reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

Jeszcze druga część mego pytania została bez odpowiedzi a to też jest dla mnie istotne czy zwolnienie lekarskie w trakcie ciąży skraca czas urlopu wychowawczego lub macierzyńskiego:confused:?Pozdrawiam wszystkich!

reklama
Jeszcze druga część mego pytania została bez odpowiedzi a to też jest dla mnie istotne czy zwolnienie lekarskie w trakcie ciąży skraca czas urlopu wychowawczego lub macierzyńskiego:confused:?Pozdrawiam wszystkich!

nie skraca, pierwszy raz słyszę. Z Antosiem w ciąży cały czas byłam na zwolnieniu, w szpitalu itd. aż do porodu miałam zwolnienie lekarskie. Po około pół roku zwolnienia musiłam przejść na tzw zasiłek rehabilitacyjny, to są jakies zus-owskie przepisy. Kwestia wypełnienia papierków.
Na macierzyński przeszlam z dniem urodzenia dziecka, do pracy niesie się zaświadczenie ze szpitala.
Więc spokojnie, nie martw się.

Witam
Ja słyszałam o czymś takim, że jak sie zbliża termin porodu(np tydzien do rozwiazania) i skonczy sie L-4 to wtedy zahacza juz to o macierzynski.
"Urlop macierzyński można rozpocząć z dniem porodu lub na co najmniej 2 tygodnie przed przewidywaną datą porodu." cos takiego znalazlam:-(

Madzialenka oczywiście, że można już 2 tyg przed na macierzynski iść, ale po co? Skoro można zwolnienie 100% płatne mieć, szkoda macierzynskiego;-)Przy Dzidziusiu każdy tydzien dłużej jest cenny.

Witaj,
Nie znamy się, ale Ci odpowiem, bo jestem matką październikówką 2007...
W ciąży możesz być cały czas na zwolnieniu..Oczywiście jest limit dni do 182..ale, kobieta ciężarna może być całą ciążę na zwolnieniu i nie wpływa to na wymiar urlopu macierzyńskiego...
Jeśli jesteś pod opieką jednego lekarza, on to kontroluje z pewnością..ile ci dał do tej pory zwolnienia..Jeśli przekroczysz 182 dni, potem z pomocą swojego lekarza gienkologa aplikujesz do ZUSu o tzw. zasiłek rehabilitacyjny i kontynuujesz go do porodu, po czym zaczynasz urlop macierzyński:) - wszytsko jest 100% płatne (tyle ile dostałwałaś wynagrodzenia tyle będziesz dostawała).

Mi próbowali zabrać 12 dni macierzyńskiego, bo moja kadrowa nie była obeznana w prawie dla ciężarnych..I mimo, że już miesiąc byłam matką, złożyłam wniosek z pomocą mojego lekarza o przywrócenie mi tych 12 dni i ZUS mi je zwrócił..ZUS jaki jest taki jest, ale napewno jest zawsze po stronie Matki z dzieckiem..Więc nie obawiaj się:)

Możesz o to zapytać swojego lekarza - napewno Ci wyjaśni:)
Pozdrawiam

Madzialenka oczywiście, że można już 2 tyg przed na macierzynski iść, ale po co? Skoro można zwolnienie 100% płatne mieć, szkoda macierzynskiego;-)Przy Dzidziusiu każdy tydzien dłużej jest cenny.
Ja to wszystko wiem tylko odpowiadam na pytanie.... I tak jak pisalam jak zostaje kilka dni do porodu to juz zalezy od lekarza czy ci da nastepne L-4....

Ho ho ho,ale sie nam ostro na forum zrobiło ;-).23Marta Tobie chyba tez humorki dopisuja ..prawda?? .A juz myslałam ze tylko ja tak z tymi nerwami mam w ciazy ;-)
Spokojnie dziewczyny obie macie racje.Idac do dentysty trzeba go poinformowac o tym ze jest sie w ciazy.Najlepiej jest wyleczyc zabki przed ciaza ,jednak kiedy tego sie nie zrobi nie ma co rak załamywac ,gdyz wcale zadna tragedia nas nie spotyka ....zabki leca w ciazy bardziej to fakt.nie masz potrzeby - nie chodzisz ,masz potrzebe lepiej wyleczyc zabki gdyz stany zapalne w jamie ustej sa rownie niebezpieczne.

moje zdanie wyraziłam i prosze nie atakowac mnie :-);-)

A ja dzis jakis taki humorek mam dobry ,moze dlatego ze moj mezulek bardzo sie stara aby niczym mnie nie zdenerwowac ahahah.Wczoraj oczywiscie poleciał po ogoreczki.Dzis chce mi sie pomidorowej z makaronem !!! I wlasnie nastawiłam zupke.Z drugim daniem jeszcze mysle ...

Marta masz racje ja tez tak mam dzien mam ochote na cos ,nastepnego dnia moge wcale na to nie patrzec.To prawda ze nasz organizm sam mowi nam czego potrzebujemy!

Ostatnia edycja:
23marta nie unoś się tak, każdy ma prawo do własnego zdania i ja takie wygłosiłam. Rozumiem zmiany nastrojów w ciąży i hormony i wogole, ale to nie powód żeby się na kimś wyżywac:no:

Nie ujmuje dr hab z Łodzi, ale nie jeden dr hab na Ziemi... Nie wymyśliłam sobie tego co napisałam, ale podałam informację z fachowych źródeł, więc bądź tak dobra i zapanuj nad swoimi emocjami, bo nie tylko Ty masz prawo do własnego zdania.

To forum nie jest po to żeby po sobie jeździc, więc proponuję zmianę tematu, bo chyba się nie dogadamy...:-(

Wiec ja szybko zmienie temat hahahaha !!!
Dziewczyny ale lipa ,wcieło mi suwaczek z fasolinka !!!! Szczyt chamstwa nooooo!!! Musze luknąć o co chodzi !!!:szok:

reklama
Do góry