reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Hi hi wczoraj byłam troszku wkurzona i w sumie to nie jest dziura tylko raczej odprysk lakieru:-)
Ale na białej zmywarce czarny odprysk raczej zbyt pięknie nie wygląda;-)
moze jakis magnesik da sie przyczepic co by zaslonic?

Ojjj biedna :) TULE :)

Kuzwa a ja 3 pazdziernika mam wesele ciekawe w czym waleń ( czytaj. asia ) moze wystapic co by bił od niego blask ahahahhahahah :-D:-D sukienka z czerwca z wesela jakos zmalała czy cóś - szwy sie rozchodza ahahhaha
hahaha ale jestes As ;) a powiedz w czym orka marta ma wystapic na weselu 24 pazdziernika? chyba sie obwine przescieradlem haha wytne se dziure na glowe

reklama
Dzień dobry:)
wojtysiowa już zaciskam kciuki za Kasię, musi być dobrze!
nowamagdak Kochana dbaj o siebie, ze skurczami nie ma żartów. Ja to bym pewnie pobiegła do tego szpitala. I na weselu za dużo nie brykaj.
Reve spory już Twój synek. Nie martw się tą cesarką, chyba od 38 tyg. uznaje się ciąże za donoszoną, więc mały na pewno da sobie radę.
mika85 gratulacje dla koleżanki i zdrówka dla jej córeczki.
A ja byłam wczoraj na pierwszych zajęciach w Szkole Rodzenia. Wrażenia jak najbardziej pozytywne, pani położna bardzo miła (u niej mogłabym rodzić:)). W sumie jest nas 9 par, ale rozstrzał bardzo duży od 19 do 33 tygodnia. Dostaliśmy taki pakiecik z pierwszym pampersikiem, jejku jaki on malutki. Położna omówiła co trzeba zabrać do szpitala. A tak dla dobrego humoru położna opowiadała nam, że trafiła jej się para, która wynajęła profesjonalnego kamerzystę do nakręcenia porodu. I byli bardzo zdziwieni, że nie dostali na to zgody. No co to ludzie nie wymyślą:)

Nie no z ta kamera to juz przegiecie:tak::-D
Witam ponownie!
Jeszcze tylko 3 tygodnie zamierzam pracować, a potem w końcu trochę poodpoczywam :-). A dziś już zrobiłam sobie labę i poszłam na zakupki. Pomału ciągnie mnie w kierunku sklepów dla dzieci :happy:. Na razie kupiłam dla dzieci znajomych- dla roczniaka prezent na roczek i dla drugich znajomych na urodzenie dziecka. Te rzeczy wszystkie dla dzieciaczków są super :-). Sama jeszcze dla naszego nic nie kupowałam, bo jakoś tak trochę przesądna jestem, ale od różnych osób dostaliśmy już pierwsze ubranka, gryzaczki a nawet krzesło wysokie do karmienia. No i dzisiaj nie mogłam się opanować i kupiłam 1 rzecz sama- czapeczkę :happy:. Poza tym jutro widzę się z kuzynką, która przyszykowała mnóstwo ciuszków po swoim synku i dostaniemy je, z czego bardzo się cieszę :-).

Dziewczyny mam do was dwa praktyczne pytania:

----> Te wkładki laktacyjne - jak długo się je używa, czy non stop, czy tylko np. po karmieniu? Oglądałam je dzisiaj i w jednej paczce jest chyba 40 szt., na 2 piersi to wychodzi, że starczy na 20 dni, jakby codziennie się tego używało. Ale nie mam pojęcia, czy jest taka potrzeba??????

-----> Jak kupić biustonosz do karmienia? Ciężko mi stwierdzić, o ile moje piersi mogą urosnąć podczas laktacji, zwłaszcza, że do tej pory nie urosły za bardzo tzn. mieszczę się w te staniki co przed ciążą. I teraz nie wiem, jaki rozmiar kupić? Czy jeden rozmiar większy wystarczy? A obwód pod biustem wybrać taki sam, czy większy? Chciałabym te biustonosze już wcześniej kupić, bo potem po urodzeniu nie będzie czasu ani siły biegać po sklepach, tym bardziej, że czeka mnie cc. Kompletnie nie wiem, jak się do tego zakupu zabrać. :confused:

Ja wkladek tez uzywalam sporo:tak:a jesli chodzi o biustonosz to poczekaj z tym do ostatniej chwili:tak:

moze jakis magnesik da sie przyczepic co by zaslonic?

hahaha ale jestes As ;) a powiedz w czym orka marta ma wystapic na weselu 24 pazdziernika? chyba sie obwine przescieradlem haha wytne se dziure na glowe

Ja tez mam ten problem:tak:wesele pierwsze mam 3 pazdziernika a kolejne 24:tak:od poniedzialku ruszam na polowy:-)

Co do wagi dzidziusia(synka) to w 21 tyg mial 485g,teraz moze w poniedzialek dowiem sie ile teraz wazy:-)

to bzdura jakas

no a dokladnie chodzi o surfaktant czyli taki plyn ktory jest w pecherzykach plucnych, ktory zapobiega zapadaniu sie tych pecherzykow, zwiekszajac wydolnosc oddechowa noworodka, jak nie ma surfaktantu w plucach to nie mozna oddychac, a produkcja surfaktantu zaczyna sie ok 28 tygodnia ciazy ale najefektywniejsza jest 35 tyg, wiec ja nie wiem czemu mialo by byc tak ze lepiej urodzic w 7 niz w 8 miesiacu jak dla mnie to jest nie prawda. A doladnie tak jak piszesz mea podaja kobieta sterydy ktore wlasnie przyspieszaja wytwarzanie surfaktantu.
no wlasnie o cos takiego chodzilo z tymi pecherzykami itp jak dobrze pamietam ...czekałysmy na ciebie co bys przetlumaczyla to bardziej po medycznemu hahaha :) ,tak mi to lekarze mniej wiecej tlumaczyli ,wiec wiem z wlasnego doswiadczenia ze im dluzej malenstwo jest w macicy tym lepiej dla niego.Ale jak ze wszsytkim sa rozne teorie jak wiadc - az sie zapytam w srode gina prowadzacego ,a na usg 3d nastepnego lekarza .( jedziemy 28 wrzesnia jupiii )
No i mi lekarze tlumaczyli ze wazna jest tez waga urodzeniowa malenstwa im wieksze tym wieksze szanse na przezycie .

artykuł z babybooma "Często można spotkać się z obiegową opinią, według której lepiej urodzić dziecko w siódmym miesiącu niż w ósmym. Nie jest to prawdą, gdyż każdy tydzień i każde dodatkowe 100 gramów to większe szanse przeżycia. Przykładowo, w poznańskiej Akademii Medycznej w roku 2003, spośród dzieci, które urodziły się między 22. a 23. tygodniem ciąży, umarło 98 proc., ale już spośród tych, które przyszły na świat między 24. a 25. tygodniem ciąży, uratowano blisko 25 procent (dane na podstawie serwisu Gazeta.pl)."

Zródłó - https://www.babyboom.pl/niemowleta/wczesniak/wczesniak_kto_to_taki.html

Ostatnia edycja:
Jejku 23marta...nutella w nocy:szok::szok::szok:
Jak dobrze że ja nie mam takich zachcianek:-)
W nocy jestem tak nieprzytomna że po omacku idę do łazienki i spowrotem do wyrka:-)

A dziurkę wolę zamalować bo jest w dolnym rogu i musiałoby być dużo tych magnesów że niby porozrzucane hi hi;-)

Boże ja nawet nie wiedziałam że prawdziwe drewno jest takie drogie:szok:
My za panele daliśmy całe 13 zł;-)Może kiedyś się wymieni na lepsze ale teraz grunt że jest czysto i ładnie:-)

Witam.Annoola dobrze ,ze juz sie lepiej czujesz.U mnie tez jakis wirus sie kreci ,i cos czuje ze mnie bierze przeziebienie.Bylam dzis w sklepie po miodzik i cytrynki i wiedzie co .......w sklepie sa juz swiateczne mikolaje z czekolady itp,czy to jest normalne?!
nie to nie jest normalne, powoli przywyklam do tego ze juz tak niestety bedzie ze jeszcze swieczki na grobach nie pogasną, a juz kolendy w marketach puszczaja, toz to jak juz czlowiek dotrwa do tych swiat to juz mu sie odechciewa i nie maja takiego uroku

reklama
czasami to panele nawet lepsze są od deski podłogowej. A przynajmniej jak się coś stanie to można tanim kosztem wymienić. My mamy parkiet w domciu i powiem szczerze że źle nie wygląda ale ledwo coś spadnie albo jakieś przenoszenie mebli jest to zostają rysy i wgniecenia.
Asiu bo nie wiem czy przeczytałaś wcześniej - czy mogłabyś mnie dodać do grupy żebym miała dostęp do wątku zamkniętego? Z góry wielkie dzieki

Do góry