reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Ooo juz doczytałam, że pierwsze 6 tygodni jeśli się karmi piersią to nie powinno się podawać smoka. Mam nadzieje,ze będę miała cyce jak donice pełne mleka i Hanka nie będzie musiała ani smoka ani mm [emoji1]

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Super dobre nastawienie to podstawa
A propo cyce jak donice nie sa konieczne ważne brodawki a produkcja w cycach nawet malych może szaleć ze hoho
I nie zrazaj sie bo po cc które możesz miec może pokarm wolniej sie produkowac tzn nie dopadnie Cie nawal w 3xiej dobie . Ale jak będziesz przystawiac mala to on się rozkrwci. I nie mart sie ze sie nie najadą w pierwszych dobach niemiwlakowi potrzeba jak u ptaszka. Chodzi o przystawianie kontakt dziecka z mama i rozkrwcenie laktacji. A niemowlak.potrzebuje naorawde ilości znikome pokarmu w pierwszych dobach

reklama
Nie trzeba sie denerwowac ze nic nie leci i sie dzidziuś nie najada . Spokojnie bez nerwow przystawiać a sie lakracja rozkrwci. Stres zatrzymuje mleczko
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_imagesN9LHWRDX.jpg

Załączniki

• C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_imagesN9LHWRDX.jpg
    C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_imagesN9LHWRDX.jpg
    8,7 KB · Wyświetleń: 258
Dzięki! Mam laktator to będę nim pobudzala jak dam rade [emoji1] bardzo chce karmić. U mnie cała ciaza jest wbrew przeciwnościom losu, nawet moje lekarki są w szoku,że tak dobrze przebiega, zaszłam w ciążę biorąc leki, które powinnam odstawić pół roku przed planowana ciaza! Mam chorobę krwi w której ponad 50% ciazy niestety się traci.. miałam też podobno pco. A teraz żadnych dolegliwości z tym związanych nie mam, nie biorę żadnych leków poza acardem i zastrzykami clexane a mam lepsze wyniki niż przed ciążą no więc wierze z całego serca, że skoro Hanka tak bardzo do nas chciała,ze wszystkie przeciwnosci pokonala to i moje cycki dadzą po cc rade i będą pełne mleka :) zawsze myślałam, że nie będę mogła karmić piersią z uwagi właśnie na leki, które brałam ale moja dr powiedziała, że jeśli tak dalej pójdzie,że na samym acardzie i clexane lecę to i małą cyckiem wykarmię :) :)

Czarownica ja po cc nie miałam problemu z karmienie, a mam bardzo małe piersi. Nawet mi do głowy nie przyszło ze się nie da.

Lola a nie masz przypadkiem infekcji? Bo wiele dziewczyn przy luteinie ma i często się skarży na klucia. Mnie jak tak kłuje to biorę iladian i klucia znikają. Może tu szukać przyczyny?

Dzięki! Mam laktator to będę nim pobudzala jak dam rade [emoji1] bardzo chce karmić. U mnie cała ciaza jest wbrew przeciwnościom losu, nawet moje lekarki są w szoku,że tak dobrze przebiega, zaszłam w ciążę biorąc leki, które powinnam odstawić pół roku przed planowana ciaza! Mam chorobę krwi w której ponad 50% ciazy niestety się traci.. miałam też podobno pco. A teraz żadnych dolegliwości z tym związanych nie mam, nie biorę żadnych leków poza acardem i zastrzykami clexane a mam lepsze wyniki niż przed ciążą no więc wierze z całego serca, że skoro Hanka tak bardzo do nas chciała,ze wszystkie przeciwnosci pokonala to i moje cycki dadzą po cc rade i będą pełne mleka :) zawsze myślałam, że nie będę mogła karmić piersią z uwagi właśnie na leki, które brałam ale moja dr powiedziała, że jeśli tak dalej pójdzie,że na samym acardzie i clexane lecę to i małą cyckiem wykarmię :) :)

To już wiem skąd ksywka Czarownica ;) Musisz jakąś magią działać, bo tyle szczęścia naraz mieć, to się w głowie aż nie mieści! ;)

W ogóle, to kupiłam dzisiaj resztę kosmetyków dla Maluszka i czuję się spełniona :) Gdyby coś się miało wydarzyć niespodziewanego, to będę zawsze do przodu z przygotowaniami i nie będę musiała na gwałt szukać takich dupereli, o których się tak często zapomina... pranie i prasowanie mi idzie za to jak krew z nosa. Trzecia pralka nie schnie tak szybko jak zakładałam, więc mam chwilowy zastój :p

Zawsze wierzylam,że mam moc i jestem wyjątkowa [emoji1] a jak doroslam to zrozumiałam,że prawie wszystko jest w naszych głowach! Jakbym Wam napisala wszytko co sobie wymysle czy wymarze i za chwilę to się dzieje to byście mi nie uwierzyły [emoji1] nazywam to wizualizacja [emoji1] koleżanki mnie czasami prosza żebym coś dla nich zwizualizowala bo nie mogą uwierzyć jak im mówię co się dzieje :) :) i to ze nasze ciaze skoncza się dobrze to tez moja wizualizacja! Wiec ja to Wam obiecuje!!!!!! [emoji4]

Ej kurcze smutna wiadomość do mnie dotarła. Mojej szwagierki koleżanka z pracy w ciąży dostała trombofilii.. tak jak ta Kasia co wciąż śpi.. i po wybudzeniu ze śpiączki farmakologicznej dostała krwotoku i zmarła. Była w 5 msc ciąży. Ja pierd... :(

cb7wugpju04jz4q8.png
Straszne. Jak słyszę coś takiego to z jednej strony myślę sobie jakie ja mam szczęście w życiu, a z drugiej zaczynam bać, że mnie też się może coś takiego przytrafić.

Ufffff lola! Stracha napędzila ale całe szczęście,że jest dobrze i oby tak było już do końca :)
Ja dzisiaj na wadze 0.5kg mniej. W końcu bo strasznie się bałam na nią wchodzić. Juz mam przecież plus 12...
Dziewczyny a co do wyprawki. Jeśli będę miała cc i zamierzam karmić piersią... to mam kupować butelki? Tak w razie czego kupić jedna czy więcej się przyda?? Smoczki kupować takie 0+ czy lepiej nie dawać na początku? Smok obowiązkowy? Czy można się obejść bez? Kupić jeden dwa czy kilka? Nocne i dzienne osobno? Jakies konkretne? Doradźcie doświadczone Mamuśki :)

Jak dla mnie, to jeśli zamierzasz karmić piersią, to nie ma sensu kupować takich rzeczy wcześniej. Oczywiście to prawda, że ludzie mieszkają w różnych miejscach z różnym dostępem do takich artykułów, ale np. w moim przypadku to kompletnie niepotrzebne, bo na osiedlu mam w odległości do 5 min na piechotę 4 hipermarkety i 3 apteki w tym jedną całodobową. Jak się okaże, że bez butli się nie da, to D mi może skoczyć do supermarketu, albo apteki i problem z głowy. Nie lubię niepotrzebnie zawalać przestrzeni i wydawać kasy.
Smoczka na początku w ogóle nie dawałam. Młody zaczął go używać jak miał 8 miesięcy, bo to było jedyne co mu pomagało na bardzo bolesne ząbkowanie.

Ja mam porównanie z poprzednią ciążą i zawsze odpowiadam szczerze, że nie jest źle ale gorzej niż w pierwszej.

Uff pranie wyprawkowe ruszyło. Przynajmniej na tyle się zmotywowałam.
No u mnie dokładnie tak samo. :happy:

Mam strasznie głupie pytanie! Czy własne mleko przechowywane w lodowce tez trzeba podgrzewać? Nie śmiejcie sie [emoji12] logika podpowiada, ze tak, ale ciagle słyszę wyciągnęłam swoje mleko z lodówki i dałam małemu, a w procesie nie ma nic o podgrzewaniu pomiędzy tymi czynnościami [emoji12]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Na pewno nie wolno mleka podgrzewać w mikrofalówce, czy na gazie. Ja wyciągałam zamrożone mleko w pojemniczku i podgrzewałam w podgrzewaczu do butelek nastawionym na jakieś 37 stopni.

Chodzi o to ze jak ta butle/smoczek macie pod ręką to w pierwszym kryzysie bach w paszcze
A jak nie macie na stanie to będziecie probowaly poradzić sobie bez. I szansa jest ze sie uda.
A jak pisze apteki sa wszędzie i czynne dlugi

To takie off topik ze nie zawsze warto mieć wszystko
Absolutnie się zgadzam.

Ja to po prostu nie wiem tak naprawdę czy jak się karmi cyckiem to trzrba dawać wodę butla, czy trzeba dawać smoka, czy laktator potrzebny.. a nie ufam w 100% ani lekarzom ani położnym bo sama słyszę jakie farmazony czasami gadaja dlatego wolę spytać doświadczonych mamusiek :)

A na co Ci woda?! takiemu maluszkowi całkowicie wystarcza woda z pokarmu mamy. A jakaś glukoza czy coś, to już w ogóle jakiś relikt.

Uwierz mi wszystkie moje kolezanki mialy w wyprawce mm ;)

thgfflw1k3inkyc3.png
Strata kasy jak dla mnie.

Czyli jest taka opcja/szansa ze dziecko wogole nie będzie ciągnęło smoka? Myślałam, że takie coś jest niemożliwe [emoji1]

Jest sporo dzieci, które nie lubią smoków.

No moja córka wypluwała - może kształt jej nie odpowiadał albo nie jest fanką podróbek;)
W sumie całkowicie bezsmoczkowe dziecko może być czasem problemem, mama nigdzie nie może wyjść bo dziecko z butelki też może nie chcieć pić.
Mój przez jakiś czas był bezsmoczkowy i przy okazji butelkowy.

Ciągle mi odsyłają papiery, ze np coś brakuje a ostatnio że te akty muszą być tłumaczone we Fr a ja wysyłałam tłumaczone w Polsce, więc znowu czekaj na wizytę i tłumacz się. Znajoma poradziła wysłać europejskie (więc je ściągnęłam)i napisała im ze nie mam tyle kasy na drugiego tłumacza. Mąż ma polskie ubezpieczenie, ale nie ma ustawodawstwa to by nam nie zwrócili. Więc jak co muszę za wszystko zapłacić sama.

Ja kupiłam już butelkę a nad smoczkami się zastanawiam jeszcze. Wolałabym bez bo przy mojej dwójce używałam i było ok, ale np moja siostra to całą dobę co 1,5 godziny dawała pierś i to mi nie odpowiada. Co do laktacji to mi przy córce smoczek w niczym nie przeszkadzał, od początku mleka było jak trzeba.

Tak jak piszą dziewczyny powinna być tem. pokojowa.

A mi przyszło bo z synem to mąż o drugiej w nocy pędził po mleko do miasta. Wolę mieć tym bardziej że we Fr to częściej wszystko pozamykane.

Czasem laktator jest przydatny, ale ja przez miesiąc odciągałam ręcznie i dałam rady.
Wody nie ma potrzeby podawać, może trochę później można podać herbatki, ale te gotowe granulowane to mnie nie zachecają.
O, ręcznie, to ja za diabła nie jestem w stanie odciągnąć więcej niż kropelkę.
A coś takiego jak herbatki w ogóle u nas nie istniało. Zresztą mój mały do tej pory herbaty nie pije.

A co kupujecie waszym noworodkom pod choinkę?;) Oczywiście przy założeniu, że będą wtedy już z Wami.
Pewnie jakiś drobiazg, żeby pozostałe dzieciaki nie były zdziwione, że najmłodszy nie dostał niczego.

Uf, dobrze, że Lola się trzyma... Oby jeszcze parę dni, żeby te kłucia poszły precz!

Zaklepaliśmy wczoraj płatną położną w związku z tym że będę próbowała rodzić naturalnie. Oby "godna" była tej kasy. Wróciliśmy z zakupów, ubieramy buty i lecimy do szkoły rodzenia. Spokojnego dnia mamy :)
czyli masz zielone światło dla porodu sn? Fajnie.

Poduche do spania/karmienia to mam już od początku ciąży [emoji1] ale mam pytanie o rożki. Tego się używa tylko w szpitalu czy później też? Chodzi mi o to,że dostałam rożek od koleżanki powiedzmy średnio ładny a oglądam tez na allegro takie piękne z polaru minky i zastanawiam się czy kupić. Ale za to kocyk kupie napewno ... no przecież to są cuda z tego minky [emoji7]Zobacz załącznik 777178

Ja już tu kilka razy wspominałam, że mój mały bardzo lubił spać w rożku i używaliśmy ich długo.

Dziekuje za troske, nie wiem czy znów nie pojadę bo kluje okropnie, nospa forte nie pomaga, magnez też.
Lekarze nie wiedzą skąd te bóle. Jak dotykam brzucha pod pępkiem to tak jakby mi ktoś w środku wpakował tysiąc jeży .... No boli strasznie.
Ciągle leżę w domu i nie wiem co robić. Oddział położniczy zawalony, mają miejsce jedynie na ginekologicznym w skrzydle poporonnym zabiegowym.
No cholera nie chce leżeć z kobietami po takich przeżyciach, dlatego wypisalam się na własne żądanie.

Nie wiem co mam robić z tymi bólami cholera w pierwszej ciąży tego nie było. Ból jest ciągły, a jak mały się rusza to boli aż łzy lecą.....
Oj współczuję. mam nadzieję, że mól szybko przejdzie i nie bedziesz musiała wracać do szpitala.

reklama
Do góry