karnitynka1982
Fanka BB :)
Ojoj ale opis normalnie sie postaralas no i juz mam z glowy co bede robic na danie glowne!!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
TASIEMIEC - mialam w pliku wiec szybko poszlo ... cytrynowca musze przepisac !!
Przygotowanie ciasta:
Składniki:
7 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno jak na biszkopt, dodawać po jednym żółtku, wódę i olej ciągle ubijając. Do tego dodać mąke z proszkiem.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać 2 łyżki ciemnego kakao.
Piec w długich i wąskich brytwankach.
Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na około centymetrowe kromki.
Przygotowanie kremu
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
zagotować !
w troszce mleka rozrobić
1 łyżkę mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
zrobić z tego budyń. Zagotować i wystudzić
20 dkg miękkiego masła rozetrzeć i dodawać zimny budyń do połączenia się.
Kromki ciasta smarować kremem na przemian białą i czarną (najlepiej zrobić to w 2 czesciach żeby jeden kawałek nie był za długi) polać polewą i KROIĆ PO SKOSIE !!!!
Polewa:
10 dkg margaryny
¾ szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
zagotować ostudzić i polać na ciasto
U Nas się na to mówi METROWIEC pycha
Widziałam, ale to musi być pyyyyyyyyyyszne. Mea - czemu Ty tak daleko mieszkasz? Why why why?dodalam zdjecia cytrynowca i tasiamca pod przepisami !!!
Ja sie podziele najlepszym na swiecie i najlatwiejszym przepisem na ciasto na pizze. Juz tyle probowalam roznych,zeby robic zaczyn i czekac az wyrosnie,,,i zazwyczaj wychodzily plaskie jaj deska i niedobre bleee. A wg tego przepisu zawsze jest puszyste i wysokie- ja takie uwielbiam:
- drozdze ok 3-4 dag
- màka 2.5 - 3 szklanki
- jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyzka oleju
- wiecej niz pol szklanki cieplej wody na pol z mlekiem
Drozdze pokruszyc drobno do màki,dodac reszte skladnikow, i dodawac po trochu wody z mlekiem, ciasto ma byc sprezyste i odchodzic od reki. Mozna dodac ziola- ja dodaje przyprawy do kuchni wloskiej,rewelacja. No i ciasto na blache( ja wykladam papierem do pieczenia to nie ma tyle mycia hihihi) smaruje troche olejem,na to koncentrat pomidorowy albo keczap,i co kto ma- pieczarki,szynkka,ogorki,kukurydza,serek, i wjezdza do piekarnika 180-200 na 20-30 min,sprawdzic brzegi czy sa zrumienione.
Zawsze sie udaje, gwarantuje