reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Gosiu gratuluję ciąży!!!

Aniu gratuluję pracy!!!!

Dziewczyny piszecie o "kiderdagverblijf" " gasthouder" co to jest???Jakiś żłobek czy co? Jakie są zasady działania?

Aniu, kinderdagverblijf to jest opieka w stylu naszego zlobka/przedszkola dla dzieci od 0 do 4 roku zycia, tak jak Aniahaven wczesniej pisala, mozna dac dziecko na pol dnia (zazwyczaj od 6.45-do 13 lub druga "zmiana" od 12-18.30), albo na caly dzien i wtedy musisz go tam dac najpozniej do 9, a odebrac najwczesniej o 16 (przynajmniej tak jest u nas), ale placisz za caly dzien.
Gastouder to sa kobiety, ktore opiekuja sie dziecmi u siebie w domu (czasem zdarzaja sie tez "dojezdzajace" ) i wtedy ustalasz z nia, jakie godziny Ci odpowiadaja i wtedy placisz tylko za te godziny. moje dzieci sa wlasnie u takiej gastouder kilka dni w tygodniu plus Tosia jest jeden dzien w kinderdagverblijf.

Nalezy zaznaczyc, ze zarowno kinderdagverblijf jak i zarejestrowana w gastouderbureau taka pani gastouder dzialaja legalnie i oficjalnie.
Jesli oboje z partnerem pracujecie, to nalezy Wam sie za ta opieke zwrot kosztow z belastingu (dochodzacy nawet do 85% w zaleznosci od zarobkow), wiec to sie naprawde oplaca.
na stronie np. Homepage | Flexmoeders masz wyszukiwarke gastouderek, kontaktujesz sie z taka pania, sprawdzasz, czy Ci sie podooba. jak znajdujesz odpowiadajaca Tobie i Twojemu dziecku, umawiasz sie w gastouderbureau, w ktorej ta pani jest zarejestrowana na spotkanie w celu formalnosci, podpisujecie godzinowy kontrakt z wyszczegolnieniem cen, godzin itd. Nastepnie Ty sama lub gastouderbureau zglasza Cie do belastingu i po 6-8 tygodniach otrzymujesz pierwsze pieniazki jako zwrot kosztow.

To tak w skrocie-jesli masz jeszcze jakies pytania, smialo pisz, rzeczywiscie na poczatku moze sie to wydac nieco skomplikowane, ale naprawde dobrze i sprawnie to dziala :tak::happy2:

reklama
Aniahaven, Sencilla wielkie dzięki. Na razie nie zamierzam iść do pracy tutaj ale jak dziecko będzie miało z 2 lata to ewentualnie chciałabym skorzystać z takiej opcji(jeśli będę w Holandii jeszcze)-nawet jeśli bym nie pracowała to nie chcę żeby dziecko wiecznie tylko z mamusią przebywało.
W razie pytań będę was zagadywać.

dziewczyny a ja mam takie pytanie poniewaz dostalismy list z informacjami o zmianie numeru konta przedszkola do wiki-peuterspeelzalen, oraz ze dostaniemy od nich w grudniu rachunek jaki trzeba zaplacic- a poniewaz mialo byc to darmowe przedszkole, raz w miesiacu za to rodzic musi pomoc i zostac z opiekunem. Jestem teraz ciekawa czy wy tez dostajecie rachunek na koniec roku, czy zalezy on od dochodow?

Sencilla, super to wytłumaczyłaś. Dzięki wielkie. Nie wiedziałam wcześniej o tzw. "gasthouder". Troche się rozjaśniło.
Nie wiem jak długo zostaniemy w Holandii, ale dobrze wiedzieć o możliwych opcjach.

Od dzisiaj znowu rozpoczęłam lekcje angielskiego. Janek był bardzo grzeczny, także jakoś to poszło.

Dotarła do mnie właśnie pocztą płytka z serialem True Blood, którą znajomy ściąga namiętnie z netu, tym razem już 4 sezon:-) Uwielbiam ten serial, będzie co oglądać przez weekend:happy2:

reklama
Dzień dobry

Niunia Michał chodzi do peuterspeelzaal i płacimy 20e co miesiąc:tak: W hadze jeśli zarabiasz mało możesz wyrobić sobie tzw.orivierspas wtedy jest przedszkole za darmo i który upoważnia do wielu zniżek np teatr, kino różnego rodzaju kolka zainteresowań takich jak muzyka sport :tak:

Do góry