W
wika_20
Gość
Ja sie podziele najlepszym na swiecie i najlatwiejszym przepisem na ciasto na pizze. Juz tyle probowalam roznych,zeby robic zaczyn i czekac az wyrosnie,,,i zazwyczaj wychodzily plaskie jaj deska i niedobre bleee. A wg tego przepisu zawsze jest puszyste i wysokie- ja takie uwielbiam:
- drozdze ok 3-4 dag
- màka 2.5 - 3 szklanki
- jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyzka oleju
- wiecej niz pol szklanki cieplej wody na pol z mlekiem
Drozdze pokruszyc drobno do màki,dodac reszte skladnikow, i dodawac po trochu wody z mlekiem, ciasto ma byc sprezyste i odchodzic od reki. Mozna dodac ziola- ja dodaje przyprawy do kuchni wloskiej,rewelacja. No i ciasto na blache( ja wykladam papierem do pieczenia to nie ma tyle mycia hihihi) smaruje troche olejem,na to koncentrat pomidorowy albo keczap,i co kto ma- pieczarki,szynkka,ogorki,kukurydza,serek, i wjezdza do piekarnika 180-200 na 20-30 min,sprawdzic brzegi czy sa zrumienione.
Zawsze sie udaje, gwarantuje
PIZZUNIA WYSZLA !!! I WYSZLA PYSZNA PUSZYSTA i wogole mniam mniam POLECAM przepis !!!:-) my dodalismy pieczarki szynke kukurydze papryke zielona pomidorka cebulke ser zolty przyprawy hmm i chyba tyle