reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

mea_osi mój pierwszy poród też był szybki i nikogo nie obchodziło, że wody odeszły mi w domu, mam rozwarcie na 4 palce i skurcze co 1 minutę- NAJPIERW PAPIERY, potem poród. Jak doszłam na porodówkę to już było idealne rozwarcie i połozna widziała główkę.... ;-)
No ale papiery na 1 miejscu.
Moja siostra chyba rodziła bez tych formalności- nie pamiętam, bo ledwo zdążyła się położyć na łóżku i już było PO- więc była szybsza.

reklama
Witam sie ;-)
Ja tez prawie cala noc dzis przespalam normalnie jakby na jakis proszkach byla i wstalam o 9.30 :shocked2::shocked2::shocked2: jak nigdy ... i dalej jestem dziwnie spiąca moze moj organizm zbiera sily do porodu mam dziwne mdłosci a wczoraj lekka biegunke hmm,.... moze cos sie powoli zaczyna .... i znow wyczekany piatek :):):) dzis 38 tydzien zaczynamy :-):-):-)
Witam sie i ja)
Ze co? To oznaki poczatku? No bo i ja wstawalam tylko 2 razy i te mdlosci i lekka biegunka... TYLKO ZE JA CHCE BYC GRUDNIOWKA!!!
Na dodatek maly mi sie powykrecal i juz nie wiem gdzie co jest...:-p

mea_osi mój pierwszy poród też był szybki i nikogo nie obchodziło, że wody odeszły mi w domu, mam rozwarcie na 4 palce i skurcze co 1 minutę- NAJPIERW PAPIERY, potem poród. Jak doszłam na porodówkę to już było idealne rozwarcie i połozna widziała główkę.... ;-)
No ale papiery na 1 miejscu.
Moja siostra chyba rodziła bez tych formalności- nie pamiętam, bo ledwo zdążyła się położyć na łóżku i już było PO- więc była szybsza.

ja juz tu kiedys pisalam jak to bylo jak moja siostra rodzila 9 lat temu to tez na IP przyszla mloda laska i wrzeszczy ze JUZ RODZI !!! na co polozna ze stoickim spokojem powiedziala "jak wszystkie" i dalej zajmowala sie papierkami a laska wgramolila sie tylko na kozetke 2 parcia i maluch byl na zewnatrz !!! jakiez bylo zdziwienie pani poloznej jak ta wrzasnela tylko ze ma chociaz przeciac pempowine !!!!
wic to nie sa jakiej odosobnione i marginalne przypadki !!!

powiedzcie mi taka rzecz ... czy bylo by to takie trudne zeby kobieta powiedzmy w 36-38tc pojawiala sie w szpitalu w ktorym chce rodzic i polozna przygotowuje jej wowczas potrzebne do porodu paiery ??!! nie wiem co tam konkretnie sie wypelnia ale napewno jest wywiad o ciazy, uczuleniach itd ... tego naprawde nie trzeba przeprowadzac na godzine przed porodem - mozna to juz miec przygotowane wczesniej !! to samo z wywiadem anestezjologicznym ... to jest cala masa pytan na ktore kobieta w bolach moze po prostu nie odpowiedziec wlasciwie !!! i majac juz te podstawowe dokumenty przygotowane przychodzisz do porodu - kladziesz pani na biurko karte i wyniki badan /czesc z nich tez juz moze byc przygotowana wczesniej !!/ i wlasciwie pozostaje tylko zbadac pacjetke, podlaczyc ktg, przebrac i sprawa zalatwiona !!!

jesli sie na tym nie znam to mi wyoslijcie co w moim wywodzie jest niepasujace ... ale wg mnie to bylby pomysl na unikniecie problemow i przyspieszenie przyjmowania do porodu !!

inna sprawa to porody przedwczesne albo nagle zmiany planow /jak np porod poza wybranym szpitalem czy cos w tym stylu/

Ja mam brać tylko do wtorku:eek: i ''dziej się co chcesz skurczu''

no to ciekawe bo mi przepisal do konca ... tyle ze ja go biore razem z dopegytem w ramach walki z nadcisnieniem !! ale skoro on powstrzymuje skurcze to moze tez powinnam go odstawic wczesniej ?? musze o tym pogadac z ginem na nastepnej wizycie za 2 tyg

no to ciekawe bo mi przepisal do konca ... tyle ze ja go biore razem z dopegytem w ramach walki z nadcisnieniem !! ale skoro on powstrzymuje skurcze to moze tez powinnam go odstawic wczesniej ?? musze o tym pogadac z ginem na nastepnej wizycie za 2 tyg
No ja go własnie na skurcze dostałam :tak:

Mea masz racje tylko nie mam pojecia dlaczego jakis urzednik tez nie wpadl na taki pomysl...

tu nawet nie trzeba urzednika !! tu trzeba zdrowego rozsadku !! ja mialam wlasnie w tym celu isc teraz do szpitala - przynajmniej takie bylo zalozenie mojego lekarza - żeby zalozyc mi dokumentacje w szpitalu i zeby przy porodzie juz sie w papierki nie bawic ... niestety grypa troche nam skomplikowala plany ale jeszcze nic straconego :) czesc wywiadu i kartoteke zalozyla mi juz polozna w poniedzialek a reszte bedziemy zalatwiac przy przyjeciu ...

Ok zupka wstawiona kuchnia umyta lazienka tez i pokoj ogarniety tylko moj odkurzy i pomyje podlogi jak wroci i czysto:) Ale jestem jakas dzis zanemiala i spiaca strasznie i nie chcialo mi sie tego robic na maxa no ale szybciej zrobie szybciej usiade hihi. Ja tez biore ten dopegyt Mea ale nic poza tym nie dostalam zobaczymy w poniedzialek oby i nie przepisala wiekszych dawek bo to mi mysle styka cisnienie jest spoko ale u ginki pewnie znow skoczy:(

reklama
Hmm tez tego nie rozumiem jakie byloby to ulatwienie a kazda z nas by z checia wczesniej podskoczyla i to zalatwila zeby pozniej sie nie stresowac ale przeciez ludzi ktorzy maja dobre pomysly i fajne rozwiazania nie maja wladzy do tego zeby je wprowadzic a Ci u gory niestety zajmuja sie przewaznie wszystkim tym czym nie powinni a nawet jak ktos jest spoko i chce cos zrobic dla ludzi to zaraz mu pokarza gdzie jego miejsce.

Do góry