reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Dzien dobry!

Niunia wsystkiego naj naj naj
Kachulek witaj na forum
Aniahaven wiesz o tym ze w Holandii zbieranie grzybow jest zabronione? MOzesz dostac mandat nawet 100 euro :szok: Za zbieranie grzybow plus chodzenie po lesie a nie po sciezkach :szok:

reklama
Karola, kiedy wracasz? bo coś czuję, ze się miniemy;-) Ja uciekam na wakacje 19 września:-) Ale tam sporo fajnych dziewczyn przychodzi, wiec jest z kim pogadać i poradzić się;-) Pewnie w końcu się spotkamy:-):-)

Ania, fajny dzień Wam się zapowiada:-)

Agasta, nie wiedziałam, ze zbieranie grzybów w NL jest nielegalne. Parę lat tem byliśmy na grzybach z holendrami i zbierali równo z nami:-)

My po spacerze:-) Inga wpadała w jakąś hoisterię tylko raz;-) Nawet udało mi się jakieś zdjecia porobić:-) Ale na koniec spacerku wlazła w kałużę i się w niej położyła:szok: Wiec ryk był nieziemski, bo przecież jest brudna i mokra. Musiałam ją na tej pizgawicy rozbierać i przykryć ją moją kurtką, więc szłam w krótkim rękawie do domu... Masakra czasami z nią;-)

Ja właśnie robię 6 pranie:szok::szok::szok::szok: Chyba jeszcze nigdy jednego dnia tyle nie miałam. W tygodniu zrobiłam tylko 2 prania, bo pogoda paskudna, więc na sobotę zostało mi aż tyle, ale schnie na bieżąco, bo słoneczko nadal świeci:tak::tak::tak: Jeszcze troszkę białego pranka zostało, ale zostawiam na poniedziałek, bo nie opłaca mi się tych kilku ciuszków prać.
Aniu jak Wam mija dzień:confused:
Karola jak długo będziesz w PL:confused: Musicie się kiedyś na tą kawę wreszcie do nas wybrać:tak::tak::tak:
Bira, Ania Ci dobrze radzi:tak::tak::tak:, z dnia na dzień siadaj coraz dalej:tak: Za spacerek w krótkim rękawku podziwiam:szok:, ale czego się nie robi dla tych naszych skarbów:-)
Agasta ja również nie wiedziałam, że nie wolno grzybów zbierać w NL:szok:

Ja lecę pod prysznic, bo dziś na babski wieczór się wybieram:-):tak::-):tak::-)

Hej....

Już jesteśmy w domu....Było bosko!:tak::-DPogoda dopisała!!!!
Zaliczyliśmy polski cmentarz, lunch nad jeziorkiem a także spacer po lesie....Grzybki są ale jeszcze niedużo a co do tego przepisu Agasta to nam powiedzieli że się zmieniły...i razem z innymi holendrami my zbieramy od 5 lat!:tak::tak::tak:Co do chodzenia po lesie to my tylko ścieżkami bo z wózkiem i tak co roku mamy 8 kg suszonych prawdzików!:rofl2:
Oni nie zawsze bo nie lubią - jak twierdzą!:cool2:

"......Zbliża się czas grzybobrania. Dla wielu Polaków, także w Holandii, naturalnym jest zbieranie grzybów.
To jest nasz narodowy sport. Dla Holendrów nie.
Holendrzy grzybów nie jedli i nie jedzą, nie zbierali ich kiedyś i nie zbierają teraz. Grzyb jest tylko częścią lasu, częścią ich niezwykle skąpej natury którą bardzo szanują i widok Polaka niosącego kubełek grzybów jest dla nich szokujący i niemal barbarzyńskim przykładem niszczenia lasu. Na nic zdają się polskie tłumaczenia o grzybniach i owocnikach.
grzyby.jpg
Oficjalnie nie ma w Holandii prawa zabraniającego zbierania grzybów, tak zresztą jak i nie ma zakazu zbierania jagód, jeżyn i jadalnych kasztanów w lecie. Ale zbierania grzybów Holender nie zna, a już samo mądre holenderskie przysłowie mówi: „czego chłop nie zna, tego chłop nie lubi” - więc Holender nie lubi zbieraczy grzybów. Służby leśne
ścigają i karzą słonymi mandatami na postawie wewnętrznych regulaminów gospodarki leśnej (Bosbeheer)."

Po lesie pojechaliśmy na Belgie na puchar lodów i obiadek!;-)
A ja popijam kawkę...

Ostatnia edycja:
Aniahaven ja jestem :tak:
i widzialam na wlasne oczy jak pani holenderka dostala mandat za zbieranie grzybow :tak: dlatego pisalam ze nie wolno. i jak sie dowiadywalam, bo sama chcialam zbirac to wsyzscy mi mowili, ze jest zakaz, bo zbierajac grzyby niszczy sie przyrode (chodzi o widok, bo tu lasy niby ogolnie sa chronione i koniami tez w lesie nie mozna jezdzic :no: )
Aneta ja dzis zrobilam 2 pralki prania i jak dla mnie to starczy na jeden dzien :-) udanego babskieog wieczorku :tak:

Ania, Aneta, my tak wcześniej już robiliśmy z tym odsuwaniem. I jak wyszliśmy już z pokoju na kilka tyg. to zaczęła się od nowa Polska Ludowa:baffled:

Aneta, sześć prań... :szok: Nieźle. U mnie leżą cztery do rasowania, ale jak na tą góre spojżę, to mnie mdli i na razie musi do jutra to poczekać:baffled:

Dzisiejsze -prawie jesienne zdjecia:-) Nudzi mi się, to Was pozanudzam;-)

Załączniki

• P1017504_resize.jpg
    P1017504_resize.jpg
    47,4 KB · Wyświetleń: 37
  • P1017508_resize.jpg
    P1017508_resize.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 54
  • P1017517_resize.jpg
    P1017517_resize.jpg
    37,6 KB · Wyświetleń: 56
  • P1017525_resize.jpg
    P1017525_resize.jpg
    42,6 KB · Wyświetleń: 44
  • P1017526_resize.jpg
    P1017526_resize.jpg
    41,3 KB · Wyświetleń: 44
  • P1017554_resize.jpg
    P1017554_resize.jpg
    45,2 KB · Wyświetleń: 48
Agasto my nasze grzybki zbieramy idąc wzdłuż ścieżki :cool2:nie wchodząc w las nawet milimetr....i koniami można u nas jeździć:-D a nawet są do tego specjalnie oznakowane ścieżki!:tak::tak::tak:
Bira spróbuj znów a potem musisz byc tylko juz konsekwentna!:sorry:

reklama
Ania ja też jestem:tak::-)
Aneta miłego wieczorku :tak:I ,żeby was buzie bolały od gadania:tak::-D:-D;-):rofl2:
Bira prze słodka jest Inga ,nie mogę uwieżyć ze daje popalić:sorry:Taki aniołek :tak:
Agasta jak idzie ząbkowanie Claudii?
Co do grzybów to też słyszałam ,że nie wolno zbierać:no:Kwiatków też nie wolno rwać:no:A jak jest na prawdę to nie wiem:cool:
W polsce zostane do 28 lub 29 września:tak::tak::tak::tak:
Po południu byliśmy na spacerku i Micghaś zgubił buta:wściekła/y::wściekła/y:Non stop je ściąga i daje do buzi ,a jak mu się nudzi to wyrzuca:tak:I tak było tym razem , ja do tego gadalam przez tel i nie zauważyłam kiedy to zrobił:no: Wróciłam tą samą drogą i już go nie było:no:Spacerowałam tylko po chodniku wiec na pewno bym go zauważyła.Ale po co komuś jeden byt dzieciecy?:eek::cool:
Myślałąm ,ze jeszcze coś poprasuje dziś ale dostałam lenia:eek::sorry:
dobrej nocki...

Do góry