reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Byłam na teście obciążenia glukozą- co za świństwo, choć w sumie do przeżycia :eek:. Na szczęścia mogłam to popić odrobiną niegazowanej wody.

Mam do was pytanie- czy macie jakieś wiarygodne wyniki, jakie powinny być po wypiciu glukozy 75 gram, bo w necie różne normy można znaleźć, a na moim wyniku nie ma podanej normy.
Jak dla mnie trochę dziwny ten wynik, zwłaszcza po 2 godzinie bo tak:\
- na czczo - 100
- po 1 h - 140
- po 2 h - 142
Toż chyba po 2 h powinno być mniej niż po 1 :confused::confused::confused:.

W poniedziałek idę do ginka, ale może któraś z was zna te normy????

ja sie na tym nie znam ale mam swoj wynik przed oczyma i ja mialam od razu za 1szym razem glukoze 75g ale tylko po godz robiona i wyszlo mi 109 a norma z boku podana jest [70-109] z tym ze jak bylam u lekarza z wynikiem to powiedzial mi ze super.
ale wyczytalam gdzie ze norma nie powinna przekraczac 150.

reklama
Stwierdzam że mój mąż ma więcej objawów ciążowych niż ja urządza jakieś nocne wędrówki do kuchni i co najlepsze nic rano nie pamieta nawet tej kanapki co sobie uszykował :-) a do tego cały czas ma jakieś zachciewajki... brak słów, szkoda tylko że nie ma syndromu szykowania gniazda i do sprzątania się tak nie pali....;-(

Może nie wie, że w ciąży jest coś takiego jak syndrom wicia gniazdka? Albo ma tylko takie objawy, które mu pasuję :-D:-D:-D

ja sie na tym nie znam ale mam swoj wynik przed oczyma i ja mialam od razu za 1szym razem glukoze 75g ale tylko po godz robiona i wyszlo mi 109 a norma z boku podana jest [70-109] z tym ze jak bylam u lekarza z wynikiem to powiedzial mi ze super.
ale wyczytalam gdzie ze norma nie powinna przekraczac 150.

To ja już nic z tego nie rozumiem. I ciekawe, czemu tylko po 1 godzinie Ci mierzyli a na czczo i po 2 nie?

To ja już nic z tego nie rozumiem. I ciekawe, czemu tylko po 1 godzinie Ci mierzyli a na czczo i po 2 nie?

na czczo mi mierzyli to mialam 89 i po wypiciu tej glukozy tylko po godz mi badali bo takie zalecenie mialam od lekarza. dziwilo mnie to bo wszyscy dookola mieli 2 godz po 75g ale jak zapytalam lekarza to powiedzial ze to zalezy od lekarza kazdy ma inne sposoby itp... i ze jak ma byc cos nie tak to juz po godz. bedzie to wiadome.
Najwazniejsze zeby nie przekroczyc 150.

Mamo Stacha a czy przy pierwszym porodzie czop ci odszedl wczesniej?

No właśnie ani czop ani wody nie odeszły mi wcześniej. Nawet w dniu porodu, pęcherz miałam przebijany, szyjkę do dnia porodu miałam zamkniętą i długą na 2 cm, a opuszczenie się brzucha lekarz zauważył na 2 tyg przed porodem. Teraz nie widzę, żebym miała nisko brzuch, wręcz przeciwnie, ale gin powiedział, że młody ma główkę bardzo nisko i to chyba prawda bo ciągle chce mi się siusiu i w części podbrzusza odczuwam jakieś drobne bóle, ale nie skurczowe. W poniedziałek mam wizytę u swojej ginki, ciekawe czy ona potwierdzi krótkość szyjki. Mnie w przeciwieństwie do innych nie spieszy się do rozwiązania. Oczywiście chciałabym mieć to już za sobą i tulić synka, ale im później tym mam dłuższą przerwę od pracy :-D i skrycie chciałabym aby to jednak był styczeń. Poza tym nie jestem jeszcze gotowa (wyprawka, ubranka, torba do szpitala itp)

Ostatnia edycja:
glikemia w 120. minucie doustnego testu tolerancji glukozy
- <140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Interpretacja: prawidłowa tolerancja glukozy (NGT)

- 140 - 199 mg/dl (7,8 - 11,0 mmol/l)
Interpretacja: upośledzona tolerancja glukozy (IGT)

- >=200 mg/dl (11,1 mmol/l)
Interpretacja: cukrzyca (*)

tu na przyklad podane jest ze powinno byc do 140 zeby bylo prawidlowe...
a jaki mialas wynik????

Najwazniejsze zeby nie przekroczyc 150.

No to nienajgorzej :-).
Ja znalazłam takie wyniki na stronie Cukrzyca ciężarnych | Porady Położnej:

Wyniki po 50 g glukozy:
- glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy
- glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy)
-glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa

Wyniki po 75 g glukozy:
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
  • glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
  • glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
  • glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)

No to nienajgorzej :-).
Ja znalazłam takie wyniki na stronie Cukrzyca ciężarnych | Porady Położnej:

Wyniki po 50 g glukozy:
- glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy
- glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy)
-glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa

Wyniki po 75 g glukozy:
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
  • glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
  • glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
  • glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)

a jaki był twoj wynik???

reklama
Do góry