reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

reklama
przygotowuje sie na kolejne badania, oprocz standardu krew/mocz teraz dochodzi jeszcze wymaz na gbs, z tego co widze to bardzo wazne, dziele sie tym co znalazlam:

Streptokoki grupy B (GBS – Group B Streptococcus) wywołują rodzaj infekcji bakteryjnej, która jest nieszkodliwa dla nosiciela ale w niektórych przypadkach może być śmiertelna dla noworodka przechodzącego przy narodzinach przez kanał rodny matki. GBS są obecne w pochwie i końcowych odcinkach jelit u 10-30% dorosłych kobiet. GBS nie jest chorobą przenoszoną płciowo – kobiety, u których stwierdzono GBS określa się terminem „skolonizowane”.
Chociaż GBS nie są szkodliwe dla matki, mogą być zabójcze dla dziecka, które przyszło na świat w sposób naturalny. Objawy występują zazwyczaj w kilka godzin po urodzeniu. Mogą to być trudności z oddychaniem, problemy z sercem, nerkami i układem pokarmowym, ciśnieniem krwi, a także sepsa, zapalenie płuc czy opon mózgowych.

brrrr

przygotowuje sie na kolejne badania, oprocz standardu krew/mocz teraz dochodzi jeszcze wymaz na gbs, z tego co widze to bardzo wazne, dziele sie tym co znalazlam:

Streptokoki grupy B (GBS – Group B Streptococcus) wywołują rodzaj infekcji bakteryjnej, która jest nieszkodliwa dla nosiciela ale w niektórych przypadkach może być śmiertelna dla noworodka przechodzącego przy narodzinach przez kanał rodny matki. GBS są obecne w pochwie i końcowych odcinkach jelit u 10-30% dorosłych kobiet. GBS nie jest chorobą przenoszoną płciowo – kobiety, u których stwierdzono GBS określa się terminem „skolonizowane”.
Chociaż GBS nie są szkodliwe dla matki, mogą być zabójcze dla dziecka, które przyszło na świat w sposób naturalny. Objawy występują zazwyczaj w kilka godzin po urodzeniu. Mogą to być trudności z oddychaniem, problemy z sercem, nerkami i układem pokarmowym, ciśnieniem krwi, a także sepsa, zapalenie płuc czy opon mózgowych.

brrrr
na innych forach mocno sie rozpisuja, ze czasem lekarze zapominaja o tym badaniu, tak wiec dopilnujmy sobie - wymaz na paciorkowce miedzy 34-36 tyg

u mnie tez z humorem kiszka,
czytalam, ze to normalne - taki zjazd nastroju w ostatnim miesiacu,
ale, ze energia powraca przed porodem i wtedy wiele kobiet bierze sie za sprzatanie, gotowanie itd.
"polozna radzi pacjentkom, by przed porodem zajely sie pieczeniem ciasta - energia znajdzie ujscie a zapach ciasta w domu odpreza i dobrze nastraja ":cool:
nie chce mi sie piec zadnego ciasta:rofl2:
tak na dobrą sprawę to mi już chyba powinna powracać energia bo do porodu dużo nie zostało:-D
a mi dla odmiany chce się spać

ale mam dla Was i dla siebie coś na pocieszenie

skąd biorą się dodatkowe kg w ciąży???::-):-D

dziecko ok 3-3.5 kg
łożysko: 0.7-1 kg
wody płodowe ok 1 kg
macica-1 kg
piersi -0.5 kg i więcej:-D
powiększona objętość krwi-2 kg
tkanka tłuszczowa-3-3.5 kg

tak na dobrą sprawę to mi już chyba powinna powracać energia bo do porodu dużo nie zostało:-D
a mi dla odmiany chce się spać

ale mam dla Was i dla siebie coś na pocieszenie

skąd biorą się dodatkowe kg w ciąży???::-):-D

dziecko ok 3-3.5 kg
łożysko: 0.7-1 kg
wody płodowe ok 1 kg
macica-1 kg
piersi -0.5 kg i więcej:-D
powiększona objętość krwi-2 kg
tkanka tłuszczowa-3-3.5 kg
to brzmi optymistycznie:) tez czytalam , ze przez porod "ubedzie" 5-7 kg, do tego przez pierwsze dni bedzie schodzic opuchlizna wiec moze szybko bedziemy mniami mummy :)

to brzmi optymistycznie:) tez czytalam , ze przez porod "ubedzie" 5-7 kg, do tego przez pierwsze dni bedzie schodzic opuchlizna wiec moze szybko bedziemy mniami mummy :)

A ja sobie poczytałam jak do wagi wracały wrzesniowe ciężarówki i jakoś pozytywnie mnie to nastroiło. Z tego całego optymizmu aż książkę wyciągnęłam;-)
Nessi- trzymaj się. Mnie też od wczoraj łapią skurcze i nospa nie daje rady ale myślę że tylko spokój może nas uratować. Więc ciepła herbatka, łóżeczko i jakiś dobry film. Zrób wszystko żeby się trochę odprężyć bo stres na pewno Ci nie pomoże

reklama
Jeju ale mi sie dzis nudzi fajnie macie mezow i rodzinke kolo siebie a ja caly dzien na kanapie sama dobrze ze forum jest chociaz dzis cichutko. Z tych nudow zrobilam obiad a do tej pory go nie zjadlam bo mi sie nie chce makaronu ugotowac ale wlasnie to robie bo zglodnialam w miedzyczasie zjadlam pol czekolady milki bialomlecznej wypas.

Do góry