reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Mamo Mikołaja - współczuję. Jeśli chodzi o biegunke i wymioty to lekarze w Polsce (i nasze babcie) bardzo czesto proponują wygazowaną colę oraz chrupki kukurydziane FLIPS - nie wiem czy takie kupisz w NL, ale możem warto się rozejrzeć za czymś podobnym.
Na biegunkę dobry jest ryż na gęsto gdyż zatwardza. W żadnym wypadku nie podawaj dzieciom słodkich smakowych herbatek czy innych napoi (oprócz coli). Najlepsza przegotowana woda z odrobiną cukru, albo gorzka herbata miętowa.

Dziewczyny - ze zwierzętami domowymi coś jest na rzeczy, bo zauważyłam, ze odkąd zaszłam w ciążę mój pies dziwnie się zachowuje. Chodzi za mną krok w krok, liże mnie po stopach, łasi się, tuli łepek do mojego brzuszka....
Myślałam, że to tak już "ze starości", bo jest już z nami od 6 lat, a miał pół roku gdy go dostaliśmy (zwierzęciu liczy się lata inaczej).
Ale po przeczytaniu waszych postów zaczęłam się zastanawiać - może on coś przeczuwa?? Czuje to, że ja się zmieniam przez ciążę, że musi na mnie uważać.... Nie wiem...

tak,tak...:tak:zwierzeta przeczuwaja porody - moja Holenderka ma labradora w dniu porodu chodzil za nia krok w krok, i lasil sie non stop ze przy pierwszej ciazy az ja to irytowalo a przy drugiej juz zakumala ze to czas i on jej o tym mowi...:-D

zdrowka dla wszystkich chorujacych...

reklama
to straszne co piszecie o swoich chorych dzieciatkach.nie ma nic gorszego niz chore dziecko.na biegunke pomaga tez wegiel ,ale nie wiem jak nazywa sie w holandii.WIATRACZKU duzo sil i zdrowka.SENCILLA jak sie masz?IGUANA czytalam ,ze mialas porod podobnie jak ja z uzyciem proznociagu.dobrze ,ze twojemu synkowi nic nie uszkodzili.

PostępowanieW domowym leczeniu ostrej biegunki obowiązują trzy podstawowe zasady:1. należy podawać doustnie płyny w większej niż zwykle ilości, aby zapobiec odwodnieniu;2. stosować żywienie takie jak przed wystąpieniem biegunki;3. obserwować bacznie dziecko, czy pojawiły się objawy odwodnienia.Nawadnianie doustneDo nawadniania doustnego najlepiej się nadają płyny o specjalnym składzie. Można je nabyć w aptece bez recepty (np. Gastrolit, Saltoral). Ponadto można stosować inne powszechnie dostępne płyny, np. wodę, herbatę, jogurty, mus i kompot jabłkowy, marchwiankę, zupy – najlepiej lekko posolone. Należy je podawać od chwili wystąpienia biegunki, aby nie dopuścić do odwodnienia. Nie należy natomiast stosować komercyjnych soków owocowych (np. soku jabłkowego), gdyż mogą się stać dodatkową przyczyną biegunki, ze względu na wysoką zawartość cukru (sacharozy).Ile płynów należy podać?Dziecko może pić bez żadnych ograniczeń! Dla orientacji – po oddaniu każdego wolnego stolca dziecko poniżej drugiego roku życia powinno otrzymać dodatkowo 50–100 ml płynów (od ćwierć do pół kubka); od drugiego do dziesiątego roku życia – 100–200 ml płynów (od pół do całego kubka). W razie wymiotów płyny należy podawać małymi porcjami (około 5 ml), często, nawet co minutę. Napoje powinny być chłodne, gdyż ciepłe nasilają odruch wymiotny.

Ja polecam tez dla dzieci na biegunke Lakcid teraz juz co prawda moj Kuba dawno nie mial biegunki ale jak byl mniejszy to podawalam mu i pomagalo.

A co do zwierzat to na 100% czuja bo tak jak pisalam wtedy to dzieki nim zauwazylam ze cos jest nie tak. Niestety teraz moj pies jest jeszcze mlody "glupi" i chyba niczego nie wyczuje hehe:-)

ja dzisiaj troche nabroilam.nastawilam butelki Tymka do gotowania i zapomnialam.w pewnym momencie poczulam zapach spalenizny i mowie do meza ze cos smierdzi.zagladamy do kuchni a tam siwo.niektore plastiki sie stopily i rozlalo sie po garnku.to juz drugi garnek w tym miesiacu

PostępowanieW domowym leczeniu ostrej biegunki obowiązują trzy podstawowe zasady:1. należy podawać doustnie płyny w większej niż zwykle ilości, aby zapobiec odwodnieniu;2. stosować żywienie takie jak przed wystąpieniem biegunki;3. obserwować bacznie dziecko, czy pojawiły się objawy odwodnienia.Nawadnianie doustneDo nawadniania doustnego najlepiej się nadają płyny o specjalnym składzie. Można je nabyć w aptece bez recepty (np. Gastrolit, Saltoral). Ponadto można stosować inne powszechnie dostępne płyny, np. wodę, herbatę, jogurty, mus i kompot jabłkowy, marchwiankę, zupy – najlepiej lekko posolone. Należy je podawać od chwili wystąpienia biegunki, aby nie dopuścić do odwodnienia. Nie należy natomiast stosować komercyjnych soków owocowych (np. soku jabłkowego), gdyż mogą się stać dodatkową przyczyną biegunki, ze względu na wysoką zawartość cukru (sacharozy).Ile płynów należy podać?Dziecko może pić bez żadnych ograniczeń! Dla orientacji – po oddaniu każdego wolnego stolca dziecko poniżej drugiego roku życia powinno otrzymać dodatkowo 50–100 ml płynów (od ćwierć do pół kubka); od drugiego do dziesiątego roku życia – 100–200 ml płynów (od pół do całego kubka). W razie wymiotów płyny należy podawać małymi porcjami (około 5 ml), często, nawet co minutę. Napoje powinny być chłodne, gdyż ciepłe nasilają odruch wymiotny.

Nana widze ze na kazdy temat masz gotowe teksty :tak:skad ty biezesz te artykuly?:sorry:

Ale naskrobalyscie! Widze,ze tematy glowne to porod i biegunka...Mamo Mikolaja,baaardzo Ci wspolczuje!:( trzymaj sie! Wlasnie wracamy z koncertui,a jednak dotarlam hihi.dzidzia sie caly czas ruszala,ukulturalniala sie :)

Sencilla a jednak udalo sie!!!:-D dotarlas na ten koncert i jak bylo?:sorry: my sie wylegujemy / o ile mozna w 5-tke na jednym lozku sie wylegiwac/:rofl2: troche tv bylo, i deserek...a od jutra dzieciaki maja wolne do 26-go...u was tez?

Moj Kuba ma ferie ale dopiero od 24 czyli ostatni tydzien, ale jutro pierwszy dzien musi oposcic od poczatku roku szkolnego bo jedziemy do GGD. Nie rozumiem tych goraczek u mojego dziecka trwaja 3h jest to dosc wysoka goraczka ok 39 stopni i nagle przechodzi bez kataru, kaszlu.

reklama
Do góry