reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Przyszły mi wyniki z krwi do Papp-y i nic z nich nie rozumiem 😅
Białko PAPP-A - 1,57 iu/l
Wolna podjednostka b-hcg - 43,79 iu/l
Niby na dole są jakies normy, ale chyba nie do końca potrafie je czytać i nie chce wariować 🙄

Napisałam jeszcze do lekarza, czy mogę wziąć ze sobą partnera i się zgodził, wiec jutro o 19 będzie pierwszy raz, kiedy tatuś zobaczy bąbla na żywo 🤞🏻
Teraz tylko pozostaje mi przeżyć do tej wizyty w całości i nie zwariować 😆
mi też wyniki takie przyszły ale z tego co czytałam na necie to te badania są brane pod uwagę razem z badaniami z USG i to wtedy lekarz tam przelicza wg pomiarów przezierności karkowej , kości nosowej itp i wtedy dostaniesz odpowiedź czy jest ok .

Też czytałam swoje wyniki jakie przyszły z laboratorium i wzięłam się za czytanie w necie ...

reklama
No ja też mam wyniki już Pappy i nic z nich nie rozumiem. Jest gdzieś kalkulator który przelicza te jednostki IU/l na MoM??

Wiem, ze słowo lekarza dla każdej znasz jest ważne i ja nawet jeden grymas przy usg koduje razy milion i zastanawiam się co znaczy. Ale ważne ze jest świetnym lekarzem. Każdy jest tylko człowiekiem i lubi powiedzieć swoje „widzi mi się” skup się na badaniu i tym co mówi o dziecku a resztę staraj się olać.

Akurat do mojej gin nie mam nic bo jest mega super lekarka i dzięki niej mam 3 zdrowe szkraby 💛 ta ciążę mi też prowadzi i miała też przy pierwszej wizycie grymas jak widziała USG to włączyła mi się lampka że coś chyba jest nie tak ale na następnej wizycie wszystko mi wyjaśniła i przeprosiła bo nie chciała mnie bardzo martwić (był mega duży krwiak "w oku pęcherzyka" i za nim ) .

Wspominałam o naczyniowiec właśnie że się trochę stresuje jej telefonem ...bo zapisali mnie na teleporade (nienawidzę tego ,bo ciągle przerywa jak mówi) , ale jest świetna więc nie zmienię jej ,ale jednak mam stres ...żeby czegoś durnego nie powiedziała bo jak to ja, zawsze się potem bardzo tym przejmuje 😒

Pewnie to nie ma znaczenia ale ja miałam wyniki podobne:
Wolne b-hcg 40,7
Papp-a 2,7
I wszystko u mnie super. A te wyniki mocno mi skorygowały ryzyko wad.
o masakra u mnie wolna beta hcg jest 82.04 😱 a pappa 1.87
I jeszcze jeden wynik AFP to jakiś kosmos 15360.00

Jutro się dowiem mam nadzieję że pomiary będą dobre 🙏

Ja już po wizycie. Wszystko jest w porządku założoną mam kartę ciąży i dostałam skierowanie na prenatalne. Według om dziś równy 10t ale ciąża z usg młodsza o tydzień i mam się umówić o ten czas później, żeby zrobić w 12t najlepiej. Kolejna wizyta dopiero 20.06. 😳 ciekawe jak tyle wytrzymam?!

Co do włosów to też mi się okropnie przetłuszczają..
A może ma któraś jakaś złotą radę na wypadanie włosów..?
Aż strach dotykać i myć, bo całe ręce we włosach, nie wiem czy lecą tak po porodzie czy przez ciążę, albo skumulowało się i ciąża i poród.. Używam wcierek, olejków itp i lecą dalej..
Ja właśnie narzekałam na to ostatnio, że włosy mi lecą garściami 😔 I pryszczy mam tyle, głównie na brodzie i szyi, że gdyby nie wiosna to bym chodziła w szalu 😅 ale doczytałam gdzieś w necie, ze w 11 tc zaczyna poprawiać się cera i włosy.. I coś w tym musi być, bo moje pryszcze od 2óch dni powolutku bo powolutku, ale znikają i nie mam nowych. Oby już tak zostało 😁 co do włosów to jeszcze niestety nie zaobserwowałam zmian 😅

o masakra u mnie wolna beta hcg jest 82.04 😱 a pappa 1.87
I jeszcze jeden wynik AFP to jakiś kosmos 15360.00

Jutro się dowiem mam nadzieję że pomiary będą dobre 🙏
Ja mam wolna beta hcg 111.....
A Pappa 0,89
Jestem przerażona, juz przeszukałam internet i jedna wiadomość na jakimś forum mnie uspokoiła jak dziewczyna pisała że miała betę ponad 100 a córeczkę ma zdrową

reklama
to jest jakaś masakra z tą skóra. Mój mąż mnie balsamuje od stóp do głów (fajna gra watepna by the way 😁). Ale serio, jeszcze taka sucha nigdy nie byłam...
A jak teraz wygląda Twoja dieta? Bo nawilżenie skóry to nie tylko woda, ale też - a z mojego doświadczenia, głównie - tłuszcze. A w ciąży często odrzuca od tłustego. Może spróbuj jakieś awokado, oliwki, tłusty nabiał, jeśli jesz dość chudo?

Ostatnia edycja:
Do góry