reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

Joanna dzięki za wyczerpujące info:tak:

Skoro lekarz kazał, to tak trzeba, mi kazał brać dzienna dawkę o której pisała Joanna, a poza tym brałam juz folik 3 m-ce przed zajściem w ciążę.

a ja własnie ze sklepu wróciłam, kupiłam truskawki i teraz sie objadam, normalnie najeść się nimi nie mogę:-D

Hehe, ja Folik to już od października biorę:-)
Truskawki powiadasz.. ja to mam smaka na poziomki, mamy na ogrodzie, ale jeszcze nie wyrosły, tak samo mam smaka na czereśnie mmm:-)

reklama
Madzialenka, ja tez mam takie uczucie rozryuwania podczas kichania i kaszlu, sama zastanawiam sie czemu tak czuje, moze slabe miesnie brzucha? Nie mysle, ze to cos groznego, mozna przy okazji zapytac lekarza.
W drugim trymestrze zaczne gimnastyke, brzuszki itp... teraz sie troche boje...​

cześć

Wczoraj widziałam swoje maleństwo- ma 28 mm, serduszko bije.....;-) czyli wszystko ok ;-)
9 czerwca następna wizyta- z mdłościami walczę nadal.....:baffled::baffled::baffled:

wszystkim życzę miłego dnia:tak:

Dziewczyny ja biore folik i Falvit mama juz od jakiegos czasu .Tak lekarz mi przepisal i tak biore :tak:.Sprawdzalam teraz i dawka dzienna kwasu foliowego nie jest przekraczana.Zreszta ufam mojemu lekarzowi,przepisał wiec musze brac.

Beata fajnie wiedziec ze wszystko ok :) ...no i moge sobie powyobrazac ze moja dzidziulka jest niewiele wieksza od twojej - patrzac po suwaczku moim i twoim .:nerd:

Marta ja wczoraj truskawkami sie tez objadalam ,mezus kupil co by moje humorki załagodzic - no i wczoraj byl dzien bez humoru ahhahahahah udało mu sie !!!! Calkiem przyjemnie bylo :) Powiedzial ze teraz chyba bedzie codziennie po truskawki latał.Biedny nie pomyslał ze zachciewajki zmienne sa ahhahah.Dzis mam ochote na ogorki kiszone ,zupke ogorkowa mam ,ale to nie to !!!!

Ciekawe czy lepiej mu napisac smsa ze dzis potrzebuje ogorków kiszonych ahhahaha !!!! Bo raczej sie nie domysli !

cześć

Wczoraj widziałam swoje maleństwo- ma 28 mm, serduszko bije.....;-) czyli wszystko ok ;-)
9 czerwca następna wizyta- z mdłościami walczę nadal.....:baffled::baffled::baffled:

wszystkim życzę miłego dnia:tak:

Beata, to cudne wieści!

A propos mdłości, próbowałas homeopatii? Granulki, czopki, cokolwiek?

Hej truskawkowe dziewczynki!
I ja wczoraj kupiłam truskaweczki, bo pachniały na kilometr, ale ani jednej nie tknełam, miałam tez czereśnie i morele i zjadłam tylko te ostatnie. Coś mi się poprzestawiało, nie mogę nawet patrzeć na ogórki kwaszone, małosolne, kapuste kwaszoną botwinkę, a wcześniej to były moje przysmaki!

Mam cały czas taki metaliczny posmak w ustach, który niczym nie da się stłamsić, masakra! Nadal odrzuca mnie od mięsa, pomidorów, kawy, nabiałów... jeszcze troche i w ogóle nie bede mogła nic zjeść. Kochałam fastfoody, a teraz nie tknę ani kęsa :no: Ech oby to juz była końcówka, bo ponoć największe stęzenie HCG w organiźmie jest w 10 tygodniu ciaży.

Dzien dobry dziewczynki.
Wytrwalam bez tabletek.
Bol glowy mialam wczoraj caly dzien , cala noc i jeszcze dzisiaj do 12 . Teraz dopiero przeszlo. Myslalam ,ze umre. Gdybym miala peracetamol w domu to pewnie bym wziela. Na szczescie nie mialam wiec wytrwalam. Strasznie meczace to bylo. Pierwszy raz bol glowy podczas tej ciazy. Wczesniej mialam regularne migreny ale odkad przestalam brac tabl anty to mi migreny przeszly. Az do wczoraj. ufff - juz po wszystki.

Co do kichania to juz kiedys o tym pisalysmy. Wiezadla podtrzymujace macice sie rozciagaja i sa napiete na maksa. Podczas kichania gwaltownym ruchem i napieciem miesni podciagamy je jeszcze bardziej. Stad ten rwacy bol po obu lub jednej stronie dolnej czesci brzucha. Moim sposobem bylo jak tylko czulam ze kichniecie nadchodzi podciagnac kolana pod brode lub kucnac tak zeby zminimalizowac szarpniecie wiezadel. Pomagalo. :) Teraz juz tak nie mam. Teraz mnie co jakis czas tylko cos kloje w srodku w pochwie - tak jakby szyjka. Nie wiem od czego to zalezy

Zauwazyluscie ,ze stokrotka zniknela? Lilijka tez. No i gdzie jest aparatka?
Kogos jeszcze brakuje?

Witam :-)
Mam termin wg ostatniej miesiączki na 12 grudnia, a wg 1 usg na 16 :-D
2 czerwca idę na 2 usg i zobaczymy co wtedy mi Pan Dr powie :happy2:
Jestem w około 10 tygodniu ciąży, nie wiem jak to dokładnie policzyć.
Miesiączkę miałam 5 marca, był to pierwszy cykl po odstawieniu pigułek.
Lekarka, u której byłam 3 razy kazała mi brać Duphaston, bo uważa, że cały czas nie jest u mnie tak jak powinno być, ale szczegółów nie podała :-(
Następnym razem idę do innej.

reklama
Cześc Dziewczęta:happy2:

Ja zacznę egoistycznie - od siebie:-p- Odebrałam wyniki toxo - nigdy nie przechodziłam i teraz też nie choruję:-)
Z niecierpliwością czekam na następne usg i wizytę, prawdopodobnie pójdę za tydzień we środę. Eh... chciałabym je już zobaczyc i byc pewną, że wszystko u nich dobrze:tak:
Z dolegliwości pozostają nadal mdłości:baffled: O każdej porze... niestety...
Poza tym leżę, odpoczywam, aż normalnie mi już uszami wychodzi i biorę tabletki i zastrzyki, kurna tak boli mnie po nich tyłek, że kosmos :baffled:

Witajcie :)
mam pytanie do Was moje Drogie;Czy któras z Was popala teraz w czasie ciązy,? i czy macie jakąs dobrą rade żeby rzucic całkowicie papierosy?? A i jeszcze jedna rzecz która mnie nurtuje; maarta100 pisze, że do 11 tyg ciąza jest bardziej zagrożona, i z tym związane jest moje pytanie - czy uprawianie seksu bez zabezpieczenia jest niebezpieczne dla dziecka? chodzi mi o sperme-słyszałam ze przysp[iesza ona akcje porodową. jest Wam coś wiadomo na ten temat ? Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Pozdrawiam Was, i życze dużo energii i wspaniałego nastroju:)
Ja paliłam przed ciążą jak smok. Nigdy nie wychodziło mi rzucanie palenia, bo ja lubiłam sobie zapalic, ot takie hobby:-p Ale jak zobaczyłam pozytywny test odrazu powiedziałam, że rzucam. Zaczęło mnie odrzucac od fajek, więc było mi łatwiej, ale potem ochota na palenie wróciła, jednak nie mam serca truc moich maluszków. Jak pomyślę, że miałyby się tam podduszac przez moje widzi mi się to serduszko mi pęka, więc nie sięgam po papierosy:tak:

Co do seksu to sperma nie jest niebezpieczna dla dziecka. Jeżeli ciąża przebiega normalnie równie normalnie można współżyc. Ach i sperma nie przyspiesza porodu, w końcowej fazie ciąży poród może przyspieszyc seks, ponieważ podczas orgazmu macica zostaje pobudzona do skurczów i to może wywałac akcję porodową.
A jeżeli chodzi o to kiedy dziecko jest najbardziej narazone w brzuszku na jakies szkodliwe czynniki, to najbardziej w pierwszych tygodniach ciąży kiedy powstaja wszytskie zawiązki organów, a kobieta czesto nie wie jeszcze wtedy ze jest w ciązy. Na zajeciach z radiologii doktor mowil nam tez ze zdażało sie takj ze robil pierwsze USG kobiecie w ciazy, to w okolicy 12 tyg i wsyztsko bylo ok z dzidzia, rozwijała sie jak trzeba, wsyztsko na swoim miejscu, potem w okolicy 20 tyg na drugim USG plod byl martwy, a kobieta np byla wczesniej u dentysty i miala robiny ząb ze znieczuleniem, dlatego ja mam do leczenia zeba ale nie ide poki co i mam nadzieje ze wytrzymam z tym dopuki dzidzia sie nie urodzi, bo mnie tym pan doktor troszke nastraszył. pozdrawiam
Bardzo proszę nie straszyc nas tu! To prawda, że pierwsze 3 m-c są najważniejsze, ale pierwsze 2 tyg po zapłodnieniu kiedy kobieta nie wie jeszcze o ciąży komórki maleństwa dzielą się i bardzo szybko odnawiają, więc jeśli piłaś, palilaś czy jeszcze coś innego robiłaś co mogło miec zły wpływ to bez obaw komórki dziecka uległy "naprawie":tak:Embriony uszkodzone i bardzo wadliwe same ulegają poronieniu dlatego często nie wiemy nawet, że zaszłyśmy w ciążę i poroniłyśmy.

Kolejną niedorzecznością jest ten dentysta. Znieczulenie miejscowe w ciąży nie jest groźne dla plodu i można je wykonywac bez obaw, chyba, że w szczególnych przypadkach zabroniłby tego lekarz.

Przepraszam za to, że wszystko komentuję, ale nie można tak straszyc ludzi, bo ktoś tam coś tam powiedział...
Marzka, o przezierności już pisałyśmy jakiś czas temu ;-)

Idziemy zatem razem na usg, bo ja też w czwartek na 11;45 :-) ostatnio szłam z Jutką i co wyszło?? Bliźniaki !!! więc bój się Boga Kochana hihihihi
Hehe no bliźniaki:-) Któraś jeszcze mnie dogoni czy tylko ja będę rosła za trzech???:-D
Czy Wy już macie prócz kwasu foliowego jakieś witaminki przepisane? Ja mam Falvit i się zastanawiam czy to nie za dużo kwasu foliowego bo jak jedna tabletka Folika i jedna tabletka Falvitu, w którym też jest kwas foliowy..
Ja biorę 2 tabletki kwasu plus falvit. Dopuszczalna dawka kwasu to aż 15mg na dobę, dlatego jeśli lekarz kazał brac i falvit i kwas to łykaj bez obaw:tak:

Do góry