reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

O Lilijka sie pojawiła !!!! Ciesze sie ze u ciebie lepiej ....ehhh a maz ??? no coż niech i on troche pomarudzi ahahhaha !!!! Pewnie tez ma wiele obaw ;-) niech sobie pomarudzi :cool2:.Co do toxo nie stresuj sie bedzie dobrze!
Georgina Koniecznie musisz wkleic foto i sie pochwalic brzuszkiem :tak:czekamy!

reklama
Witam dziewczęta!
Ja mam do was pytanie trochę "z innej beczki". Nie wiem czy było to już kiedyś poruszane na forum bo jestem tu od niedawna i nie zdążyłam przejrzeć całego forum (trochę tego jest). Jak to jest z tym zwolnieniem lekarskim w ciąży, czy ZUS ma prawo sprawdzić czy jest się w domu chodzi mi np o jakiś krótki wakacyjny wyjazd?
I czy zwolnienie lekarskie w trakcie ciąży skraca czas urlopu wychowawczego lub macierzyńskiego:confused:?

Jeszcze nie słyszałam żeby ZUS kiedykolwiek kogoś tak sprawdzał.
Na zwolnieniu są dwie krateczki, w które wpisuje się istotne dane. Pierwsza kratka zawiera liczbę 1 lub 2. 2 oznacza, że nie ma nakazu leżenia = nie musisz być cały czas w domu. 1 oznacza leżenie. Myślę, że ma to raczej związek dla pracodawcy, który wiedząc, że jesteś na zwolnieniu zobaczy cię w mieście i powiedzmy będzie zbulwersowany. Ciąża to nie choroba i jeśli na zwolnieniu jest 2 możesz biegać i wyjeżdżać również, bo czemu nie. Możesz np. wyjechać do mamy, która się tobą będzie opiekować :-) Druga kratka zawiera literkę B, co oznacza ciążę i co zobowiązuję do wypłaty 100% pensji.

Kolejną niedorzecznością jest ten dentysta. Znieczulenie miejscowe w ciąży nie jest groźne dla plodu i można je wykonywac bez obaw, chyba, że w szczególnych przypadkach zabroniłby tego lekarz.

Przepraszam za to, że wszystko komentuję, ale nie można tak straszyc ludzi, bo ktoś tam coś tam powiedział...
ja nie strarsze, wybacz ale mysle ze doktor habilitowany na zajeciach z radiologii na wydziale lekarskim, który robi usg kobietą w ciązy i pracuje w dobrym łodzkim szpitalu, i spotakł sie z takimi przypadkami conajważniesze, ma o tym wieksze pojecie niz Ty, i to nie jest byle ktos tam byle coś tam ... ja tylko mówie o swoich obawach, ze po tym co usłyszalam wole nie isc jak nie musze, a ja doskonale wiem ze sa tam jakies znieczulenia dla kobiet w ciazy, ale ciekawe kto je na nich bada (znaczy na kobietach w ciązy, raczej nikt) A nikt Ci nie zabrania isc i leczyc wsztskich ząbków, ja wole nie ryzykować. Pozdrawiam

Moją koleżankę ZUS kontrolował, co prawda ona była zatrudniona u rodziców w sklepie, więc to było troche podejrzane, bo wiadomo po 33 dniach nie płaci już pracodawca (rodzice odciążeni), tylko ZUS. Ale nie wiem jak mogą sprawdzić nawet "leżące" zwolnienie, bo ja miałam w planach przenieść się na wieś do teściowej i tam leżeć w łóżku, przecież nie ma obowiązku leżenia akurat w domu.

Lilijka co do surowych jajek to nie są niebezpieczne ze względu na toxo ale przede wszystkim ze względu na salmonellę
- wędzone ryby też nie za bardzo bo nie były poddawane obróbce termicznej i wszystkie listerie, toxo i inne zarazy nie zostały "wypalone", wiec mimo wszystko nie polecam
- jak przchodziłyście toxo to i tak należy uważac bo to nie jest tak ze drugi raz juz sie nie zachoruje, po prostu przy drugiej infekcji organizm umie się juz bronić ale zawsze jest to obciążenie dla organizmu
- Mimo ze sama poroniłam przez toxo to uważam ze nie ma co paniowac tylko odstawić surowe mięsko, rozsądnie z całowaniem kotów (wiadomo czym czyszczą swoje tylkeczki) oraz pamiętać o czestym myciu rąk i warzyw i owoców i "spokojnie bo tylko spokoj moze nas uratowac"

marta23 nie bede sie upierac co do znieczulnia u dentysty (chociaz tez uwazam ze cos zle zrozumiałas) ale z tym poczatkiem ciazy, kiedy kobieta nie wie ze jest w ciazy czyli zazwyczaj pierwsze dwa tygodnie to akurat nie masz racji, natura jest tak genialna, ze w na poczatku (ok. 2 tyg) jest zasada "wszystko albo nic", czyli albo zarodek sam się zregeneruje i nie będzie żadnego wpływu na dalszy rozwój albo po prostu obumrze. Sprawdz w podręczniku do ginekologii i położnictwa ew w farmakologii- chyba w Jancu cos o tym tez było

więc jeśli piłaś, palilaś czy jeszcze coś innego robiłaś co mogło miec zły wpływ to bez obaw komórki dziecka uległy "naprawie":tak:Embriony uszkodzone i bardzo wadliwe same ulegają poronieniu dlatego często nie wiemy nawet, że zaszłyśmy w ciążę i poroniłyśmy.
No dlatego wszytskie dzieci na świecie są zdrowe, bo wsyztskie komórki sie naprawiaja, a jak sie nie naprawiaja to same ulegaja eliminacji... no comment
Szkoda tylko ze np najczestszy zeposl genetyczny zespół Downa w 70% jest letalny, a to pozostałe 30% nie ulega poronieniu (chyba ze sztucznemu), coś chyba mechanizm naprawczy nawala?

Troche w tym prawdy bo naprawiaja sie owszem, ale nie wiem skąd masz takie informacje ze wsyztskie... wiesz no ja bym sobie głowy uciąć nie dala.

a alkohol i papierosy nie powodują w tak wczesnym okresie ciązy jakis mega wad genetycznych, trzeba by bylo pic ostro przez całą ciąze, zeby dziecko mialo plodowy zespol alkoholowy.

Znam kilka kobiet w ciąży które paliły (mniej, ale paliły przez całą ciąże), a ich dzieci są ładniutkie i zdrowe.
Pozdrawiam i nie strasze nikogo, mysle realnie.

"Jeżeli tylko kobieta upewni się, że jest w ciąży, powinna natychmiast powiadomić o tym swojego dentystę. Należy unikać zbędnego leczenia stomatologicznego w ciązy - czyli takiego, które można odłożyć na okres połogu lub tuż po nim."

"Podczas leczenia stomatologicznego pacjentek ciężarnych stosuje się znieczulenia miejscowe, np. lidokainą, są one środkami z wyboru, ponieważ większość środków do znieczulenia ogólnego przechodzi przez barierę łożyskową. Statystycznie stwierdzono jednak, że przy znieczuleniu miejscowym wzrasta ryzyko porodu przedwczesnego bądź -we wczesnej ciązy — ryzyko poronienia, ale ten wzrost jest stosunkowo nieznaczny. Ponieważ ból i stres może również wywołać przedwczesne skurcze macicy z podobnymi konsekwencjami, to leczenie w znieczuleniu miejscowym jest korzystniejsze niż rezygnacja z niego
"
nieznaczny ale jakiś tam jest, oby jak najmnieszy, kiedy na prawde trzeba

reklama
Dziewczyny zejdzcie z tego tonu!!!

Wiadome, że jak idziemy do dentysty- musimy go poinformować o ciąży.

a co do jedzenia- ja wierzę w matke naturę:tak: nasz organizm sam nam podpowida jakich składników nam brakuje- stąd te zachcianki- ja np jednego dnia na nabiał patzreć nie moge a na drugi dzień tylko nabiał bym jadła.

I jeszcze coś powiem, z pewnością poprą mnie mamusie majace dzieci- jedzcie w ciąży różne produkty:tak: wiadomo, nie wszytsko jest zdrowe ale w małych ilościach od czasu do czasu to i czekolada niue zaszkodzi.
Rygorystyczne jedzenie zaczyna się po porodzie i przez cały okres karmienia- wtedy dopiero jest ograniczona ilośc produktów do spozycia. Gotowane mięsko, warzywka, zero cytrusów itd...

Do góry