reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
Co do imiom nie mamy jeszcze wybrane tzn ja sobie narazie sama myslalam i jesli bedzie dziewczynka chcialabym dac jej imie po mojej mamie czyli Ula .
To moje, to moje😍Mam mieszane uczucia co do swojego imienia, bo skrot Ula bardzo lubie, ale pelne Urszula brzmi troche za surowo, jakos sie nie identyfikuje. Wiec zawsze przedstawiam sie skrotem:) Ale wszyscy mi mowia, ze wszystkie Ule, ktore znaja, to super dziewczyny ;)

Filmiku nie da się wstawić ale za to mam piękne zdjęcie jak paluszka ssie 🥰
Co do dolegliwości, nie miałam ani razu żadnych mdłości czy wymiotów, apetyt za to mi ogromny dopisuje, taki ze już 4 kg przytyłam 🙈 No i rwa kulszowa daje o sobie znać, przed ciąża jedynie z lewej strony miałam od czasu do czasu ataki a teraz z prawej bardziej i od czasu do czasu z lewej. Czy którejś z Was tez dokucza to? Mówiłam dwóm lekarzom o tym to obaj stwierdzili ze bardzo wcześnie i obawiam się ze może być gorzej a jest to chyba przeciwwskazanie do porodu naturalnego
Miałam rwę w 1 ciąży , co prawda zaczęła się później bo z tego co pamiętam to może 5-6 miesiąc. Teraz czasem już łapie mnie ból po prawej stronie... Ja miałam cięcie cesarskie , ale nie z tego powodu. Ogólnie miałam mieć na życzenie a koniec końców wyszło że dziecko nie było ułożone jak trzeba + bardzo wysokie ciśnienie mimo że cała ciążę miałam niziutkie. Współczuję Ci bo wiem jaki to ból :(

Kolejna ciąża mogłaby przebiegać zupełnie inaczej. ;)
Tak wiem, ale nie jest to gwarantem. Ja nie czuje się na siłach. Wiem, że może brzmi to niedorzecznie. Ale tak czuję i jak wszyscy mi dookoła mówią, że jak si urodzi to zapomnę o wszystkim to chyba wolne żarty sobie robią.

To raczej od ciąży zależy 🤷‍♀️ w pierwszej latałam, skakałam, wszystko robiłam i pracowałam do 38 tc. Lekarza poporosiłam o L4 na ostatnie dwa tygodnie, bo się trochę bałam, że urodzę, a miałam jeszcze ważną sprawę do załatwienia 😅 której termin mi przesunęli na kilka dni po terminie z OM 😡
Druga ciąża: i nadciśnienie się na chwilę przyplątało, i walczyłam, żeby cukrzyca mi nie wyszła, i bóle pleców, że w końcu mimo iż nie zamierzałam w 5 mc poszłam już na zwolnienie, żeby spokój mieć.
Teraz z kolei ta torbiel 🙄 niby gin nie widzi przeciwskazań jeśli chcę pracować, ale zwolnienie od ręki też mi wypisze jeśli tylko chcę. Ja nie wiem 🤷‍♀️ mam mieszane uczucia. Jeśli ciąża się nie utrzyma to tym bardziej nie chce brać zwolnienia 🙄 Zobaczę co mi za te 1,5 tyg babka na usg powie 🤷‍♀️
No ja bym bez zwolnienia nie wyrobiła w mojej pracy. A dwa to jest nieciekawa atmosfera i w ogóle. Fałszywie prorodzinni są, a jak były dziewczyny co ich dzieci chorowite to albo umowy nie przedłużali albo zwolnienie dostawały z pracy, a ostatnio się jeszcze bardziej zaostrzyło. Szkoda, że za prawdziwych leserów się nie biorą tylko za normalnych ludzi jak zawsze...

reklama
A to Was jeszcze plecy nie bolą? 🤔😂
mnie bolały najbardziej od 6 do 10 tyg. Teraz popuscily ale też nie stoję tyle w kuchni, trochę siedzę, trochę leżę, trochę chodzę. Lekarz mi powiedział żeby spacerować, pływać i powinno być lepiej. Za pływaniem nie przepadam ale spacerowac lubię.
mieszkam za granica tudzież w Holandii, niestety prawo tutaj jest trochę chore i ciężarne muszą pracować. Tzn nie muszą ale należy się tylko 3 mc płatnego urlopu. No cóż póki co do 6 mc muszę dać radę. Praca na magazynie, przy na prawdę ciężkich kartonach takich dla Tesli i innych marek aut (np na części ) no i są jeszcze inne trochę mniejsze . Póki co dają mi trochę lżejsze prace żeby nie dźwigać ale tak... nie jestem zadowolona z pracy, a do Polski mnie mogę zjechać. Pracy póki co też już nie zmienię . Ogólnie unikam dźwigania czegokolwiek jak ognia 🤭 Najgorsze dla mnie są zawroty głowy, senność , ogólne zmęczenie i ból nóg jeżeli np stoję w miejscu kilka godzin. Zazdroszcze że w Polsce można sobie wziąć urlop i takie długie macierzyńskie ☹️
to jest nie do pomyślenia, ale mi też męża siostra co mieszka za granicą powiedziała że tam nie ma tak długiego macierzyńskiego jak u nas. 6 tyg max. Ja akurat uważam że to powinien być wybór kobiety ile chce siedzieć w domu z dzieckiem. Dla mnie pół roku to jest taki max. Ale dla innych to może być za krótko.
A nie możesz na podstawie zaświadczenia o ciąży prosić o lżejsza pracę ? Inne stankwisko?
Filmiku nie da się wstawić ale za to mam piękne zdjęcie jak paluszka ssie 🥰
Co do dolegliwości, nie miałam ani razu żadnych mdłości czy wymiotów, apetyt za to mi ogromny dopisuje, taki ze już 4 kg przytyłam 🙈 No i rwa kulszowa daje o sobie znać, przed ciąża jedynie z lewej strony miałam od czasu do czasu ataki a teraz z prawej bardziej i od czasu do czasu z lewej. Czy którejś z Was tez dokucza to? Mówiłam dwóm lekarzom o tym to obaj stwierdzili ze bardzo wcześnie i obawiam się ze może być gorzej a jest to chyba przeciwwskazanie do porodu naturalnego
piękne zdjęcie, moja córka też ma pamiątkę jak ssie palca na zdjecie. I potem tak ssała jeszcze przez prawie 4 lata🤣 nie szło jej oduczyć.
Mi się też wydawało że rwa kulszowa zaczyna mi dokuczać ale popuscilo
U mnie wczoraj to chyba było faktycznie jakieś zatrucie czy coś, bo dzisiaj już czuje się znowu jak ryba w wodzie. Jutro wizyta, mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze! 🥳

Co tam dzisiaj gotujecie?
no widzisz czasem tak jest, dobrze że dziś dobrze.
My przeważnie w niedzielę do moich rodziców na obiad idziemy, a dodatkowo mama wczoraj urodziny miała to będzie pewnie coś pysznego.
Ja też narzekałam na brak objawów i nadal się nie pojawiły. To pewnie genetyczne bo moja mama też w ogóle nie czuła, że jest w ciąży. Mam nadzieję, że również po niej nie będę miała rozstępów :)) jestem strasznie chuda i to moje zmartwienie. Trzymam kciuki, oby mdłości szybko przeszły!
z tymi rozstępami to chyba faktycznie genetycznie bo moja mama nie miała rozstępów i ja też nie mialam po pierwszej ciąży. Co prawda smarowalam się od 4 miesiące takim z ziajki na rozstępy ale nieregularnie. Co do przechodzenia ciąży to moja mama też miała lekkie objawy i w obu ciążach z pracy na porodówkę jechała. Ale ona bardzo tyła w ciąży bo ponad 25kg a ja max. 10kg. Teraz też jem duzo, mało się wyprozniam a waga stoi w miejscu. Niecałe 1kg może poszło do góry.
Macie co noc sny ?

Jejcia mi się dziś takie głupoty śniły że szok 🙈 otóż śniło mi się że wynaleźli moja ciążę w ....nodze ! Serio 🙈🤣 wogole to jakieś operacje mi się śniły i inne głupoty ...
ja też mam dziwne sny. Dziś miałam piękny bo śniło mi się że byłam na takim pięknym jachcie.
Dziewczyny czy u was tez pojawiły się pryszcze? Zawsze miałam piekna gładka skore żadnych krost,No raz na rok przed okresem a teraz codziennie jakieś paskudztwo :(
ja właśnie zero pryszczy, cera idealna.

Do góry