reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

iskierko popros ich o zmiane, bo jak im nie powiesz, to wiadomo,ze oni zbyt domyslni raczej nie sa :) no i trzymaj sie z tymi pleckami. Mnie znow kolana bola, ale chyba przez zmiane pogody, ech... sypiemy sie :D
Generalnie jeszcze nie wiedzą, że jestem w ciąży. Boje się, że sytuacja się powtórzy jak z poprzednim pracodawcą i biurem pracy, a ja niestety kasę potrzebuję...:crazy:

reklama
witam wieczorowo
Iskierka wspolczuje ci 8 godz. i tak wczesnie musisz wstawac :baffled: i to jest prawda ze jak im nie powiesz to oni sie nie domysla zeby ci cos lzejszego dac :no:
Mnie nadal wszystko boli a dzisiaj jak poszlam godzinke pochodzic na spokojnie sama to w domu tak mnie brzuch zaczal bolec ze szok :szok: z dwoch stron takie klucia :baffled: na szczescie w czwartek ide do lekarza moze cos doradzi. Dobrze ze Daanek teraz czesciej do przedszkola idzie to troszke spokoj bede miala w domu

Iskierka wspolczuje tyle godz w pracy ,ja po 4 wysiadam:no:A to brzucha ci nie widac ,ze jeszcze nie wiedza ... a moze dobrze sie maskujesz:-D

Gosia czy od pracy cie ten brzuch boli? oby ci jak naszybciej przeszlo:tak:

Michas jak na zlosc padl dopiero teraz..

No wlasnie Iskierko tez sie zastanawiam, jak ty to robisz, ze jeszcze nie wiedza? Ja mam juz brzuszek taki maly ale jest, a w 20 to napewno bedzie juz beben. Wiesz kwestia tygodni i napewno zauwaza, przeciez nie schowasz brzuszka w bluzie do 9 miesiaca. Jak firma jakas normalna, to i Ci ulza, no chyba ze jakis kolchoz, to wiadomo jak bedzie. W pozniejszym etapie ciazy mozesz isc na zwangerschapuitkering gdybys nie miala pracy. Atutem tego jest 100 % wartosci wczesniejszego wynagrodzenia, a nie 70 % jak w przypadku zwyklego zasilku dla bezrobotnych.

No wlasnie Iskierko tez sie zastanawiam, jak ty to robisz, ze jeszcze nie wiedza? Ja mam juz brzuszek taki maly ale jest, a w 20 to napewno bedzie juz beben. Wiesz kwestia tygodni i napewno zauwaza, przeciez nie schowasz brzuszka w bluzie do 9 miesiaca. Jak firma jakas normalna, to i Ci ulza, no chyba ze jakis kolchoz, to wiadomo jak bedzie. W pozniejszym etapie ciazy mozesz isc na zwangerschapuitkering gdybys nie miala pracy. Atutem tego jest 100 % wartosci wczesniejszego wynagrodzenia, a nie 70 % jak w przypadku zwyklego zasilku dla bezrobotnych.
No więc to jest tak - brzucha nie zakrywam, bo raczej nie mam możliwości. Pracuję w firmie, gdzie raczej trzeba chodzić w spodniach więc kupiłam sobie ogrodniczki i siłą rzeczy wszystkie bluzki/bluzy/swetry mam POD szelkami. Brzuch mi widać, a i ja robię się coraz grubsza :-D. Firma to "producent" sera, a więc kontakt z żywnością czyli obowiązkowy fartuch. Ja jako utzebdkracht mam zawsze na sobie taki śmieszny "płaszcz" z flizeliny, który ma rozmiar XXL (mniejszych nie ma).
Firma jest na tyle "dziwna", że uitzendkracht nie ma własnej szafki, okrycie wierzchnie wiesza na wieszaku we wspólnej szatni, a torbę z jedzeniem stawia na pólkach na specjalnym regale w kantynie. Na dodatek idąc na pauzę nie zdejmuje się ani fartuchów ( w przypadku kontraktowców) ani tych "płaszczy". Tym sposobem mój brzuch jest dla nich niewidoczny, chociaż samą mnie to dziwi...
Gdzieś wyczytałam że nie mam obowiązku informowania swojego pracodawcy o swojej ciąży aż do 6 miesiąca, potem MUSZĘ poinformować i o ciąży i o dacie planowanego macierzyńskiego. Więc jeszcze mam trochę czasu.

Ayni, powiedz mi jak liczą ten zwangerschapuitkering? Czy z całego roku czy tylko z ostatnich tygodni? Jak nie będzie innego wyjścia to będę zmuszona z niego skorzystać...

witam...

Ja w koncu doczytalam - tempo macie nooo nooo....:-)
Karola nie szalej -jeszcze nie twoja kolej...:sorry:;-)

Co do porodow szpital/dom zgadam sie z wiekszoscia - czy tu czy tam co ma byc i tak bedzie a wybor nalezy do ciebie... ja osobiscie wole dom:tak:choc po ostatnim porodzie szpital mnie tez przekonal:-D...ale sama Anetko powiedz czy to nie komfort urodzic i zasnac w swoim lozku???:rofl2:

Axe ja do Belgii ma 12 km nawet nie a jezdze tam po buty bo zawsze jakies promocje maja:-D i czasami buty na Karine wiosenne - letnie po 10 i 5 euro maja....:eek: bo to jest chyba z rzutow z innych sklepow co sie im nie sprzedaje... takze dzis wrocilam z 2 parami dla Karinci i 1 para dla Erniego bo na nim buty i spodnie/zwlaszcza kolana/ to sie po prostu pala:wściekła/y::-) aaa i jeszcze jakies koszulki po 7e/szt z pieskiem i malpka draplam:-p

Sencilla jak sie masz? i jak dziewczynki?:rofl2:
Iskierka mi zwangerschapuitkering naliczali z ostatniego roku, nie wiem jak tobie:zawstydzona/y:...

I tak czytalam ze juz nie pamietam reszty:baffled:

Iskierko powiem Ci szczerze, ze nie mam bladego pojecia, bo to moja pierwsza ciaza. Sprobuje cos pogooglowac. Znalazlam strone : Overheid.nl | Producten en diensten - Producten

Tu jest napisane :

U krijgt minimaal zestien weken 100 procent van uw laatste loon doorbetaald. De uitkering gaat in zes weken voor de datum dat u bent uitgerekend om te bevallen. Het recht op zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering bestaat ook wanneer de bevalling waarschijnlijk is of plaatsvindt binnen een periode van tien weken na het tijdstip dat u geen werknemer meer bent (zogeheten nawerking).

Om in aanmerking te komen voor de WAZO-uitkering moet u ten minste aan de onderstaande voorwaarden voldoen:
  • U bent zwanger.
  • U heeft een baan.
Of als u geen werkgever hebt:
  • U krijgt een uitkering van UWV (WW, Ziektewet of loongerelateerde uitkering WGA).
  • Uw bevalling is binnen tien weken na het einde van uw baan of uw uitkering bij UWV.n

Nie zapominaj rowniez, ze w przypadku utraty pracy , masz rowniez prawo do zasilku do bezrobotnych, a po tym zasilku przed porodem moglabys skorzystac ze zwangerschapuitkering .

Wiecej informacji na ten temat znajdziej pod tym numerem telefonu :
Bel UWV Telefoon Werknemers 0900 - 92 94 en vraag om het formulier Aanvraag WAZO-uitkering.

Ayni, jesteś nieoceniona. Ja nie szukam informacji na holenderskich stronach, bo zwyczajnie nie wiem gdzie (ach, ta nieznajomość języka ;-)), a nie zawsze mogę prosić o to córkę.
Ja bym chętnie poszła na ten zwangerschapuitkering, ale trochę się boję, że potem będą jakies problemy z wypłatą macierzyńskiego - właściwie to kto płaci macierzyńskie - pracodawca (w moim przypadku biuro), UWV czy jeszcze ktoś inny?
Generalnie nie jest napisane jak długo może byc wypłacany taki zasiłek.... Mam mętlik - ide spać.
DOBRANOC WSZYSTKIM

reklama
A czy to nie jest po prostu macierzynski?tam jest napisane,ze moze byc od 6 tyg przed porodem,czyli macierzynski,moim zdaniem.

Do góry