reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Dziewczyny mam duży problem :-(mój mały chudnie ... wypisany był z wagą 2860 a teraz waży 2830:-( karmi się 5 minut i zasypia, nie mozna go ocucić by ciagnął dalej a pokarmu mam duzo :-( ile powinien jeśc noworodek kilkudniowy ? 20 min ? 30 min z piersi ?

żółtaczki nie ma, jest różowy i pogodny , na karmienie się budzi co 3, 4, 5 godzin .... ale possie 5 min i zasypia . Bylismy u pediatry dała skierowanie do szpitala bez żadnego pytania o karmienie.... kupki robi normalne ładne żółte konsystencji lekko ściętego żółtka czasem z pasmami śluzu ale on ma dopiero 10 dni więc to chyba jeszcze normalne, grudki mleka w kupce tez są

Skoro zoltaczka jest wykluczona to moze jest mu cos innego?
Moj synus budzi sie na cyca co 3 godziny ale czasami to wisi co godzine:tak:jak dostawie go do cyca to ssie okolo 10 minut,wczesniej trwalo to zdecydowanie dluzej,nawet potrafil ssac okolo godziny wiec 5 minut to zdecydowanie za malo.

reklama
żółtaczki nie ma, jest różowy i pogodny , na karmienie się budzi co 3, 4, 5 godzin .... ale possie 5 min i zasypia . Bylismy u pediatry dała skierowanie do szpitala bez żadnego pytania o karmienie.... kupki robi normalne ładne żółte konsystencji lekko ściętego żółtka czasem z pasmami śluzu ale on ma dopiero 10 dni więc to chyba jeszcze normalne, grudki mleka w kupce tez są
kurde ale 30gram moze to kwestia zlego zwazenia...
moj tez nie przybieral na poczatkua potem jak skoczyl to az pol kg...

a jak go polozna zwazyla w domu tydzien po wyjsciu ze szpitala to wazyl tez mniej niz w szpitalu..
tyle ze mial zoltaczke i tym to tlumaczyla...

biedactwa..idzicie sie zbadac i wracajcie do nas z dobrymi wiesciami!!!

A ja mam chyba dobre wiesci:-)maz byl u nas zalatwic becikowe i powiedzieli mu ze nalezy nam sie tez ten dodatkowy tysiak:szok::-)ja normalnie nie wierze:szok:oni nie wiedza ile my mamy dochodu,obliczaja tylko dochod od hektarow przeliczeniowych z ktorych im wychodzi ze nam przysluguje:tak:kazali wziasc jakies dokumety z Urzedu Skarbowego,no i ze niby nalezy sie nam tez rodzinne:szok:130 zl miesiecznie tez droga nie chodzi;-)

Ja teraz robię tak, że budzę go co 3 godz. nieraz uda się, że pije 30 min, nieraz 20 min .... zastanawiałam się jeszcze czy nie ściągnąć z piersi pokarmu i zobaczyć ile tych ml. wypija:baffled:ale czy będę wtedy miała pokarm na nastepne karmienie ?

dziewczyny on naprawdę nie zachowuje się jak chore dziecko, smieje się, nie krzywi się , więc go nic nie boli, kupki robi nieraz po każdym karmieniu nieraz na co 2 karmienie, sika sporo , mocz przezroczysty i klarowny.

Szukam jeszcze pediatry prywatnie bo mi się ta baba nie podoba.

a co do wagi to uważam, że też wynik nie jest przejrzysty bo ja stałam przy wadze i dla mnie (a on wiergał) ale wydawało się, że nic nie przytył i nic nie stracił. Nie chcę wpychac na siłę dziecka do szpitala, chcę zasięgnąć jeszcze innej opini

Agatka nie drgnela od wyjscia ze szpitala !!!

kurde pocieszajcie mnie bo ja juz naprawde zachodze w glowe co z nia robic !!! a budzenie naprawde nam nie wychodzi !!! moge ja rozebrac calkowicie a ona i tak spi !!

Mea z coraz więkrzym przerażeniem czytam co piszesz bo mam retrospekcję (tylko się nie denerwuj), Amelka była spokojna i pogodna a okazało się, że miała poważne problemy z nerkami i pęcherzem. Zrób to badanie moczu koniecznie.
Co do karmienia na niektóre dzieci chłód nie działa. Spróbuj delikatnie na śpiąco stukać w policzek i jak odwróci główkę wsówaj cyca. Cmoknie i puści i od nowa. Powinna się rozbudzić, albo na śnie pare łyków ściągnąć. Spróbuj, może akurat się uda...

heheh dobre! ta dziewczyna ma 18 lat a ma takie kredki w glowie ze szok! kazda z was po 1 rozmowie z nia 1minutowej mialaby jej dosc do konca zycia!!!!

Daffi to jest tak, że jedna osoba ma 17 lat i jest dorosła a druga ma 18 i w głowie pstro... olej ją i już.

no to mamy kolejny problem ... dalam po karmieniu butle i ile zjadla tyle jednym chlustem sie wylalo !! moze mleko jest nie takie ... juz mi brak slow ...

Czyli wymiotuje a to też nie dobrze :-(

Dziewczyny mam duży problem :-(mój mały chudnie ... wypisany był z wagą 2860 a teraz waży 2830:-( karmi się 5 minut i zasypia, nie mozna go ocucić by ciagnął dalej a pokarmu mam duzo :-( ile powinien jeśc noworodek kilkudniowy ? 20 min ? 30 min z piersi ?

Około 20 minut no od 15 do 20 musi wisieć przy cycu. Nie pozwalaj mu zasnąć, a przynajmniej się staraj. Polecam łaskotanie i ruszanie nóziami i łapkami, czasem działa i gadaj albo śpiewaj jak je :-D

A ja mam chyba dobre wiesci:-)maz byl u nas zalatwic becikowe i powiedzieli mu ze nalezy nam sie tez ten dodatkowy tysiak:szok::-)ja normalnie nie wierze:szok:oni nie wiedza ile my mamy dochodu,obliczaja tylko dochod od hektarow przeliczeniowych z ktorych im wychodzi ze nam przysluguje:tak:kazali wziasc jakies dokumety z Urzedu Skarbowego,no i ze niby nalezy sie nam tez rodzinne:szok:130 zl miesiecznie tez droga nie chodzi;-)

Brawo dla męża!!!

Ja teraz robię tak, że budzę go co 3 godz. nieraz uda się, że pije 30 min, nieraz 20 min .... zastanawiałam się jeszcze czy nie ściągnąć z piersi pokarmu i zobaczyć ile tych ml. wypija:baffled:ale czy będę wtedy miała pokarm na nastepne karmienie ?

dziewczyny on naprawdę nie zachowuje się jak chore dziecko, smieje się, nie krzywi się , więc go nic nie boli, kupki robi nieraz po każdym karmieniu nieraz na co 2 karmienie, sika sporo , mocz przezroczysty i klarowny.

Szukam jeszcze pediatry prywatnie bo mi się ta baba nie podoba.

a co do wagi to uważam, że też wynik nie jest przejrzysty bo ja stałam przy wadze i dla mnie (a on wiergał) ale wydawało się, że nic nie przytył i nic nie stracił. Nie chcę wpychac na siłę dziecka do szpitala, chcę zasięgnąć jeszcze innej opini

Mozesz zmienic pediatre:tak:wiec jesli nie jestes zadowolona z tamtej to sie nie zastanawiaj;-)

ile ml może wypijać takie kilkudniowe dziecko ? ja ściągnełam 60 i zobaczymy czy z butli tyle wyciągnie, będe miała podglad ile wcina

ile ml może wypijać takie kilkudniowe dziecko ? ja ściągnełam 60 i zobaczymy czy z butli tyle wyciągnie, będe miała podglad ile wcina
Jak bylam w szpitalu to zdarzylo mi sie isc po butelke bo mialam malo pokarmu,pielegniarka wtedy przygotowywala za kazdym razem po 90 ml ale moj maly wypijal polowe:tak:z tym ze wczesniej opróznial moje cyce ale nie wiem ile w nich bylo:baffled:

reklama
Za 30 min mam karmienie , no zobaczymy .... martwie się przez co z pokarmem coraz słabiej :(
Narazie nic sie nie martw;-)zobaczysz ile zje z butli:tak:wyluzuj sie,skoro piszesz ze maly jest wesoly to moze rzeczywiscie za malo zjadal i dlatego waga nie poszla do gory.
Wybierz sie jednak do innego pediatry,niech go zbada i wtedy zobaczysz co jest tego powodem;-)

Do góry