slonkoonline mam dokladnie takie same mysli jak Ty! Tez sie zastanawiam jak to jest, ze kiedys kobiety rodzily po 5, 6 dzieci, nawet jak z babcia rozmawiam to mi opowiada, ze kiedys wystarczylo, ze kobieta na faceta spojrzala i juz w ciazy byla oczywiscie tak sie tylko smiala, ale mi sie wydaje, ze tak wlasnie bylo, moze to sprawa mniejszego stresu w zyciu, teraz ludzie sa napakowani chemia ktora otacza nas z kazdej strony, mniej ruchu, swiezego powietrza, choroby cywilizacyjne, to wszystko jest w nas i obok nas od narodzin, moze ma to jakis wplyw na plodnosc. Ale moze tez jest tak, ze teraz kobiety o tym, ze sa w ciazy dowiaduja sie juz 2 tygodnie po zaplodnieniu, mamy testy, bety, usg... Kiedys jak kobiety ronily to zapewne nawet nie wiedzialy, ze to poronienie, ale braly to za okres... W kazdym razie doskonale rozumiem Twoj strach, ja boje sie tak samo. I przez ten strach nie umiem do konca cieszyc sie ta ciaza. Nawet teraz, gdy kilka minut temu rozbolal mnie brzuch, taki bol okresowy to sie okropnie wystraszylam bo gdy poronilam to wlasnie takimi bolami sie zaczelo....
Wlasnie zrobilam tak jak napisalas, specjalnie wybralam sie dzisiaj do centrum handlowego bo w mojej okolicy nie ma sklepu tego producenta i kupilam ten test, ktory w sobote pokazal mi cienka, ale zawsze druga kreske. Zamierzam znow testowac okolo srody, mam nadzieje, ze wytrzymam.
smerfetka Jezu, strasznie mi przykro 30 tc to juz przeciez tak pozno... Ja myslalam, ze sie uspokoje okolo 13 tc, ale teraz watpie zebym w spokoju dotrwala az do konca... Mysle, ze wszystkie sie uspokoimy dopiero jak bedziemy na sali porodowej i uslyszymy placz naszych dzieci.
Masz wspanialego lekarza, kurcze, jak ja bym chciala na takiego tutaj trafic. W Belgii ciaze prowadza ginekolodzy tak jak w PL? Tuaj niestety zwykly lekarz rodzinny, pozniej przejmuje pacjentke polozna... A to jak wygladaja badania (pomiar cisnienia, wywiad, ewentualnie wazenie) to po prost jakis koszmar i przerazenie...
Wlasnie zrobilam tak jak napisalas, specjalnie wybralam sie dzisiaj do centrum handlowego bo w mojej okolicy nie ma sklepu tego producenta i kupilam ten test, ktory w sobote pokazal mi cienka, ale zawsze druga kreske. Zamierzam znow testowac okolo srody, mam nadzieje, ze wytrzymam.
smerfetka Jezu, strasznie mi przykro 30 tc to juz przeciez tak pozno... Ja myslalam, ze sie uspokoje okolo 13 tc, ale teraz watpie zebym w spokoju dotrwala az do konca... Mysle, ze wszystkie sie uspokoimy dopiero jak bedziemy na sali porodowej i uslyszymy placz naszych dzieci.
Masz wspanialego lekarza, kurcze, jak ja bym chciala na takiego tutaj trafic. W Belgii ciaze prowadza ginekolodzy tak jak w PL? Tuaj niestety zwykly lekarz rodzinny, pozniej przejmuje pacjentke polozna... A to jak wygladaja badania (pomiar cisnienia, wywiad, ewentualnie wazenie) to po prost jakis koszmar i przerazenie...