reklama
Czarna_Smoczyca
Fanka BB :)
Polskie masze sa dosc czesto w Marknesse i Lemmer,musze zapytac kolezanki bo ona jezdzi czasami.Jak ma to dam ci namiary na ksiedza co je prowadzi on gdzies niedaleko mieszka.Zawsze mozna do niego zadzwonic i zapytac co i jak.Ja nie praktykuje wiec sie nie orientuje.
Tu masz link do basenu
Zwem- en recreatiebad 't Bun
Ciasto marchewkowe upieczone,obiad dzisiaj pozny bo P bedzie do 20 pracowal wiec przed 22 w domku dopiero bedzie.Jessi wyciagnela jedna po drugiej wszystkie wilgotne chusteczki z pudelkai miala przy tym super ubaw,ja juz nieco mniejszy przy wkladaniu;-)
Tu masz link do basenu
Zwem- en recreatiebad 't Bun
Ciasto marchewkowe upieczone,obiad dzisiaj pozny bo P bedzie do 20 pracowal wiec przed 22 w domku dopiero bedzie.Jessi wyciagnela jedna po drugiej wszystkie wilgotne chusteczki z pudelkai miala przy tym super ubaw,ja juz nieco mniejszy przy wkladaniu;-)
Plaza zaliczona, ale tam gdzie chcielismy jechac i gdzie odbywaja sie te zawody to tak zaludniona ze a to dopiero w sobote, no ale to miedzynarodowe wiec dlatego. My nawet nie parkowalismy tylko natychmiast na inna plaze i tez troche poogladalismy zaglowki bo juz dzisiaj cwiczyli. Fajne szczegolnie jak takie kolorowe plywaja.
Dzisiaj dostalam odpowiedz z ubezpieczalni ze zwroca mi za wizyte u dentysty, ucieszylam sie bo moje wyplaty teraz troche ciensze wiec extra stowka sie przyda
Zuza rzeczywiscie troche daleko, ja mieszkam na koncu swiata wiec do wszystkich mam daleko
Czarna ja wczoraj dostalam rabarbar wiec kombinowalam z nim ciasto i wyszed biszkopt z galaretka rabarbarowa+bita smietana. Bardzo fajne przepisy z rabarberem pojawily sie na "moje wypieki"
Dzisiaj dostalam odpowiedz z ubezpieczalni ze zwroca mi za wizyte u dentysty, ucieszylam sie bo moje wyplaty teraz troche ciensze wiec extra stowka sie przyda
Zuza rzeczywiscie troche daleko, ja mieszkam na koncu swiata wiec do wszystkich mam daleko
Czarna ja wczoraj dostalam rabarbar wiec kombinowalam z nim ciasto i wyszed biszkopt z galaretka rabarbarowa+bita smietana. Bardzo fajne przepisy z rabarberem pojawily sie na "moje wypieki"
Robale
Aniuhaven może i dobrze że ci usunęli, skoro wypalanie nie dawało takiego skutku.
Ja z kolei mam takie chrostki większe, w różnych miejscach ale o wycinaniu póki co mogę zapomnieć. Lekarz kazał mi iść na zabieg w celu, pobrania wycinki czy nie ma podłoża rakowego. Ale jakoś brak czasu.
Ja z kolei mam takie chrostki większe, w różnych miejscach ale o wycinaniu póki co mogę zapomnieć. Lekarz kazał mi iść na zabieg w celu, pobrania wycinki czy nie ma podłoża rakowego. Ale jakoś brak czasu.
Robale
Dziewczyny czy Wy wynajmujecie opiekunkę? Jeśli tak to ie jej płacicie. Bo ja dostaje 100 euro tygodniowo, ale z babką się dogadywałam że będę pracować ok 6 godzin czasami 5. A teraz zaszły pewne zmiany, raz pracuje 7, 9, 10, 6, godzin dziennie. Wiecie wszystko ok, ale nie chcę pracować za takie same pieniądze co przy 6 godzinach gdzie jak wczoraj pracowałam 9 godzin + mój czas na dojeżdżanie, mąż zaczyna marudzić, że dużo robie i za takie pieniądze. Bo nie ma co ukrywać nie siedzę z kawką, ja jej jedzenie szykuję, czasami zaprowadzam do szkoły, jak rodzice mają na różne zmiany, muszę się z nią cały czas bawić, pilnować tym bardziej że mała chora na bezdech. Co myślicie, ja bym wolała na godzinę, tylko ile?
Bry wszystkim....
Robale...
Najlepiej powiedz jej o swoich wątpliwościach i napewno znajdziecie jakieś rozwiązanie... ja swojej opiekunce "na biało" płace 4€ ale mam zwrot z belastingu...
Ale znam np. babke co bierze 20€ za pilnowanie dziecka przez cały dzień!
Po prostu powiedz że chciałabyś pracować np. tylko tą ustaloną liczbę godzin, a jeśli masz zostawać dłużej to za dodatkową:-) kasę!!!
Robale...
Najlepiej powiedz jej o swoich wątpliwościach i napewno znajdziecie jakieś rozwiązanie... ja swojej opiekunce "na biało" płace 4€ ale mam zwrot z belastingu...
Ale znam np. babke co bierze 20€ za pilnowanie dziecka przez cały dzień!
Po prostu powiedz że chciałabyś pracować np. tylko tą ustaloną liczbę godzin, a jeśli masz zostawać dłużej to za dodatkową:-) kasę!!!
Czarna_Smoczyca
Dzien Dobry
ale pochmurny
Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, zimowe butki. Szarpie się, męczy, ciągnie...
- No, weszły!
Spocona siedzi na podłodze, dziecko mówi:
- Ale mam buciki odwrotnie...
Pani patrzy, faktycznie! No to je ściągają, mordują się, sapią... Uuuf, zeszły! Wciągają je znowu, sapią, ciągną, ale nie chcą wejść..... Uuuf, weszły!
Pani siedzi, dyszy a dziecko mówi:
- Ale to nie moje buciki....
Pani niebezpiecznie zwężyły się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami... Zeszły!
Na to dziecko :
-...bo to są buciki mojego brata ale mama kazała mi je nosić.
Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała, aż przestaną jej się trząść, i znowu pomaga dziecku wciągnąć buty. Wciągają, wciągają.....
weszły!.
- No dobrze - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?
- W bucikach.
ale pochmurny
Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, zimowe butki. Szarpie się, męczy, ciągnie...
- No, weszły!
Spocona siedzi na podłodze, dziecko mówi:
- Ale mam buciki odwrotnie...
Pani patrzy, faktycznie! No to je ściągają, mordują się, sapią... Uuuf, zeszły! Wciągają je znowu, sapią, ciągną, ale nie chcą wejść..... Uuuf, weszły!
Pani siedzi, dyszy a dziecko mówi:
- Ale to nie moje buciki....
Pani niebezpiecznie zwężyły się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami... Zeszły!
Na to dziecko :
-...bo to są buciki mojego brata ale mama kazała mi je nosić.
Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała, aż przestaną jej się trząść, i znowu pomaga dziecku wciągnąć buty. Wciągają, wciągają.....
weszły!.
- No dobrze - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?
- W bucikach.
Robale
Bry
Aniuhaven dziękuję za wypowiedź
Czarna hehe dobry kawał
Aniuhaven dziękuję za wypowiedź
Czarna hehe dobry kawał
aneta 2222
Entuzjast(k)a
Dzień dobry
ja za 5h płaciłam 15e czyli 3e/h i każdy mówi, że mało. Jeśli pracowałabym 10h to musiałabym zapłacić jeszcze raz tyle czyli 30e. Pracowałam kilka dni na bukietach (pomagałam kumpeli) i była to większa liczba godzin, więc kobitka dziennie całkiem dobrze na tym wychodziła. Opieka na czarno, więc nie miałam żadnych zwrotów z belastingu
ja za 5h płaciłam 15e czyli 3e/h i każdy mówi, że mało. Jeśli pracowałabym 10h to musiałabym zapłacić jeszcze raz tyle czyli 30e. Pracowałam kilka dni na bukietach (pomagałam kumpeli) i była to większa liczba godzin, więc kobitka dziennie całkiem dobrze na tym wychodziła. Opieka na czarno, więc nie miałam żadnych zwrotów z belastingu
reklama
Czarna_Smoczyca
Jejku,ale zdzierstwo.Ja jak opiekowalam sie dziecmi w niemczech na czarno to dostawalam 8e za godzine i to naprawde za sama opieke,zadnego gotowanie czy sprzatania.Glupio mi bylo troche jak pilnowalam wieczorem jak rodzice chcieli wyjsc do kina czy na kolacje.Przychodzilam na gotowe,dzieci juz spaly.Caly wieczor siedzialam tylko i ogladalam TV,czasami tylko zaszla na gore zerknac czy wsio OK i jeszcze mi za to placili.Za sprzatanie i wyprowadzanie psa dostawalam mniej bo niecale 7e.
Ciekawe ile sobie w pl opiekunki zycza na godzine.
Ciekawe ile sobie w pl opiekunki zycza na godzine.