KARTACZE
Składniki dla 4 osób:
-3 kg ziemniaków, surowych i gotowanych
-mąka ziemniaczana (ok. 2 garści)
-1 kg mięsa mielonego
-cebula
-przyprawy (jak do mielonego, wg smaku domowników)
-majeranek
- czosnek
-pieprz
Połowe ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Do tego dodać pót kilograma gotowanych przeciśniętych przez praskę. Wymieszać, posolić, zagnieść z mąką ziemniaczaną i uformować gruby wałek.
Mięso wieprzowe zmielić z pieprzem majerankiem, czosnkiem, cebulą pokrojoną w kostkę.
Od ciasta odkrajać kawatki, kłaść na nie po łyżce masy mięsnej i dokładnie zlepiać, formując owal.
Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować do wypłynięcia na powierzchnie.(gotować około 1,5 godziny)
Skwarki zesmażyć z cebulą na patelni. Kartacze wyjąć tyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, okrasić.
Można polać śmietaną. Ja wole wersję bez:-)
Składniki dla 4 osób:
-3 kg ziemniaków, surowych i gotowanych
-mąka ziemniaczana (ok. 2 garści)
-1 kg mięsa mielonego
-cebula
-przyprawy (jak do mielonego, wg smaku domowników)
-majeranek
- czosnek
-pieprz
Połowe ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Do tego dodać pót kilograma gotowanych przeciśniętych przez praskę. Wymieszać, posolić, zagnieść z mąką ziemniaczaną i uformować gruby wałek.
Mięso wieprzowe zmielić z pieprzem majerankiem, czosnkiem, cebulą pokrojoną w kostkę.
Od ciasta odkrajać kawatki, kłaść na nie po łyżce masy mięsnej i dokładnie zlepiać, formując owal.
Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować do wypłynięcia na powierzchnie.(gotować około 1,5 godziny)
Skwarki zesmażyć z cebulą na patelni. Kartacze wyjąć tyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, okrasić.
Można polać śmietaną. Ja wole wersję bez:-)