reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Grudniówki gotują

Wczoraj robiłam to z mężem na obiad ( tak mnie po tym tiramisu wzielo na mascarpone) Dla mnie rewelacja!!!!!!!! A jak sie szybko robi !!!!!!!!!!!!!

Makaron z serem Mascarpone i kurczakiem

Składniki
250g sera mascarpone
50dkg filetów z piersi kurczaka
40dkg makaronu wstążki
3 pomidory
1 cebula
bazylia
słodki sos chili
sok z 1/2cytryny
pieprz czarny
pieprz cayenne
oliwa


Filety pokroić w cienkie plastry,doprawić soląi pieprzem,usmażyć na oliwie.Ugotować makaron.Pomidory sparzyć w gorącej wodzie
,zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki.
Przygotować sos:cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oliwie na złoty kolor
,dodać pomidory,dusić przez 3min. na wolnym ogniu.Dodać mascarpone,doprawić solą,pieprzem,sosem chili i sokiem z cytryny,wymieszać,zdjąć z ognia.Mięso polać sosem,udekorować bazylią.Podawać z makaronem.


Przepis pochodzi z opakowania serka mascarpone„Piątnica”
 
reklama
Dobra, skoro podrzuciłam pomysł na to forum to podam przepis który kiedyś podrzuciła mi Beti (na innym forum), tylko troszke go zmodyfikowałam. Swojego czasu robiłam te ciasteczka codziennie, porcja podójna. Są przepyszne. :-)


Ciasteczka ryżowe 150̊ stopni - 20 minut


Składniki

- paczka kleiku ryżowego (180g)
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- kostka masła
- 3 całe jaja

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, z niego w dłoniach formować kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem, (nie za blisko siebie, bo urosną). Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec na złoty kolor ok. 20 minut.

zrobiłam te ciasteczka pychotki i szybko sie je robi mniam mniam polecam;-)
 
CYCKI MURZYNKI !!

biszkopt na duzej blaszce /ja robie z 5 jajek/ przepis wedle uznania i sprawdzenia :)

masa:
puszka mleka slodzonego - gotowac 2h i WYSTUDZIC !!! /polecam gotowane a nie kupowanie gotowej masy krowkowej bo mnie to jakos inaczej smakuje ... ale kwestia gustu !!/
kostke margaryny palmy ucieramy i dodajemy po lyzce wystudzonej masy z puszki ... do tego odrobina spirytusu /tak ak nawet w ciazy taka ilosc nie zaszkodzi/ ma byc go w tej masie czuc bo inaczej jest mulaco slodka !!! i calosc wykladamy na biszkopt :)
na gore ukladamy biszkopciki /okragle/ maczane w rumie /teraz w ciazy zeby malenstwa nie spic to robie mix pol na pol rumu i herbaty gorzkiej ! ale z samym rumem jest o niebo lepsze !!/ na kazdy biszkopcik po jednym rodzynku i calosc zalewamy gesta polewa czekoladowa :)
a skad nazwa ?? wlasnie z tych biszkoptow z rodznkiem na srodku zalanych polewa :) pomijajac ze to fajnie wyglada to i rewelacyjnie smakuje i jest proste w przygotowaniu :D
 
Łosoś z sosikiem smietanowo koperkowym:
-Łosoś
-sół i pieprz
-czosnek
-oliwa
-cytrynka
Łososia smaruje olwika skrapiam cytryna sole pieprze i obkladam plasterkami czosnku mozna dodac np kawalek papryczki albo inne warzywko i rozmaryn jak ktos lubi odstawiam na troszke zeby przeszedl pozniej zawijam w folie i pieke 20-25 minut w 200 stopniach
Sosik :
- łyzka maselka
-troche maki
-smietanka 12 %albo 18 %
-koperek
-cytryna
-sol, pieprz
Maselko topie na patelni dodaje troszke maki zeby sie zrobila zasmazka zalewam to smietanka ciagle mieszajac trzepaczka dodaje posiekany koperek i doprawiam sola, pieprzem, sokiem z cytryny. Polewam upieczonego lososia :)
 
KARCZEK PIECZONY ALA JA

karczku tak na oko kilo, moze wiecej ... najlepiej taki kawalek 25cm :)
mieso natrzec trzeba sola, wegeta /kucharkiem czy czyms takim/ i troche pieprzem :) ja dodaje tez przyprawe do pieczeni wiepszowej /chyba z prymatu/ i czosnek granulowany ... nastepnie karczek trzeba maksymalnie jak sie da zwinac za pomoca zwyczajnych nici /w miare mocnych/ i gdzie sie da powciskac pokrojone zabki czosnku :)
tak przygotowane miesko dobrze jest odstawic na talez polac odrobina oleju i marynowac w lodowce minimum przez noc :)
potem wkladamy miecho do naczynia zaroodpornego i do piekarnika na 180st ... ja pieke pod przykryciem okolo 1,5-2h a potem odkrywam na jakies pol godzinki /zeby sie zrobila spieczona skórka/
mieso studzimy - najlepeij do zupelnego wystudzenia i schlodzenia w lodowce a dopiero potem odkrecamy nici !! /jak jest gorace czy nawet cieple to sie rozsypuje wiec szkoda/ ja taki schlodzony kroje na krajalnicyi na chlebek ... miooooodzio !!!!
 
reklama
TASIEMIEC - mialam w pliku wiec szybko poszlo ... cytrynowca musze przepisac !!

Przygotowanie ciasta:
Składniki:
7 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno jak na biszkopt, dodawać po jednym żółtku, wódę i olej ciągle ubijając. Do tego dodać mąke z proszkiem.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać 2 łyżki ciemnego kakao.
Piec w długich i wąskich brytwankach.

Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na około centymetrowe kromki.

Przygotowanie kremu
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
zagotować !

w troszce mleka rozrobić
1 łyżkę mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny

zrobić z tego budyń. Zagotować i wystudzić
20 dkg miękkiego masła rozetrzeć i dodawać zimny budyń do połączenia się.

Kromki ciasta smarować kremem na przemian białą i czarną (najlepiej zrobić to w 2 czesciach żeby jeden kawałek nie był za długi) polać polewą i KROIĆ PO SKOSIE !!!!

Polewa:
10 dkg margaryny
¾ szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
zagotować ostudzić i polać na ciasto
 

Załączniki

  • IMG_0361.jpg
    IMG_0361.jpg
    17,5 KB · Wyświetleń: 45
  • IMG_0356.jpg
    IMG_0356.jpg
    43,9 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
Do góry