a ja dziś zrobiłam tego kurczaka z marchewka i groszkiem, z kolorowym ryżem - mniam
a jutro serwuję dalej cycki kurczaka, w wersji:
[FONT="]PALUSZKI Z KURCZAKA Z SOSEM TATARSKI[/FONT][FONT="]M[/FONT][FONT="]
* filet z piersi kurczaka
* 1/2 szklanki mąki
* 1 jajo
* szklanka bułki tartej
* olej
* może być przyprawa do kurczaka
Sos tatarski:
* szklanka jogurtu naturalnego
* łyżka korniszonów
* kilka zielonych oliwek
* ząbek czosnku
* dymka ze szczypiorkiem
* łyżka posiekanej natki
* sok z cytryny
* sól
* pieprz
Korniszony, oliwki, dymkę, szczypiorek, czosnek, natkę posiekać. Jogurt wymieszać z w/w składnikami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kurczaka pokroić w paski. Jajko roztrzepać z przyprawą do kurczaka. Mąkę i bułkę tartą wysypać na oddzielne talerzyki. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, obtoczyć w bułce. Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kurczaka, usmażyć na złoto, osączyć z tłuszczu. podawać z sosem tatarskim.[/FONT]