reklama
magda_1976
Aktywna w BB
ok, to jutro dam bagietke
toola
Fanka BB :)
bagietke tez dawalam wczesnie do dzis Krysia uwielbia i na dlugich zakupach w markecie zawsze urwie rozek i podje zanim wyjdziemy ze sklepui jeszcze jedno pytanie, jaki chleb dajecie swoim maluszkom? to jest nastepna sprawa, ktora zamecza mnie moja mama. Przeciez nie dam bagietki, czy mozna? czy kupic w polskim sklepie nasz chleb?
ja sie spotkalam z roznymi strategiami:mama mikolaja
Pisze bo mam inne pytanie do was niezawodnych mamusiek ,chce wyrzucic pieluchy i niewiem jak mam to zrobic za kilka dni mamy 2 latka a tu nadal pielucha juz kilka razy probowalam go posadzac na nocnik ale tylko raz udalo sie siku
1. regularne wysadzanie to mozna nawet roczne sadzac dzieci (jesli sie daja)
efekt jest taki ze dziecko czesto tam zrobi, ale nie wiem ile trwa zanim zacznie samo wolac, (ja nie umialam, corka nie chciala takze sobie darowalam)
2. gdy dziecko konczy 18-24 miesiaca mozna puscic bez pieluchy (jest tez wersja z gola pupa wtedy dziecko widzi co sie dzieje) i dzieki temu szybciej sie zorientuje ze cos jest nie tak, jak sie szybko zareaguje to mozna w trakcie zaprowadzic na nocnik, generalnie duzo jest prania/sprzatania przez pierwsze 3 dni, ale efekty sa szybko,
3. 3 letnie dziecko podobno uczy sie w kilka dni, wystarczy wytlumaczyc zdjac pieluche i powinno byc ok
ja osobiscie stosowalam metode 2 przez przypadek (gdyz corka sama nie chciala pieluchy nosic!!) polaczona z nagrodami za trafione do nocnika (naklejki na scianie), z tym ze corka gdy poszla do niderlandzkiego przedszkola gdzie rowiesnicy chodzili w pieluchach miala problemy, chodzila bez pieluchy a nie mogla sie dogadac, wiec byly wpadki co ja troche zdezorientowalo, dopiero gdy przeszla do grupy starszej 2.5 letniej to panie zaczely tam uczyc i wtedy wolala i w domu i w przedszkolu
trzeba pamietac ze wpadki moga sie zdazyc nawet gdy dziecko wola dlatego gdy informuje choc o polowie nalezy uznac ze wola tyle ze potrzebuje treningu i pochwal, na szczescie my juz mamy to za soba ale sama pamietam jak sie stresowalam tym ze w przedszkolu byly wpadki a ja wiedzialam ze ona umie widocznie sie nie moze z nimi dogadac,
anna117
dzien dobry!
Ja juz po snaidanku i znowu trzeba zabierac sie za dalsze porzadki. JA nie wiem czy ktoras z Was miala cos takiego w ciazy, ze nie mogla sie podniesc i przekrecic na lozku, bo ja to jakis chyba specjalny egzemplarz jestem ledwie laze jak sie juz poloze to w dolnym odcinku kregoslupa mam taki bol i przyciaganie do spodu lozka zer sie przekrecic nie moge tylko stekam i w kroczu tez bol mam znaczy bol no jakos tak mi ciagle dziwnie i mam juz tego dosyc a tu jeszcze prawie 3 miesiace:-(az mi glupio narzekac bo przeciez ciaza to piekny stan, ale jak czlowieka cos codziennie boli to ma dosc.:-(
Milegodnia wszytskim swiezo upieczonym i tym z doswiadczeniem Mamuskom
Ja juz po snaidanku i znowu trzeba zabierac sie za dalsze porzadki. JA nie wiem czy ktoras z Was miala cos takiego w ciazy, ze nie mogla sie podniesc i przekrecic na lozku, bo ja to jakis chyba specjalny egzemplarz jestem ledwie laze jak sie juz poloze to w dolnym odcinku kregoslupa mam taki bol i przyciaganie do spodu lozka zer sie przekrecic nie moge tylko stekam i w kroczu tez bol mam znaczy bol no jakos tak mi ciagle dziwnie i mam juz tego dosyc a tu jeszcze prawie 3 miesiace:-(az mi glupio narzekac bo przeciez ciaza to piekny stan, ale jak czlowieka cos codziennie boli to ma dosc.:-(
Milegodnia wszytskim swiezo upieczonym i tym z doswiadczeniem Mamuskom
anna117
I do tego mi sie suwaczek popsul chyba bo stoi w miejscu no....
Robale
dzień dobry
reklama
karola82_82
mama slicznego Michałka
Dzien dobry
Michas w nocy miał goraczke po szczepieniu i sie budził non stop przed chwila też mu zmierzyłam ma 38,3 i jest marudny .a ja do pracy musze isc:-(
Michas w nocy miał goraczke po szczepieniu i sie budził non stop przed chwila też mu zmierzyłam ma 38,3 i jest marudny .a ja do pracy musze isc:-(