reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

aneta-czy na samochod na PL blachach dostaliscie parking??? bo my chcemy ten ostawic i jakby co to ja bede zameldowana w Pl i bym nim chciala jezdzic. Moj P też chce busa;-)

Niunia a czy ty nie jestes tu zameldowana,nie pobieracie zadnych doplad z panstwa na dzieci itp???Ja wreszcie sie doszukalam i na stronie Douane jest wszystko.Nawet jesli auto nie jest na ciebie,a ty jako mieszkanka holandii jezdzisz na obcokrajowych blachach to jesli zamierzasz korzystac z danego samochodu(pozyczonego,wynajetego czy wzietego w leasing) dluzej niz 2 tyg. to musisz zaplacic BPM.Oczywiscie to moze sie oplacici jesli Cie nie zlapia,ale to chyba tylko kwestia czasu.Potem masz z tego co wyczytalam wlasnie te 2 tyg. na przerejestrowanie pojazdu.

U woont in Nederland en u wilt langer dan 14 dagen in Nederland rijden met een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken die u in het buitenland hebt geleend, gehuurd of geleaset.

Verhuisboedelvrijstelling
Jest jeszcze drugie rozwiazanie.Jesli auto jest na Ciebie to mozesz zabrac je ze soba z Pl np.jako mienie przesiedlencze czy jakos tak.Wtedy musisz w ciagu 12 mc od czasu przeprowadzki (zameldowania w nl) zlozyc w Douane wniosek o zniesienie podatku.I masz holenderskie blachy gratis :tak: jesli rozpatrza wniosek pozytywnie.

toola tez doszlismy do takiego wniosku,ze chyba nie warto kombinowac.Skoro korzystamy z doplat np.do ubezpieczenia to czemu mamy byc zwolnieni od podatkow?

reklama
Wanneer moet u bpm betalen?

A jeszcze mam pytanko toola ile wynosi was ubezpieczenie???chcialam to sobie obliczyc ale wszedzie zeby to zrobic trzeba podac nr.rejestracyjny auta a my go jeszcze nie mamy:-) .I jaki macie samochod???
Ja wyliczylam ze za Volvo kombi w benzynie takie jak nam wpadlo w oko bedziemy placic jakies 160e podatku kwartalnie tylko wlasnie nie wiem ile nam jeszcze do tego dojdzie ubezpieczenia:baffled:

Wanneer moet u bpm betalen?

A jeszcze mam pytanko toola ile wynosi was ubezpieczenie???chcialam to sobie obliczyc ale wszedzie zeby to zrobic trzeba podac nr.rejestracyjny auta a my go jeszcze nie mamy:-) .I jaki macie samochod???
Ja wyliczylam ze za Volvo kombi w benzynie takie jak nam wpadlo w oko bedziemy placic jakies 160e podatku kwartalnie tylko wlasnie nie wiem ile nam jeszcze do tego dojdzie ubezpieczenia:baffled:
my mamy skode felicje kombi benzyna z 2000 roku wydaje mi sie ze placimy 38e co 2 miesiace do tego ubezpieczenie podobnie 36e co 2 miesiace ale doklanie co do centa nie pamietam w przyszlym roku chcemy ja sprzedac:)confused: czy ktos ja kupi) i kupic cos nowszego bo juz sie nie raz cos psuje :-(

My mamy Peugota 306 diesel,. fajne auto

Na holenderskich blachach?Ja jak porownalam to za diesela placi sie tu 2razy tyle podatku co za benzyne.My patrzymy raczej na benzyne bo az tyle nie jezdzimy.Podobno zeby sie oplacalo trzymac tu diesela to trzeba ponad 20tys.km rocznie zrobic.

toola to naprawde malo placicie.Ale moze skoda jest tez lzejsza od volvo,bo to tez wazne tutaj jak obliczaja podatek.Wystarczy ze silnik bedzie mniejszy i juz autko kilkadziesiat kg mniej.Dziwne tylko ze placicie co 2 mc,bo ja widziala ze mozna miesiecznie ,kwartalnie,polrocznie albo rocznie placic.

toola- masz racje ze nie warto kombinowac, ale ja nie jestem zameldowana w NLtylko w PL, i nie chce przerejestrowac samochodu a jest na męża:baffled:
czarna- nie pobieram zadnych dodatkow na dzieci w NL. cały czas mielismy firme w PL a teraz moj P chce otworzyc w NL.

a nam chodzi jak ja bede w Nl zeby mój samochod miał parking bo w amsterdamie to jest mały klopot:wściekła/y: u nas godzina kosztuje 4,30euro:crazy:

Jak by Wam to wytłumaczyć. U nas szef ma przy domu przedszkole, szklarnie i pole z truskawkami. Przy szkarniach postawił taki domek dla pracowników, więc samochody są na podwórku. pod naszymi oknami. My nic nie płacimy oprócz za mieszkanie 6 euro dziennie. A ile samochodów będzie tutaj stało to jest tylko i wyłącznie nasza sprawa, szefa to nie nie interesuje.

reklama
Hej...

Ja już odbębniłam na dziś "my job":-D
Widzę że temat tabic nadal na tapecie:tak: więc ja wam powiem że mamy Peugota407 z 2004roku i kwartalnie płace na niego 357€ bo do tego jest disel....:zawstydzona/y:
No cóż...jesteśmy tego zdania co Toola, pobieramy wszytko co tu dają- czyli różne dofinansowania więc...płacimy:baffled:;-) i nie chcemy mieć innych kłopotów z polskimi blachami...:nerd:
Wychodzi że ja naprawdę kupe kasy za to płace...a ubezpieczenie mam ok87€

Cholera jak ja za wami tęskniłam!:rofl2::rofl2::rofl2:

Do góry