reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Hioptrofia

Witam.Myślę ze nie masz co sie martwić na zapas,mały brzuch nie jest w tym przypadku wyznacznikiem że mały brzuch to małe dziecko.Ja w pierwszej ciązy miałam bardzo mały brzuszek bo w dniu porodu mierzył zaledwie 94 cm a synek urodził się z wagą 3550.USG też tak do konca nie jest pewne ze waga będzie się zgadzała bo lekarz wyznacza wagę według długosci a np.dziecko może byc krótkie a grubiutkie.Jeżeki lekarz ma jakieś kolwiek wątpliwośi i podejżewa hipotrofie to powinien zbadać tzw przepływy pępowinowe i wtedy wszystko powinno sie wyjaśnić.

reklama
Hipotrofia objawia się głównie małą masą urodzeniową, i zatrzymaniem rozwoju, co jest konsekwencją podejrzenia że np. ciąża jest młodsza.
Po porodzie mogą, ale w cale nie muszą występować skutki uboczne.
Z reguły dzieciaczki nadganiają rówieśników.

u mnie też podejrzewali hipotrofię, mówili, że Mała będzie miała ok 2,5kg. Przy urodzeniu miała 3080, 52 cm, więc całkiem dobrze. I przede wszystkim jest całkiem zdrowa. Ale drobna i strasznie zwinna i żwawa :)

u mnie też podejrzewali hipotrofię, mówili, że Mała będzie miała ok 2,5kg. Przy urodzeniu miała 3080, 52 cm, więc całkiem dobrze. I przede wszystkim jest całkiem zdrowa. Ale drobna i strasznie zwinna i żwawa :)

U Nas to samo :) a młody zdrów jak ryba się urodził, fakt faktem w zamartwicy z powodu małowodzia które lekarze zbagatelizowali, ale zdrowy :) na przekór losowi, również przed porodem stwierdzono Hipotrofię i, że waga nie będzie przekraczać 2,5 kg ... jednak urodził się 2980 :)

Witam, mam wrażenie że Twój ginekolog niepotrzebnie Cię nastraszył, ja mam termin według ostatniej miesiączki na 25listopada, według wielkości główki na 17 listopada, a według brzuszka na 29 listopada. Moja lekarka twierdzi że to dlatego że mój synek bedzie miał główke po mnie, nie mam przesadzistej głowy ale wysokie czoło i to uznała za powód. Wśród moich znajomych wszystkie dzieci miały nieproporcjonalne wymiary na usg a rodziły sie piękne i zdrowe:)

Moim zdaniem powinnaś iśc do innego lekarza.
Jeżeli wina jest po stronie łożyska to im dłużej dziecko będzie w brzuchu tym bardziej grozi mu niedożywienie i niedotlenienie.
38 tc to ciąża donoszona i moszesz urodzić.
Dziecko ma większe szanse na rośnięcie poza Tobą.

Od połowy ciąży moja córka była mniejsza ale obydowje z mężem przy urodzneniu nie należeliśmy do gigantów.
W 9 mc różnica w terminie porodu na podstawie wymiarów wynosiła miesiąc.
Lekarz na ostatniej wizycie 2 tyg przed terminem dał mi skierowanie do szpitala, żeby monitorować dziecko.
W szpitalu stwierdzili, że Iga wiecej w burzuchu nie urośnie.
Nastepnego dnia w 38tc i którymś tam dniu ciąży zrobili cc.
Moja córeczka urodziła sie z wagą 2210g, 46 cm wzrostu i dostała 10 pkt.

Teraz ma 8 miesięcy i dalej jest drobniejsza niż jej rówieśnicy ale psycho-ruchowo rozwija się szybciej.
Ponieważ jest drobniutka i leciutka w 8 miesiącu życia zaczyna chodzic, sama staje, od dawna siada itd.
Poza tym, że jest drpobniutka nie dolega jej absolutnie nic.

. Wśród moich znajomych wszystkie dzieci miały nieproporcjonalne wymiary na usg a rodziły sie piękne i zdrowe:)

To, że Twoim znajomym urodziły się "normalne" dzieci nie znaczy, że i tu tak będzie.
W takich sprawach lepiej dmuchać na zimne.
Tym bardziej, że w 38 tc można bezpiecznie rodzić.

Ostatnia edycja:
Oczywiście ja również uważam że w kazdej niepokojącej sytuacji nalezy udac sie do dobrego lekarza, ale nie mozna popadac w panikę. Nie napisałam tego by zbagatelizować sprawę, lecz po to by pokazać że róznice takie nie musza byc czymś złym.

reklama
Witam, odnalazłam temat mnie interesujący...Już piszę na czym polega mój problem...W 30tyg ciąży byłam na badaniach kontrolnych w szpitalu, po pomiarach na USG okazało się, że dziecko jest mniejsze niż powinno ważyło 1200g. Lekarz powiedział, że musimy to teraz kontrolować...ale wyjeżdża i będzie dopiero 18 czyli dzisiaj...w czwartek jadę na badania do szpitala i okaże się czy dziecko urosło itp... Niestety lekarz nie powiedział nic szczególnego...na ten temat... Powiedzcie mi ile wasze dzieci ważyły w mniej więcej tym samym tyg ciąży? Czy jest powód do zmartwień?

Do góry