reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Dzieki dziewczyny za rady.Ja tam jej nie naciskam, przyjdzie i na nia czas.
Carinio jak tam po wizycie u lekarza?
My wlasnie wrocilysmy z przejazdzki rowerowej.Jessi wyszalala sie jeszcze na placu zabaw,Aro pobiegal po krzakach. Zaraz idziemy pod prysznic i lulu.Na szczescie wraca sloneczna pogoda.

reklama
Czesc dziewczyny
Padam ze zmeczenia, grafik mi naladowali tak ze ostatnie 2 tyg. pracuje po 5 dni w tyg. do tego niespozyta energia mojego syna a juz powoli wymiekam. Juz nie moge sie doczekac kiedy moja mama przyjedzie i sie nim troche zajmie a my w koncu bedziemy mogli troche odespac
Czarna moj Daanu ma 2 latka i gdzies od 5 miesiecy zaczelam go uczyc bez pieluch. Zaczelam tylko dlatego ze mu sie podobalo siadanie na nocniku i sikanie do niego. zawsze bylo i jest to nagradzane brawami, razem wynosimy pozniej nocnik do ubikacji i w przypadku kupy kiwamy pappapaa (po holendersku) kupa smiechu przy tym :-D Poczekaj jeszcze z Jessi sama zacznie sie interesowac i zawsze mozesz probowac. My do dzisiaj zaliczamy wpadki ale inaczej sie nie nauczy. A na rowerze tez jeszcze nie jezdzi :no: nawet na traktorze z pedalami, musze go ciagnac i wtedy troche pedaluje. Woli z przyczepka po dworze latac
Tami DJ zycze wytrwalosci i pomyslnosci wam zycze. Ja tez mieszkam w okolicach eindhoven wiec moze spotkamy sie na kawie:-)
Carinio co lekarz powiedzial ????
Mamo M do Polski ci sie chce jezdzic, a zeby mnie odwiedzic to juz nie ;-)

Smoczyca, ja Ci powiem z pedagogicznego pkt. wiedzenia.
Dziecko roczne jest STANOWCZO za małe na rezygnację z pieluch po:
1) nie ma świadomości co to jest potrzeba fizjologiczna,
2) nie posiada instynktu trzymania w sytuacji, gdzie nie ma w pobliżu toalety,
3) dla tak małego dziecka, potrzeba fizjologiczna, to jest abstrakcja, stad zastanawianie się, co by było gdyby:
a) nasikałą na dywan,
b) nasikała na forankę,
c) obsiusiałą misia, Twoje buty
no generalnie opcji jest wiele... ale z tego co pamietam, to trzeba dziecko powoli uswiadamiać, na siłe nie sadzać na nocnik, nie zmuszać, nie krzyczeć. Koło 2,5roku życia ma większą śwaidomość co to jest i po co nam służy i gdzie się robi. Wtedy proponuję zaprzestać pampersowanie.

Co do nauki jazdy na rowerze- bez przesady.. Roczne dziecko nie umie jeszcze az tak skoordynowac wzroku, raczek i nozek, zeby zalapac ze jak bede pedalowac i trzymac kierownice, przy tym patrzec dookoła to bede jechac. Najlepiej jest zaczać nauke samodzielnej jazdy na rowerku bez kołek koło 4 r. ż, a z pomocnikami od 3 :) wiec jeszcze sporo czasu przed Wami :)

Nie odbierz tego jako ataku, ale troszkę to zabrzmiało, jak zapytanie o normalność: bo mała nawet nie pedałuje... nie musi. nie ma poczucia trwalości i konsekwencji, nie wie co bedzie jesli dotknie pedały... Ma na to sporo czasu. Tak samo z pieluszkami. Musi wiedziec co i po co i dlaczego z siusiu i kupką. A i jak już się bardzo uprzesz, to nie krzycz, jesli małej zdarzy się wypadek w miejscu niedozwolonym... wtedy się zniechęci, i może pojawić się problem nietrzymania moczu w nocy (jesli oczywiscie nie bedzie spac w pielusi)
Uważam, że masz sporo czasu i na jedno i na drugie :)

Nie no bez przesady... dziecko dotyka dywanu, bo wie, ze jesli zrobi siusiu, to pielucha jest mokra. a teraz jest etap zastanawiania się, dlaczego nic inne nie jest mokro skoro sikam?

Iguana, ja z moim mezem na odleglosc zylam 2,5 roku! i tez jakos dalismy rade ;) I dziecko sie tutaj urodzilo :) i wszystko super :) Wytrwalosci!

Carinio czytając twojego posta poczułam sie atakowana troche....hihi... no nic - może moje dzieci są jakieś nienormalne jeźdzac na rowerku po 1 szym roku... ;) moge wkleić fotki Kariny bo nawet ostatnio je przeglądałam...
Ja mam już trójkę i trochę widziałam co potrafią... nie wiem na czym ty oparłaś swojego posta... teoretycznie tylko z internetu czy jak?
Erni przestał używać pieluch /nawet w nocy ok 2lata ii 3mies./zapomnialam ci dodać Czarna... i trzymam za was kciuki! ;))

Carinio czytając twojego posta poczułam sie atakowana troche....hihi... no nic - może moje dzieci są jakieś nienormalne jeźdzac na rowerku po 1 szym roku... ;) moge wkleić fotki Kariny bo nawet ostatnio je przeglądałam...
Ja mam już trójkę i trochę widziałam co potrafią... nie wiem na czym ty oparłaś swojego posta... teoretycznie tylko z internetu czy jak?
Erni przestał używać pieluch /nawet w nocy ok 2lata ii 3mies./zapomnialam ci dodać Czarna... i trzymam za was kciuki! ;))

nikt nikogo nie atakował- po prostu nie nalezy do niczego dziecka zmuszac. Samo się wezmie za wszystko. Ale wymagac od 10-11 msc dziecka zeby umialo pedalowac, to chyba niekoniecznie ;) Bedzie chcialo- bedzie pedalowac. Wszystko w swoim czasie. Dodam, że miałąm na myśli SAMODZIELNĄ JAZDE, bez kija wsadzonego w rowerek, czy kolek pomocników. Uwazam, ze 4 letnie dziecko jest bardziej swiadome samodzielnej jazdy np zaraz za rodzicem czy na rowni z nim. Bo chyba nikt madry nie puszcza rocznego dziecko zeby pojezdzilo sobie po chodniku, przy ulicy, a mama czy tata patrza zadowoleni z okna ;) Owszem, dzieci roczne jezdza, ale nie same i nie samodzielnie po ulicy ;) a mnie bardziej chodziło o samodzielność, a nie o to, że czyjes dziecko jest nienormalne, bo jezdzilo jak mialo rok :)

A teraz ja sie poczulam atakowana. Pisałaś że synek miał 2l i 3m jak zaczelas go uczyc tego, ze pieluszki sa bee :) A w notce wyraznie napisałam, ze takie zabiegi zalecaja sie na wiek okolo 2,5roku ;) rozbieznosc 2 miesiecy a ile zamieszania :)

Nie czerpie wiadomosci z internetu Aniu, jak to napisałaś. Tylko... jestem pedagogiem z wykształcenia...

-----
Kubuś od dzisiaj przechodzi ospę. Na głowie dostał takich wykwitów, że wystarczy otarcie lekkiie, żeby płyn się wydostał na zewnątrz. Najbardziej ucierpiała jak na razie skóra głowy, szyi i karku...
Uszka go strasznie swędzą- ma bable w kanale... Szkoda mi go... tym bardziej, że od rana ma 39 goraczki.. No ale lekarz powiedział, że to trzeba po prostu przejsc... I niestety- ale paracetamol nie bedzie dobrym rozwiazaniem na samą gorączkę...

Ostatnia edycja:
przepraszam dziewczyny, napisalam dawno i potem tak zamilklam.... dopiero dzis znow do was zajzalam :$ a to wszystko dlatego, ze wyjechalam na tydzien a potem zaczal sie stres troche uczenia i powtorek, bo w tym tygodniu zaczalam egzaminy staatsexamen :S pisanie i gadanie mam za soba *uf* a za tydzien sluchanie i czytanie... do tego roznych glupotek sie naskladalo i tak mnie ostatnie dni brzuch boli i caly twardy :S:(
ale mniejsze o to. ciesze sie, ze mnie puscilyscie w wasze grono :);)

carinio, ja kolo meppel bywam czesto, bo tesciowie mieszkaja w diever :):):) nawet jutro tam bedziemy. moze sie umowimy kiedys na herbatke?!?

carinio: super! :) juz sie ciesze :) to dam ci znac jak tylko bede w rejonie przez priva. czy dzis sie uda nie wiem jeszcze, bo tescio ucztuje urodziny, wiec nie wypada sie urywac ;) (chyba, ze bedziemy za wczesnie)
mam nadzieje, ze poznam tez tego slicznego twojego bobasa :):):)

Bry,...

"Dodam, że miałąm na myśli SAMODZIELNĄ JAZDE, bez kija wsadzonego w rowerek, czy kolek pomocników. Uwazam, ze 4 letnie dziecko jest bardziej swiadome samodzielnej jazdy np zaraz za rodzicem czy na rowni z nim. Bo chyba nikt madry nie puszcza rocznego dziecko zeby pojezdzilo sobie po chodniku, przy ulicy, a mama czy tata patrza zadowoleni z okna ;) Owszem, dzieci roczne jezdza, ale nie same i nie samodzielnie po ulicy ;) a mnie bardziej chodziło o samodzielność, a nie o to, że czyjes dziecko jest nienormalne, bo jezdzilo jak mialo rok :)"

Hihi... Karina jezdzila SAMODZIELNIE PO CHODNIKU JAK MIAŁA ROK :tak::tak::tak: bez kijka ani pchania... oczywiście każde dziecko uczy sie w swoim tempie ale naprawdę są dzieci które opanowują nowe umiejętności przed czasem -> i to nie tylko moje!:-D
Jak macie dzieci to chyba widzicie...:cool2:

"A teraz ja sie poczulam atakowana. Pisałaś że synek miał 2l i 3m jak zaczelas go uczyc tego, ze pieluszki sa bee :) A w notce wyraznie napisałam, ze takie zabiegi zalecaja sie na wiek okolo 2,5roku ;) rozbieznosc 2 miesiecy a ile zamieszania :)

Jak "synek miał 2l i 3m jak zaczelas go uczyc tego, ze pieluszki sa bee :) " :eek: ..."

Carinio ON PRZESTAŁ używać pieluch nawet w nocy....:-p:-) pewnie że zdażały sie mu wpadki raz na jakiś czas ale generalnie oddałam wszystkie pampersy znajomym...:-D

Carinio żadne ataki nie BYŁY W PLANIE!!!

AniaWM trzymamy kciuki!:-) za kolejny egazmin!

Lece robić obiadek i biore sie za prasowanko...

reklama
Hej !
Witam was wszystkie serdecznie ! Zaglądnełam tu wlasnie pierwszy raz bo najprawdopodobniej szykuje mi sie wyjazd do Holandii na stałe . Podstawy o tym kraju juz tam bo pracowalam tam kiedyś . Ale teraz mam inne obawy , bo mam niespełna 1,5 roczną coreczkę . Mam kilka pytań :
- słyszałam że rodziny z dziećmi mają pierwszeństwo w przynawaniu mieszkań z gminy , ile mniej wiecej czeka się na takowe ? ( będziemy prawdopodobnie mieszkac w okolicach Bredy)
- jak wygląda sprawa z przeniesiem kalendarza szczepień do przychodni w NL ?
- ile mniej więcej biorą opiekunki do dzieci za godzinę ? Chciałabym pojsc na studia zaoczne w Rotterdamie i mozliwe ze taka pomoc byłaby mi potrzebna .
- i chyba najwazniejsza rzecz . Moja córka dostaje mleko Bebilon pepti dwa ( skaza białkowa) czy jest jakis jego odpowiednik w NL ? Na recepte czy ogólnodostepny ?
- Ile mniej wiecej wynosi zasiłek dla mam siedzacych w domu z dziecmi ?
- jak wygląda sparawa ze żłobakmi ? od jakiego wieku , czy płatne i ile ?
Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedzi . W miare jak bedzie mi coś jeszcze wpadało do głowy to bede was odwiedzac . A może nawet sie tu zadomowie ;)
Pozdrawiam serdecznie wszytskie mamy z NL !

Do góry