reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

reklama
Ja mialam 3w1 nowy przy Nadii i teraz taki nowy mozna kupic za 500 zl oczywoscie 3w1 a uzywalam dlugo pol roku temu oddalam samotnej matce i uzytkowalam fotelik nic sie nie dzialo z nim.Jak najbardziej fotelik niby bez certyfikatu a sprawdzil sie super.
Teraz tez kupuje 3w1.

Tu nie chodzi o to, że fotelik dobrze się sprawuje w codziennym użytkowaniu czy nie tylko o to jak poradzi sobie przy ewentualnym wypadku. A certyfikat CE i homologacja (które mają wszystkie foteliki - nawet poddupniki za 15 zł z marketu) nie są tożsame z testami zderzeniowymi.

Jakieś 5 lat temu była głośna sprawa z jednym z fotelików Chicco (9-18kg). Taka znana firma, mieli fotele z dobrymi notami aż tu nagle bubel - w czasie zderzenia czołowego manekin wypadł z fotela razem z pasami i tapicerką. Co firma Chicco na to? Nie wycofamy - planujemy wprowadzić nową linię kolorystyczną. Dlatego trzeba uważać, czytać wyniki crashtestów i w ten sposób wybrać pierwszy fotelik, który ma zapewnić bezpieczeństwo naszemu dziecku przede wszystkim - nie jest tylko nosidełkiem / kołyską.

A my zakupilismy bebetto holland. Gondola jak na moje oko spora a to bylo najwazniejsze, opinie ma fajne i wizualnie bardzo mi sie podoba. Nam udalo sie go kupic od bardzo dobrej znajomej, z wiadomych rak i wyglada jak nowka. Najchetniej juz bym z nim paradowala haha :D
Jak Dzidziol sie pochwali co tam ma miedzy nozkami w srode to powoli zaczynam zakupy ciuszkowe.
Aaaach, Ty już zaraz masz wizytę, a ja prawie 2 tygodnie muszę czekać na podgląd bobasa ;) zazdroszczę. I trzymam kciuki żeby Twoje bobo piękne szpagaty trenowałódź na usg :D

Wózek mam Emmajunge w spadku po kuzynie. Ponoć wózki Emmy nie do zajechania.

Fotelik będę musiała kupić.
Blog osiemgwiazdek polecam o fotelikach.

Ja już po imprezie bo mąż fo pracy idzie. Dzieci po mnie przyjechały :)

cb7wugpju04jz4q8.png

Jeżeli chodzi o foteliki to ponoć jak wybierać to maxi cosi albo cybex. Ja mam farta, bo po siostrze dostane akurat cybexa, wiec szukam wózka, który będzie kompatybilny właśnie z tym fotelikiem. Na używany wozek tez raczej bym się nie zdecydowała, bo nigdy nie mamy pewności jak było z jego "awaryjnością", podobnie z fotelikiem - brak pewności czy nie bral udziału w jakimś wypadku. Na pewno można dostać jakiś super wózek w cenie do np 1500zl, tylko trzeba poświęcić czasu i przewertować setki stron :)
Co do ciuszków to także będę mieć troche po siostrze, ale na pewno też coś kupie choć w tym przypadku patrze juz wlasnie na używane :) i ost dziewczyna niedaleko mnie wystawiła 19szt naprawdę fajnych rzeczy za 50zl, ale w większości bardziej dziewczece, ale jak tu kupic jak jedynie przeczucie zapowiada córkę ;)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Jeżeli chodzi o foteliki to ponoć jak wybierać to maxi cosi albo cybex. Ja mam farta, bo po siostrze dostane akurat cybexa, wiec szukam wózka, który będzie kompatybilny właśnie z tym fotelikiem. Na używany wozek tez raczej bym się nie zdecydowała, bo nigdy nie mamy pewności jak było z jego "awaryjnością", podobnie z fotelikiem - brak pewności czy nie bral udziału w jakimś wypadku. Na pewno można dostać jakiś super wózek w cenie do np 1500zl, tylko trzeba poświęcić czasu i przewertować setki stron :)
Co do ciuszków to także będę mieć troche po siostrze, ale na pewno też coś kupie choć w tym przypadku patrze juz wlasnie na używane :) i ost dziewczyna niedaleko mnie wystawiła 19szt naprawdę fajnych rzeczy za 50zl, ale w większości bardziej dziewczece, ale jak tu kupic jak jedynie przeczucie zapowiada córkę ;)

Maxi Cosi słynie z tego, że jedyne co od lat robi to co roku wprowadza nowe linie kolorystyczne. Dawno nic się w ich fotelach nie zmieniło a testy są z w większości do 2010r a te nowsze (2016 - Citi i 2014- pebble z bazą 2way fix) dostały tylko 4 gwiazdki z bezpieczeństwa. Są lepsze fotele - nie tylko Cybex, też Romer, Recaro, Besafe, Britax, Concord. Tylko nie wszystkie modele są równie dobre. A i nie warto patrzeć na ocenę ogólną, na którą ma wpływ tez łatwość czyszczenia tapicerki i łatwość obsługi - tylko na ocenę bezpieczeństwa. A 5 gwiazdek dla fotelika tyłem do kierunku jazdy to żadna sztuka być powinna.

Cybexy są kompatybilne ze wszystkimi wózkami, z którymi kompatybilne są Maxi Cosi. Mam Cybex Aton 2 I używałam z wózkiem Quinny Moodd, a do Quinny Zapp Xtra tez pasuje :)

To fakt, trzeba przede wszystkim patrzeć na rok testów, maxi cosi ma już wyrobioną markę i na tym bazuje (u mnie po prostu wielu znajomych polecało,ale podejrzewam, że nie zagłębiali się dlaczego i kiedy to bylo). Jasne, w fotelikach nie ma znaczenia czy ładny i praktyczny w konserwacji, ma być bezpieczny i tyle.

reklama
Do góry