reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Witam dziewczyny. Pozwolicie że ponownie włącze się dod yskusji. propo opiekunek w polsce to kiedy ja się tym trudniłam to brałam 5 zł za godzine(ale podkreślę że mieszkam w małej mieścince i była to koleżanka z męża pracy) ale teraz z tego co wiem to jest pomiedzy 8 zł a nawet dochodzi do 15 zł choć w warszawie pewnie jeszcze więcej:).

Ja mam do was też pytanie troszkę z innej beczki(mam nadzieję że isę nie pogniewacie że was tak wypytuję , ale bedę nowa na holenderskiej ziemi i chciałabym sie pod wzgledem formalnym dobrze przygotować). Chciałam sie dowiedzieć jak jest z waszym ubezpieczeniem, bo rozumie że niektóre z was jeszcze nie pracują i co wtedy obejmuje was i dziecko normalnie ubezpieczenia męża czy musicie oddzielnie wykupywać? Podkreślę że na razie na pewno mąż będzie pracował w firmie pośredniczącej pracę, ale od razu będzie w międzyczasie szukać czegoś na stałe.
Pozdrawiam Was gorąco

ps. Acha jeszcze chciałam się dowiedzieć jak jest z lekarstwami i sprzętem medycznym(typu nebulizator) czy trzeba sobie to kupowac na własna rękę czy obejmuje to ubezpieczenie? Bo podejrzewam że nebulizator jest tańszy w polsce niż w holandi.

reklama
Czarna ale Ty nie pilnowałaś dziecka polskiej rodzinie :confused: Ja z przyjemnością zapłaciłabym opiekunce 8e/h ale wtedy ja musiałabym zarabiać 16e/h a to jest nie realne na dzień dzisiejszy:no:
Jeśli mama jest architektem, lekarzem, prawnikiem i zarabia 50e/h to z pewnością może pozwolić sobie na opiekunkę za 8e :tak::tak::tak:

Czarna ale Ty nie pilnowałaś dziecka polskiej rodzinie :confused: Ja z przyjemnością zapłaciłabym opiekunce 8e/h ale wtedy ja musiałabym zarabiać 16e/h a to jest nie realne na dzień dzisiejszy:no:
Jeśli mama jest architektem, lekarzem, prawnikiem i zarabia 50e/h to z pewnością może pozwolić sobie na opiekunkę za 8e :tak::tak::tak:

No masz racje.Mi sie akurat udalo i pracowalam u prezentera telewizji,pani anestezjolog i spikerki radiowej:sorry:Od rana do nocy,z pracy do pracy,ale nie bylo tak zle.

MMAlergika tutaj kazdy musi sie obowiazkowo ubezpieczyc,prywatnie.To co ubezpieczenie obejmuje zalezy od stopnia jaki sobie wykupisz.Roznica miedzy podstawowym a rozszezonym to okolo 12e miesiecznie,w zaleznosci od firmy,a jest ich duzo.Dziecko podlega pod ubez.mamy lub taty,zalezy jak wybierzecie.Co do szczegolow typu nebulizator to trzeba by sie dowiadywac juz w konkretnej ubezpieczalni.

witam
masz racje Aniu mamy weekend :-) ja tez juz z pracy w domu i zaraz wybieram sie z mlodym na zakupy.
Aniu jezeli Czarna nie chodzi do pracy i juz od tak dlugo jest w domu to sie jej nie dziwie, bo ja osobiscie jak bym nie wyszla tych 2/3 dni do pracy to bym hopla chyba dostala, mimo ze moja praca to tez zaden szczyt marzen ale zawsze cos innego;-)

ello

ale dzisiaj dziwnie jakos... sama niewiem co mi sie chce a na dodatek Mala mi dzisiaj troche marudzi ...
zastanawiam sie co jutro rozbic...
zeby tylko pogoda byla w miare to moze bysmy sie gdzies ruszyli :)\
a Wy jakie macie plany na weekend?
moze ktos ma pomysl na jakas ciekawa wycieczke :)

Czarna_Smoczyca > hehe ja tez mam weekend juz od roku i znudzilo mi sie to juz troche...

reklama
Hej....

Ja sobie też poweekenduje 16-tygodni już od września!:-D
A jutro ma być zimno tylko 14stopni więc sama nie wiem jak to będzie - zakupy już zrobiłam, pranko sie pierze, sernik mi sie marzy:-) a o 14.00 mam usg4D...
Może jak będzie niezbyt zimno to pojade z moimi na zwierzaki bo mój M będzie miał 3godz. pracy jutro tuż obok...

A ja zmykam już pod prysznic - bo właśnie wróciłam z pracy, zjadłam obiadek i ....zastanawiam sie jeszcze nad prasowaniem...:cool2:

Do góry