z tego co rozumiem masz dwie mutacje mthfr w homozygocie (czyli gorsza opcja). Szkoda, że nie zrobiłaś pai-1. Ja na jeden mthft hetero i pai-1 mam zastrzyki. Jeśli w przeszłości doświadczyłaś poronienia i nie znasz przyczyny lub jeśli w rodzinie masz przypadki zakrzepicy, to możliwe, że trzeba wdrożyć heparynę + acard.Dziekuje
reklama
Edka88
Fanka BB :)
No tu właśnie jedna wielka zagadka u mnie. Najwyżej później zadzwonię do lekarza i jakoś mu podeślę te wyniki bo są dla mnie niezrozumiałeWiesz co, nie wiem jak z tym MTHFR, bo mój wynik wyglądał zupełnie inaczej. Nie chce wprowadzić Cię w błąd. Może ktoś inny sie wypowie ja miałam taki wynik i od razu było napisane, ze coś jest nieprawidłowe
Edka88
No właśnie, nie wiem jak je rozumieć. Na dole jest napisane ze nie ma mutacji takze jedno drugie wyklucza. Dziekuje dziewczyny. Dzwonie do lekarza bo ja z tych panikujacychz tego co rozumiem masz dwie mutacje mthfr w homozygocie (czyli gorsza opcja). Szkoda, że nie zrobiłaś pai-1. Ja na jeden mthft hetero i pai-1 mam zastrzyki. Jeśli w przeszłości doświadczyłaś poronienia i nie znasz przyczyny lub jeśli w rodzinie masz przypadki zakrzepicy, to możliwe, że trzeba wdrożyć heparynę + acard.
Carolina123
ja robiłam .Hej Dziewczyny. Czy robiła któraś z Was badania mthfr? Bo dostałam wyniki i nie wiem czy są dobre czy źle?
Carolina123
w komentarzach na dole masz wpisane, wszystko jest prawidłowoDziekuje
Edka88
Dziękuję mam taką nadzieję, bo szczerze mówiąc chyba osiwieje przez tą ciążę ze stresu. Jestem po dwoch biochemicznych i do tej pory ciezko mi uwierzyć, że tym razem jest wszystko ok i tak panikuje co chwile z byle powoduw komentarzach na dole masz wpisane, wszystko jest prawidłowo
Blondynka w sieci
Ja z okolicA właśnie która z Was jest z Bytomia ? Wiem że któraś była tylko no...nie pamiętam
Bibi80
Wygląda, że wszystko jest tak jak należyDziekuje
marsi89
ja się mogę co do tych polimorfizmow wypowiedzieć bo ja mam oba mtfhr tylko hetero czyli łagodniejsza formę czyli tak jakby pół genu uszkodzonego a ty masz homo czyli tak jakby cały. Ale spokojnie. To mtfhr odpowiada za przyswajanie kwasu foliowego. Dla nas osób z tymi mutacjami kwas foliowy w zwykłej postaci może zaszkodzić więc musimy brać jego zmetylowane czyli łatwiej przyswajalne formy. Ja np. prenatal unoDziekuje
Bo tak zaleciła mi genetyk. Ważne jest tu badanie homocysteine (koszt ok. 50 zł) bo lubi być w tym wypadku podniesiona. Ja miałam 8,2. Niby spoko, na poronienie nie miało to wpływu bo niebezpiecznie jest powyżej 10 mieć wyniki ale teraz już biorę od pół roku te zmetylowane formy i za tydzień zbadam kontrolnie czy spadła ta homocysteina(najlepiej mieć w okolicy 5-6) czy nie. No i też nie wiem czy tu przez okres ciąży nie będziesz musiała brać acardu i heparyny. Ale to lekarz zadecyduje. Ale nie stresuj się
i matko to ja przy brzuchu zostanę trzeba wpuszczać to mega powoli. To powietrze jest po to żeby cały lek właściwe wtłoczyć ale my nawet jak wypuszczalismy je to i tak cały się wpuszczal. Ja też właśnie miałam wizję że jak wypuszczamy powietrze to zrobi się zakrzep i po ciąży więc nie wypuszczamy. Ponoć od dawki 0,6 można wypuszczać powietrze, tak gdzieś czytałam ale nie wiem co jest w ulotce. A to ci zwiększył lekarz dawkę? Robiłaś jakies badania czy dobrze się wchłania ? Ja pytałam mojego ostatnio o to to powiedział że nic mam nie robić i raczej cały czas na 0,4 zostaniemy bo u mnie to profilaktyka. I to jest niby dobra dawka dla takiej osoby szczupłej jak ja jak i dla otyłejkrwiak jest nadal ale już dalej od pęcherza i się tak jakby kurczy . 26 kwietnia był 2cm na 0,4mm więc jest już o wiele mniejszy niż był no ale jest jeszcze .
Mi w poprzedniej ciąży zrobił mąż w ramie i to był pierwszy i ostatni raz jak mi robił on mi wpuszczał lek bardzo szybko a ja już na podłodze się tarzalam z bólu także u mnie odpada ramię i mój mąż
Co do powietrza w zastrzyku to sama się dziwiłam że jest te powietrze i po co one jest , ale czytałam ulotkę a tam pisze że roztwór jest gotowy do użycia razem z tym powietrzem raz nie wpuściłam powietrza i wyciągnęłam prędzej to jeszcze leku było także ten....a ja już panikara że może mi się ten skrzep zrobić więc cała dawkę sobie daje a już mam 0,6 i ta igła grubsza jest i tego leku więcej
ja tak samo miałam właśnie. Bo my robiłyśmy typowo w kierunku trombofilii.Wiesz co, nie wiem jak z tym MTHFR, bo mój wynik wyglądał zupełnie inaczej. Nie chce wprowadzić Cię w błąd. Może ktoś inny sie wypowie ja miałam taki wynik i od razu było napisane, ze coś jest nieprawidłowe
daj znać co powiedział bo jestem ciekawaNo właśnie, nie wiem jak je rozumieć. Na dole jest napisane ze nie ma mutacji takze jedno drugie wyklucza. Dziekuje dziewczyny. Dzwonie do lekarza bo ja z tych panikujacych
reklama
G
guest-1677526072
Gość
u mnie lekarz zwiększył i mniej odczuwam żyły ,tak więc myślę że to dobra dawka . Co do badań to robiłam czy krew jest dobrze rozrzedzona na p,r to była w górnej granicy normy .ja się mogę co do tych polimorfizmow wypowiedzieć bo ja mam oba mtfhr tylko hetero czyli łagodniejsza formę czyli tak jakby pół genu uszkodzonego a ty masz homo czyli tak jakby cały. Ale spokojnie. To mtfhr odpowiada za przyswajanie kwasu foliowego. Dla nas osób z tymi mutacjami kwas foliowy w zwykłej postaci może zaszkodzić więc musimy brać jego zmetylowane czyli łatwiej przyswajalne formy. Ja np. prenatal uno
Bo tak zaleciła mi genetyk. Ważne jest tu badanie homocysteine (koszt ok. 50 zł) bo lubi być w tym wypadku podniesiona. Ja miałam 8,2. Niby spoko, na poronienie nie miało to wpływu bo niebezpiecznie jest powyżej 10 mieć wyniki ale teraz już biorę od pół roku te zmetylowane formy i za tydzień zbadam kontrolnie czy spadła ta homocysteina(najlepiej mieć w okolicy 5-6) czy nie. No i też nie wiem czy tu przez okres ciąży nie będziesz musiała brać acardu i heparyny. Ale to lekarz zadecyduje. Ale nie stresuj się
i matko to ja przy brzuchu zostanę trzeba wpuszczać to mega powoli. To powietrze jest po to żeby cały lek właściwe wtłoczyć ale my nawet jak wypuszczalismy je to i tak cały się wpuszczal. Ja też właśnie miałam wizję że jak wypuszczamy powietrze to zrobi się zakrzep i po ciąży więc nie wypuszczamy. Ponoć od dawki 0,6 można wypuszczać powietrze, tak gdzieś czytałam ale nie wiem co jest w ulotce. A to ci zwiększył lekarz dawkę? Robiłaś jakies badania czy dobrze się wchłania ? Ja pytałam mojego ostatnio o to to powiedział że nic mam nie robić i raczej cały czas na 0,4 zostaniemy bo u mnie to profilaktyka. I to jest niby dobra dawka dla takiej osoby szczupłej jak ja jak i dla otyłej
ja tak samo miałam właśnie. Bo my robiłyśmy typowo w kierunku trombofilii.
daj znać co powiedział bo jestem ciekawa
Za 3 tyg mam wizytę u naczyniowca i mam nadzieję że mi dawki nie zwiększy