reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Cześć Dziewczyny!

Widzę, że wątek prywatnego forum coraz częściej się pojawia, więc czas się odezwać ;)

Jestem Marta, mieszkam w okolicy Trójmiasta. Jestem mamą cudownej 7latki, w grudniu nasza rodzina się powiększy :)

Badanie prenatalne 01.06, następny dzień wizyta u lekarza prowadzącego. Wstępny termin porodu z OM 14.12.

Podczytuje Was od jakiegoś czasu, chociaż czasem ciężko nadrobić bo jesteście bardzo aktywne na forum :)

Jesteście dla siebie dużym wsparciem dlatego chętnie zostanę z wami jak najdłużej.

Dużo zdrowia!

reklama
widzisz, to jest decyzja, którą podejmujesz już na własne ryzyko. Może się uda, a może nie. Ja mam za słabe nerwy na kombinacje.

Przed urlopem musiałbyś wysłać do Zus i pracodawcy adres pobytu, np adresu hotelu nad morzem i sama wystawiasz się na świecznik. Po kontroli musiałabyś udowonić, że dochodzisz na tym urlopie do zdrowia. Widzę, że nie ma chyba ogólnokrajowych wytycznych, tylko każdą sprawę traktuje się indywidualnie. To zaświadczenie od lekarza może da pewien spokój ducha, ale kto wie, co się stanie, gdy przyjdzie do faktycznej kontroli?

Potrafię sobie wyobrazić sytuację, że Zus może zakwestionować zaświadczenie od lekarza i wstrzymać świadczenie na kilka miesięcy w celu wyjaśnienia. Ja nie mogłabym sobie pozwolić na to, aby przez kilka miesięcy nie otrzymywać pieniędzy, więc osobiście nie podejmę takiego ryzyka.

W zamian za Twoje screeny wysyłam tekst od Adwokatkobiet.pl - pani prowadzi kancelarię prawna w Warszawie. No i czytam jeszcze, jak wyglądałoby ew.odwołanie. Tu w grę wchodzi sąd i to pewnie byłaby sprawa ciągnąca się miesiącami.
Pewnie jest to faktycznie ryzyko. Ale trzebaby mieć pecha by skontrolowali akurat w tym tygodniu wyjazdu. Najlepiej nie chwalić się nikomu wyjazdem by nikt nie doniósł. No zobaczę czy podejmę to ryzyko. Jest też ta możliwość by przerwać zwolnienie i wziąć po prostu urlop w pracy na ten okres, szefowa byłaby zadowolona, mniejszy ekwiwalent w przyszłości miałaby do wypłaty ;)

Pewnie jest to faktycznie ryzyko. Ale trzebaby mieć pecha by skontrolowali akurat w tym tygodniu wyjazdu. Najlepiej nie chwalić się nikomu wyjazdem by nikt nie doniósł. No zobaczę czy podejmę to ryzyko. Jest też ta możliwość by przerwać zwolnienie i wziąć po prostu urlop w pracy na ten okres, szefowa byłaby zadowolona, mniejszy ekwiwalent w przyszłości miałaby do wypłaty ;)
cóż, ryzyko pewnie byłoby małe. dodatkowo, jakbyś wzięła zwolnienie na początek 2-3 tyg lub po prostu pojechała od razu, to pewnie nie zdążyliby tego przeprocesować w zusie 😅 wiadomo, zero chwalenia się ludziom.

ja jestem straszną panikarą. sama marzyłam o grecji i taki był wstępny plan na urlop, ale w tej chwili obawiam się bardzo samego lotu samolotem. ta ciąża jest tak wyczekana, że nie potrafię podjąć takiej decyzji.
Ja razie jedziemy w czerwcu nad polskie morze, a potem zobaczymy. Myślałam przez chwilę o Chorwacji samochodem, ale przez ceny paliwa raczej nie ma takiej opcji.

Dziewczyny, krótka piłka!
Robimy listę wszystkich udzielających się dziewczyn, tych, które chcą jeszcze dołączyć i zakładamy niedługo grupę prywatną 😊
Poniżej lista uczestniczek. Listę zrobiłam na bazie moich ostatnich powiadomień, także na pewno dużo z Was jeszcze tu brakuje. Z góry przepraszam, ale ciężko zapamiętać wszystkie nazwy 😅 Ja nie piszę się na założycielkę grupy, ale może lista nas zmotywuje do działania? 😉Można ją kopiować! Zgłaszajcie się, jeśli nie ma Was na liście 😊 Mam nadzieję, że nie wstawiłam tu jakiejś przypadkowej użytkowniczki forum 🤣

Lista użytkowników (kolejność przypadkowa):
@MartaMarkry
@Strzyga_
@Purrfect
@Hejcia
@anulaa_89
@MałaMi 2022
@natusia.mamusia86
@marsi89
@Carmen_87
@Roksi2810
@Blanca86
@Blondynka w sieci
@ka.an92
@Karola z nadzieją
@7grudnia
@nikola1512
@Karolcia105
@Cleo92
@Mamafasolki
@Coronita
@Bibi80
@honeypie58
@Blackoliwka
@Marcowa22
@Aurora84
@Sentosa
@Diaanaa
@Agnesco
@Renjja
@AgataG21
@Magdalena_xx
@Bebet
@Malka_91
@Edka88
@Nantes
@Hol-inka
@gigian
@Takalenka
@Poplątana9
@Aniaaa_022
@pannadarianna
@Olka92
Jeszcze ja :D

Polska jest bardzo ciekawa jeśli ktoś lubi zwiedzać 🙂 i na dłuższe i krótsze wycieczki.
Ja lubię wyjeżdżać i za granicę i podróżować po Polsce. Wybieramy z mężem jakiś punkt zaczepienia i komponujemy trasę w zależności od czasu i potrzeb. Mąż też z kolegami czasem na jakiś przedłużony weekend się wybiera.
Mamy też mapę zdrapkę (przyznaje - dobór miejsc jest tam czasem dziwny 🙈 ale mąż już doszedł, że to chyba dlatego, że Czesi ją wydali 🤣 ) i wybieramy na niej jeden punkt i zwiedzamy resztę okolicy.
Za granicą zresztą podobnie - obieramy trasę i jedziemy gdzie nas oczy poniosą 🙂
ja również kocham zwiedzać Polskę 🥰😍uważam , że jest przepiękna.

Cześć Dziewczyny!

Widzę, że wątek prywatnego forum coraz częściej się pojawia, więc czas się odezwać ;)

Jestem Marta, mieszkam w okolicy Trójmiasta. Jestem mamą cudownej 7latki, w grudniu nasza rodzina się powiększy :)

Badanie prenatalne 01.06, następny dzień wizyta u lekarza prowadzącego. Wstępny termin porodu z OM 14.12.

Podczytuje Was od jakiegoś czasu, chociaż czasem ciężko nadrobić bo jesteście bardzo aktywne na forum :)

Jesteście dla siebie dużym wsparciem dlatego chętnie zostanę z wami jak najdłużej.

Dużo zdrowia!
czyli dopisuję nową koleżankę 😉

Z jednej strony tak, ale wiesz, jest to jednak ciąża podwyższonego ryzyka przez sam fakt, że jest tych dzieci dwoje i będą mieć baaaardzo ciasno :D
Oczywiście każda ciąża jest wymagająca dla organizmu kobiety, ale jak czytałam o ewentualnych dodatkowych powikłaniach w bliźniaczej to słabo mi się zrobiło o_O Zwłaszcza, że ja totalnie zielona jestem w tych tematach, sporo też od Was się dowiaduję...
moja sąsiadka ma bliźniaki , 35 lat , pierwsza ciąża , dwóch synów. Radzi sobie doskonale :) ! Wiadomo , czasem potrzebuje pomocy bliskich itd ale naprawdę super sobie radzi

Ja nie piszę o profilaktyce okołoporodowej tylko o oznaczeniu czynnika rh u płodu.
Immunoglobulinę dają wszystkim ciężarnym z czynnikiem rh-
No nie masz racji. Jeśli kobieta w teście Coombsa wytworzyła przeciwciała to profilaktyka nie jest stosowana.

A moja odpowiedz nie odnosiła się do Twojego komentarza. Nie wiem czemu został podpięty.

Zrobiłam w 10+6. Zdecydowałam się na Sanco, bo liczyłam na szybki termin realizacji (na stronie było napisane 5/6 dni roboczych). Nifty pro ma chyba 10dni roboczych plus wysyłka do Hongkongu. Czytałam o lockdownach w Chinach, nie wiedziałam jak jest w Hongkongu, więc pomyślałam, że bezpieczniej jest, gdy próbka zostanie zbadana w laboratorium Sanco w Warszawie.
Finalnie okazało się, że klinika, w której kupowałam Sanco ma termin 10dni roboczych, ja dostałam w 9 dniu roboczym, więc wyszłoby prawie na to samo.

Teraz w cenie zwykłego Sanco jest Sanco całogenomowe, a on się chyba jakoś znacząco od nifty nie różni.
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Jeśli z moją dzidzią będzie wszystko Ok to tez zrobie Sanco.

reklama
Cześć Dziewczyny!

Dużo zdrowia!
cześć! Tez jestem Marta i jestem z Trójmiasta! 😄

Super, ze się odezwalas. Gdzie robisz prenatalne? :)

Do góry