reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

reklama
Janek rośnie jak na drożdżach i do tego buźka mu się zaokragliła. Wklejam kilka ostatnich zdjęć:-)

Zobacz załącznik 394228Zobacz załącznik 394229Zobacz załącznik 394231Zobacz załącznik 394230

A dzisiaj czeka nas pierwsza samodzielna kąpiel:tak: Na szczęście Janek uwielbia kąpiele, jedynie moment wyciągania z wody jest zawsze głośno oprotestowany;-)

Cudny jest!!!:-D:-D:-D

A tak wogole dzien dobry, ja wrocilam z szpiala i sie okazalo ze gipsik bedzie jeszcze kolejne dwa tygodnie:blink: bo... taka procedura, nozka ma sie dobrze ale nie da sie malemu wytlumaczyc zeby nie szalal po zdjeciu gipsu:-p wiec jeszcze w nim posiedzi...

Senicilla dostalas wiadomosc?
Anetko dziekuje i tobie rowniez zdrowka zycze .. i smacznej kawusi z tym rogalikiem,hihi....

No ja jestem, zamieszanie male mialam, ale juz sie ogarniam. W niedziele Kuba skonczyl rok, przyjechali z niespodzianką Dziadki z Polski, ktorzy wkrecali przez caly czas, ze nie dadza rady, ze urlopow brak. Impreza się udala jak najbardziej- ba--- trwała 2 dni :)
ruszam z salonem w sobote. Juz mam 3 klientki na pazdziernik, a jeszcze nie otworzylam :D wspaniale! :)
Victorku, zdrowka, szczescia i wieeeeeeelu zabawek a takze samych cudnownosci, spoznione- ale najszczersze! :*
Iguana, gratuluje Maluszka- Janek jest przeprze! ;*

oto nasz solenizant
i nasza mała psotka.... 20110923408.jpgSAM_2797.jpg20110912392.jpg

Ania
szkoda mi Ernesta! jak on to wszystko znosi?
wyslalam Ci wiad. na maila :)

Sencilla Victro ma noge w gipsie... a nie Erni... no powiedzialabym ze swietnie ale srasznie chce juz chodzi i go teraz ten gips organicza...poza tym usmiechniety caly dzien ;))

Carinio GRATULACJE z okazji urodzinek rowniez... i dla ciebie MamoMikolaja tez! ;)

Hej dziewczyny!
Iguana sliczny ten Twoj maluszek!
Mamo Mikolaja Wszystkiego najlepszego dla Twojego synusia!-100 lat
Teraz dopiero doczytuje co tu sie dzialo ,bo jakos nie mam czasu ostatnio.
Dziewczyny chcialam sie zapytac czy ktoras z Was skladala na paszport tutaj,bo mi kazali za rok przyniesc polski akt urodzenia,ze niby w ostatniej gminie gdzie bylismy zameldowani mi go wydadza,ale to za rok,a teraz mi wydadza paszport,a maly urodzil sie tutaj!Wiecie moze cos o tym??No i sie zastanawiam jak z peselem bo w rubryce we wniosku na paszport wpisalam holenderski sofi numer,ale czy w PL dadza mu pesel jak pojedziemy w przyszl;ym roku??Bo chce dowod malemu wyrobic bo bedzie na 5 lat wazny a nie jak paszport na rok i jeszcze 160 km jezdzic,skoro do Pl i tak jezdzimy??
Sencilla jak sie czujesz??
Aniahaven biedny ten Twoj Victorek!

heeej...

ooo.. widze że dziewczyny powracaja... :)

a gdzie nasza agasta? dawno jej nie bylo...

solenizantom STO LAT życze :)

iguana- mały śliczny, i rośnie jak na drożdzach :)

sencilla- mój P zawsze się śmieje że chciał spać w łóżku z dwoma dziewczynami i teraz to ma, za to twój mąż będzie mógł pospać z czterema dziewczynami ;-) dziewczyny pewnie się cieszą na wieść o siostrze?

aniahaven- niedługo ściągną gips i mały nie usiedzi sekundy w miejscu, cała energia pewnie się kumuluje.. ;)

a my wczoraj wrocilismy z PL, wyjazd na 3dni w tym wesele nie był za dobrym pomysłem- człowiek tylko zmęczony wszystkim jest ale trzeba było bo to brat męża. a za tydzień dwie moje kuzynki maja wesela ale już nie damy rady jechać..

odnosnie jezyka to kazde dziecko jest inne, w swoim tempie wszystko sie nauczy.. wiki chodzi do przedszkola, nie jest łatwo- jest bardzo nieśmiała i wstydzi sie powtarzać- ale to dopiero początek.

aOla- a dlaczego małej nie dacie do peuterspaal? na około 3,5 godziny dziennie? nam kazali aby tam podłapała język, a one sa z tego samego miesiaca:)

co do grup to dla mnie troche dziwne.. jedno dziecko zaczyna grupe we wrzesniu np 1, a moja wiki zacznie w styczniu 1 grupe to pół roku mniej się uczy i co dalej???

piękny dziś dzień.. a ja w pracy.. oby następne takie były :)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny!
Iguana sliczny ten Twoj maluszek!
Mamo Mikolaja Wszystkiego najlepszego dla Twojego synusia!-100 lat
Teraz dopiero doczytuje co tu sie dzialo ,bo jakos nie mam czasu ostatnio.
Dziewczyny chcialam sie zapytac czy ktoras z Was skladala na paszport tutaj,bo mi kazali za rok przyniesc polski akt urodzenia,ze niby w ostatniej gminie gdzie bylismy zameldowani mi go wydadza,ale to za rok,a teraz mi wydadza paszport,a maly urodzil sie tutaj!Wiecie moze cos o tym??No i sie zastanawiam jak z peselem bo w rubryce we wniosku na paszport wpisalam holenderski sofi numer,ale czy w PL dadza mu pesel jak pojedziemy w przyszl;ym roku??Bo chce dowod malemu wyrobic bo bedzie na 5 lat wazny a nie jak paszport na rok i jeszcze 160 km jezdzic,skoro do Pl i tak jezdzimy??
Sencilla jak sie czujesz??
Aniahaven biedny ten Twoj Victorek!

Zeby dostac polski akt urodzenia musicie miec ; TRANSKRYPCJE AKTU URODZENIA:tak:
zlozyliscie taki wniosek w ambasadzie?:confused:

Ambasada RP w Hadze
Transkrypcja aktu urodzenia
Celem uzyskania transkrypcji aktu urodzenia (rejestracji holenderskiego aktu urodzenia w polskim
USC) naleŜy przedłoŜyć następujące dokumenty:
• wniosek do Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce właściwego dla ostatniego miejsca
zamieszkania matki dziecka.
• Holenderski akt urodzenia dziecka na druku międzynarodowym-oryginał.
• Polski akt małŜeństwa, akt urodzenia matki i ojca (obywateli polskich)
lub akt urodzenia matki (jeŜeli rodzice nie pozostają w związku małŜeńskim).
W przypadku osoby dorosłej, która urodziła się w Holandii wniosek naleŜy skierować do Urzędu Stanu
Cywilnego Warszawa-Śródmieście.
JeŜeli rodzice nie pozostają w związku małŜeńskim konieczny jest równieŜ holenderski akt uznania
dziecka przez ojca (oryginał) z oryginalnym tłumaczeniem przez tłumacza przysięgłego na język polski.
JeŜeli o transkrypcję występuje osoba dorosła wystarczy holenderski akt urodzenia na druku
międzynarodowym i wniosek do Urzędu Stanu Cywilnego Warszawa-Śródmieście.
Opłata konsularna za transkrypcję wynosi : 48,- €
Opłata konsularna za tłumaczenie wynosi : 30,- €
Opłaty naleŜy wnosić z góry na rachunek Ambasady RP w Hadze (ABN AMRO : nr rachunku 48.82.82.470)
lub w kasie Wydziału Konsularnego.

A o pesel to w PL w odpowiednim wydziale USC - JUZ NIE PAMIETAM:baffled::baffled::baffled:

Do góry