reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2014

Majka, no to masz pierwszą chorobę. Pisza, że w pierwszym roku życia to nieuniknione i każde dziecko przynajmniej raz zachoruje, a wtedy panika mamy gotowa, no nie?

Dziewczynki, jak znajdziecie coś ładnego na chrzciny w necie, podajcie link. Wstepnie szukałam, może nie za długo, ale nic takiego super nie znalazłam. Różyczkowa, na lniane spodenki w maju może być za zimno, jak myslisz? Myslałam o białych sztruksowych , ale nie wiem czy nie za sportowe. No nic, muszę zacząć się rozglądać.
Różyczkowa, to bardzo podobny schemat. Widzę, że już wprowadziłaś deserki. Chyba jutro zacznę, dzisiaj jeszcze ta marchewka z ziemniakiem. Tylko dzisiaj jak się obudził w południe, był taki głodny i tak strasznie płakał, że nawet nie myślałam o marchewce, szybko butla, bo płacz był rozpaczliwy.

Czy macie problemy z paznokciami maluszków? Mojemu często robi się zaczerwienienie i obrzęk przy paznokciu, (środkowy paluszek i raz paluch) jakby mu paznokieć wrastał? Wygląda nieciekawie, ale chyba go nie boli, bo nie płacze i nie cofa rączki jak dotykam. Mija po ok. 3 dniach. I jeszcze mam problem jak czyścić, bo ciągle ma brudne, co wyczyszczę, za chwilę znów. Czym czyścicie ? Próbowałam miękką szczoteczką do zębów, ale nie zdało egzaminu, próbuję delikatnie pilniczkiem jak śpi, ale tak się nie powinno robić.

reklama
Na chrzest ubranka widzialam na fb taka stronke UBRANKA DO CHRZTU byly ladne ale nie wiem jak cenowo..
Tak wiele nerwow i paniki jest przy chorobie Malenstwa. Dziewczyny czym odciagacie katar Maluchom?

majka no to zdrowia życzę synkowi:tak:
malgonia my mieliśmy wtedy chrzest w lipcu, ale w maju może być rzeczywiście różnie, garniturki też mi się nie podobają. Czemu za sportowe, ja bym ubrała, ale jak sztruksy to chyba nie białe ale jakieś ecru albo jasny beż.Mi się np taki zestaw podoba Koszula i szorty | H&M . Lubię rzeczy proste i takie, które jeszcze ewentualnie będą do wykorzystania.

Hejka, na razie udziergalam tylko czapke. Teraz dopiero wyprobowalam wzor na buciki, jak udziergam to pokaze;-) chrzciny mam 26.04 i ubieram na bialo. Zalezy jak cieplo bedzie to planuje ubrac w biale body i jakies spodenki. Ewentualnie mam komplecik bialy po bratanku, ale to raczej na chlodniejszy dzien.
Malgonia, raz Olek mial takie jakby zapalenie przy wrosnietym paznokietku. Pryskalismy srodkiem odkazajacym, ale lekarka kazala nam po kapieli delikatnie odciagac skorke przy tym paznokietku.
Majka, zdrowka dla synka:-)
Lazy, to byloby dziwne, gdyby polozna zganila dokarmianie butla. Przeciez jak trzeba to trzeba. Jak dziecko glodne, a piersi maja za malo mleka to co zrobic? Pobudzaj laktacje i bedzie dobrze:-)
Zmykam kapac Mlodego:-) milego wieczoru

Majka, ja do noska od poczatku używam Fridy. Wojtuś nie za bardzo lubi, ale toleruje. Codziennie minimum dwa razy - rano i przy kąpieli podaję po kropelce soli fizjologucznej i odsysam Fridą, jak wychodzą babolki zbieram na patyczek do uszu (nie wkładam oczywiście ich do noska). Próbowałam gruszki - nieporozumienie. Kupiłam w aptece coś podobnego do Fridy , ale Canpolu, niby z miękką końcówka, bo Frida to twardy plastik. Jutro ma przyjść paczka z apteki, zobaczymy. Zdrowia dla synusia i wytrwałości dla Ciebie.
Enigma, tak właśnie robię z tymi paznokciami, na szczęście Wojtusia nie boli, bo ani nie płacze ani się nawet nie wierci.

Różyczkowa, fajny komplecik, ale musiałabym mieć długi rękaw. Jak znajdziecie jeszcze coś fajnego - piszcie.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny!
eff_k - a ktoś mi kiedyś powiedział, że tak działa, więc łapię się tego ;) I nie martw się że mały ucichł, za chwilę znowu się na pewno uaktywni, może coś innego go zajmuje ;) Nasza piszczy, nawołuje, nawet do łazienki nie mogę się oddalić bo już wrzaski ;)

różyczkowa - gratuluję wyspania :) (oby tylko nie zapeszyć :) Karmienie - ech, ciągła walka. Łapałam dzisiaj jej siuśki, dałam na badanie, aby wykluczyć infekcję dróg moczowych, wizyta u pediatry dopiero we wtorek; łapię się teraz wszystkiego, ale efekty niestety mizerne. Jak tylko załapie pierś to siedzę ile wlezie, ale coraz częściej się denerwuje jak jej słabo leci. Efekt butli na pewno, czekam na sondę do dokarmiania, może to nam pomoże. Co do starszej - dostaliśmy skierowanie na usg węzłów chłonnych (umówiliśmy się na czwartek), morfologię,crp i kwas moczowy - tu akurat wyszło dobrze i wymazy z gardła.Mała od dłuższego czasu ma powiększony jeden węzeł, migdałek w środku też, antybiotyk nie zadziałał, więc szukamy. A codo twojego - to może była bostonka, nasza przechodziła i skóra ze stóp jej własnie złaziła?

malgonia - my chrzest będziemy robić w lipcu z racji tego, że wtedy będzie mogła przylecieć chrzestna. co do jedzenia - na warzywach i owocach na pewno nie utuczysz, bo one mniej kaloryczne niż mleko, tak że luz. Myślę, że na razie nie masz co traktować owoców/warzywek jako posiłków bo pewnie niewiele zjada. Trzymam się mleka, a w międzyczasie na zasadzie prób podawaj coś innego. Pamiętam przy Julce, że zazwyczaj po podaniu obiadków/deserków na początku i tak musiałam dopychać mlekiem, bo się domagała.

majka - a jaka diagnoza> zasmarkanie czy coś innego? Do odciągania polecam Katarek do odkurzacza. Pięknie odciągał. Stosowałam już przy Ance, szybko katar jesj przeszedł.

enigma - jak czytam forum karmienia piersią, to za podanie butli prawie lincz ;) I to nie położna a doradca laktacyjna, one zazwyczaj bardziej restrykcyjne są ;)

Wirusowka jakas. Tyle pediatra powiedziala, gardlo zaczerwienione, smarki i kaszel.. tez badanie moczu jak wystapi goraczka bo podejrzewa wlasnie tak jak u Was, infekcje drog moczowych..

Witam:)
lazy no i chyba troszkę zapeszyłam:sorry2:Młody obudził się o 23.30 i miał pół godzinki przerwy, dopiero o 24 wypił mleczko, ale potem spał spokojnie do 6, więc nie ma bólu:tak:Wiesz co nie wiem co to było u niego, może i tak jak mówisz, ale przy tym wirusie jest chyba gorączka?On nie miał, w sumie tylko do 37,5C. A wiesz takie jednostronne powiększenie węzła i migdałka bocznego to u mojego syna występuje niemal po każdej infekcji, tak już ma,ponoć to nic takiego, taka jego uroda, może i u Julki to takie pochorobowe...A jak tam z Ani karmieniem i jak jej waga?
malgonia u nas nie ma takich problemów z paznokciami, jak są trochę brudne to wtedy jak są zarazem ciut długawe już. Obcinam i po sprawie, jakoś specjalnie dodatkowo mu ich nie czyszczę:tak:Co do ubrania na chrzest to zawsze można dołożyć jakiś sweterek rozpinany:tak:

Lazy na laktację możesz kupic i wypróbować ********** albo Karmi. Na mnie działa, ale marny ze mnie przykład, bo mleka mam co kot napłakał. Po Karmi jest ciut lepiej.

reklama
Malgonia słyszałam o działaniu Karmi ale nie próbowałam skoro potwierdzasz działanie to spróbuję

Mam problem z usypianiem Szymonka na noc karpie go później ale i tak trudno mu zasnąć a ja też wymiekam Macie jakieś sposoby na zasypianie maluszków?

Do góry