reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Laski co znaczy dokładnie stadium łożyska 2/3?? Przyjaciółka mi tłumaczyła, że 2 to dojrzałe stadium gotowe na wyjście a 3 to już ''stare'' łożysko, które powinno być ''wydalone''. Jakoś dziwnie mi to wytłumaczyła:D

To mniej wiecej tak jest ale nie ma sie czym narazie martwic:no:pod koniec ciazy tak jest ze lozysko nie jest juz takie jak wczesniej.

CHERIE spij dobrze;-)ja nie bralam fenka wiec mi nie przeszkadzal Isoptin:no:wrecz przeciwnie:tak:nawet byl lepszy niz Dopegyt:tak:

reklama
co dr google ma do powiedzenia w temacie lozyska ??

" stopień rozwoju łożyska powinien być odpowiedni do poziomu zaawansowania potrzeb /wielkości/ płodu, drugi stopień jest charakterystyczny dla poczatków trzeciego trymestru, wtedy, kiedy plód rozwija się dynamicznie, pod skórą tworzy sie tkanka tłuszczowa i dziecko duzo zyskuje na wadze. Trzeci stopień oznacza już pełną dojrzałość łożyska, a tym samym , kiedy do porodu zostało jeszcze wiele czasu, moze sugerować niewydolność do ,nazwijmy to, "odżywienia dostatecznego" płodu. Z kolei pełna dojrzałość w ostatnich tygodniach ciąży jest normalna i oznacza gotowosć do narodzin dziecka./ tak w uproszczeniu/, gdyż płód osiągnął stan, w którym łożyska nie jest juz w stanie sprostać jego potrzebom.
Niedojrzałość łożyska zazwyczaj skorelowane jest z niedorozwojem płodu, niską masą urodzeniową itp., ale to tak w uproszczeniu, bo przecież istnieją też inne czynniki wpływające na te parametry"

nawiazujac do tego co znalazlam smiem twierdzic ze jeszcze twoje lozysko nie osiagnelo 3 stopnia wiec jest jak najbardziej w porzadku !! w koncu zostalo ci zaledwie kilka tygodni do konca !!

Ja nie zasnę szybko bo emocji mam pod dostatkiem;D Opluskałam się i zajadam kabanosy:p Ostre są bo to jakiś nowy smak:) Ciekawe jak jutro o 7 wstanę na jazdy:p

Spać nie mogę, więc troche nadrabiam (w ogóle nie moge siedzieć przed kompem tak mi juz oczy odpadają z bólu od paru dni) :)
Ja jestem w 34 tc i widziałam super buzię, usteczka, nosek, minki, łapki, pępowinę, stópki.
To super, że tak dobrze u Ciebie z widocznością ;) U mnie to praktycznie nic już nie widać przez powłoki brzuszne ;) No i w ogóle świetnie, że się tak idealnie rozwija Twoje maleństwo! :)

Laski co znaczy dokładnie stadium łożyska 2/3?? Przyjaciółka mi tłumaczyła, że 2 to dojrzałe stadium gotowe na wyjście a 3 to już ''stare'' łożysko, które powinno być ''wydalone''. Jakoś dziwnie mi to wytłumaczyła:D
Stadium 2 prawidłowo występuje od początku trzeciego trymestru i oznacza "zużycie" łożyska.
Tzn.
jeśli się np pali w ciąży to przez to , że łożysko musi ciągle filtrować szkodliwe substancje szybko się zużywa i można wtedy już na początku 3 trymestru mieć 3 stadium (istnieje ponoć jeszcze teoretycznie 4 stadium, czyli całkowita niewydolnośc łożyska). W takiej sytuacji przedwczesny poród to najłagodniejsze powikłanie, bo skoro łożysko już "nie daje rady" to i nie odżywia dzidziusia prawidłowo.
A z drugiej strony czasem bywa tak, że do nawet do 30 tygodnia ciąży jest 1 stadium czyli łożysko nówka sztuka ;)
Ogólnie 2 stadium w III trymestrze i 3 stadium 2-3 tygodnie przed porodem to absolutnie norma i prawidłowy wynik :) A... i nie ma stanów połowkowych takich jak 2/3. Bo albo jest 2 albo 3 (ponoć bardzo duża różnica), ale czesto lekarze takie dziwolągi wypisują, żeby zaznaczyć, że bliżej do 3 niż do 1 :) Czyli 2/3 oznacza najzwyczajniej w świecie 2 i tyle :)
Ale się rozpisalam! :)

Georgina chwal się zdjęciami.
Kopciuszku mi odstawili Isoptin, bo że on niby nie tylko likwiduje skutki uboczne Fenoterolu ale i osłabia jego działanie :dry: no nic, będę łykać to, co kazali.
a i hemoglobina mi ciutkę skoczyła - z 7.0 na 7.3 - ale nie miałam zastrzyków w szpitalu, co mnie czeka jutro.
zmykam do łóżka, może odeśpię te nieprzespane noce. dobranoc!
Odeśpij, odeśpij. Kto jak kto, ale Ty bardzo zasłużyłaś na odpoczynek! :) Trzymaj się dzielna mamuśko :) Trzymam osobiście kciuki, żeby wszystko się ustabilizowało:)

i znowu ja pierwsza.. :p
Georgina swietne wieści :) no i Perełka prześliczna. :)
możesz być dumna z takiej brzoskwinki :p
tak se czytam.. ja tu panika z hemoglobina 10 a Kasia ma 7.3 :O
Cherie dasz rade kobieto :) grunt to pozytywne myslenie :)

reklama
Witajcie:)
poczytywałam Was troszke wczoraj,ale wszystkiego nadrobić nie zdążę, idę wziąć prysznici śmigam na wizytę do gina :) ( swoją drogą to pierwsza wizyta na której nie będzie ze mną mój mąż). Mam nadzieję że jakieś zdjęcia z usg wyszarpię od niego :) no i przede wszystkim oby maluszek był zdrowy a moje wyniki badań dobre! Miłego Dnia Wam życzę, za oknem piękny dzień się zapowiada:)

Do góry