A teraz wracam do mojego skoczka

Cies sie w sumie ,ze wstawilam t tki bo wytworzyla sie niesamowicie ciekawa dyskusja. Wielce pouczajaca.
i teraz tak sobie mysle (pomyslcie ze mna i pomozcie wlasciwie zinterprtowac.)
na zabawkach tego typu jest zazwyczaj napisane od 6 miesiaca, 4+ itp
i teraz tak:
Jak wiadomo , kazde dziecko rozwija sie inaczej.
Jedne siadaja w wieku 5 miesiecy inne w wieku 8 .
Jedne zaczynaja chodzic w wieku 9 miesiecy a inne w wieku 14.
Widelki sa dos duze. Wg wytycznych , ktore cytowala -monia dziecko w wieku 6 miesiecy pwnno juz:
6 miesięcy
Niemowlę podpiera się na otwartych dłoniach, rączki są wyprostowane w łokciach, cały brzuszek jest uniesiony nad podłoże a tułów podparty jest na górnej części ud. Po szóstym miesiącu dziecko potrafi, podpierając się na jednej dłoni, sięgnąć drugą rączką do zabawki nad podłożem
6 – miesięcy
Niemowlę w tym okresie potrafi obrócić się z pleców na brzuch w obie strony
Rozumiem ,ze wiek 6 miesiecy jest to gorna granica. Ze dziecko , ktore w wieku 6 miesiecy nie wykonuje w/w "manewrow" powinno byc pod obserwcja. Zakladamy ,ze czesc dzieci- np moj Max wykonuje wszystkie w/w czynnosci bez zadnego problemu , samodzielnie. Nie oznacza to oczywiscie ,ze jest rozwiniety ponad norme tlko ,ze rozwija sie prawidlowo.
A wiec -zmierzam do sedna.
Cz wiek okreslony na zabawkach np skoczku 6 miesiecy oznacza ,ze :
- czy musi miec kalendarzowe 6 miesiecy?
- zdrowo rozwijajace dziecko 6 miesieczne posiada wszystkie w/w umiejetnosci a wiec zabawka jest odpowiednia dla jego wieku. Max juz je posiada mimo ,ze dopiero bedzie konczyl miesiecy 5.
wg mnie producent nie moze wymienic wszystkich umiejetnosc , zaznaconyc w linku -moni wiec asekuracyjnie jest naisane 6 miesiecy i wtedy wszystko wiadomo.
Bo gdybysmy sie trzymaly ,ze dziecko powinno siedziec samodzielnie ,zeby korzystac ze skoczka to wtedy wiek 6mies opisany na opakowaniu nie bedzie wlasciwy gdyz cesc z dzieci, zupelnie prawidlowo sie rozwijajacych nie potrafi siedziec nawet pod koniec 7 misiaca.
Tak sobie gdybam i mysle....
Mam nadzieje ,ze wiecie o co mi chodzi...
Co wy o tm myslicie.?