reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Boże jak z zegarkiem w ręku przychodzi 18-19 i kurde zaczyna mulic.

Chwilę dobrze jest i znowu fala mdłości i tak co chwile.

Tyle że nie rzygam.

Choć niewiem, czy nie lepiej było by pawia puścić i mieć spokój.

Napisane na D6503 w aplikacji Forum BabyBoom
Na mnie przychodzi pora już koło 16-17 Bleeee

reklama
Dziewczyny mam delikatne pytanie jeśli nie chcecie odpowiadać zrozumiem i przepraszam jeśli to zbyt delikatne Chodzi mi o te osoby które straciły ciążę, czy były jakieś objawy np krwawienie, bóle brzucha? po czym się zorientowałyście? czy to dopiero na wizycie u lekarza wyszło?

Zero krwawien bólu nic. Po prostu pewnego dni przestalam czuc sie w ciazy. Piersi mi zmalaly i brzuch delikatnie zmalal i taki miekki sie zrobil. Czulam ze cos jest nie tak. Pojechalam na usg prenatalne i okazało sie ze przez dwa tyg od ostatniej wizyty nie urosły i przestały bić serduszka.

Dzięki dziewczyny za podzielenie się historiami, co do probiotykow też jestem ich oredownikiem ale z zażywaniem ciężko :p polecam u maluszkiem przy problemach brzuszkowych
No u nas u małego akurat probiotyki guzik dały. Od kilku miesięcy na polecenie gastrolog stosuję Dicoflor i Enterol i nic to nie daje. Ale u mojego małego to są kwestie alergiczne. Trzeba wykluczyć to, co go uczula. Mam nadzieję, że wreszcie kilka dni temu udało mi się wpaść na to skąd biorą się u małego luźne kupy. Normalnie sama nie wiem jak na to wpadłam, ale od kilku dni nie daję mu drobiu tylko samą wieprzowinę i kupy nagle zrobiły się normalne. Albo mój syn jest uczulony na kurczaka, albo na całą chemię, którą w niego pakują... Muszę za jakiś czas spróbować z kurczakiem kupionym na wsi, nie karmionym jakąś chemią czy antybiotykami i się przekonamy.

mialam podobnie. dwa razy tak samo: usg w 8 tyg ok a potem juz sie dzidzius nie rozwijal i w 10 tyg poronienie. miedzy 8 a 10 tyg calkoqote zatrzymanie objawow ciazy typu mdlosci, zgaga, bol piersi (tzn. w zasadzie od poczatku mialam slabe objawy a potem juz wcale). tyle ze u mnie znakiem ostatecznym bylo brudzenie i zaraz plamienie (malutkie) i wtedy pogotowie, szpital itd.
ja sie jeszcze glupia cieszylam ze nie mam dolegliwosci ciazowych!
w tej ciazy tez mam niewielkie objawy ciazowe ale chociaz mam caly czas do dzis wiec to mnie pociesza. ogolnie zazdroszcze wszystkim ktore codziennie zygaja bo przynajmniej rosna im hormony i dzidzius tez.

Zeby do czegos dojsc trzeba wyruszyc w droge
Tak jak pisałam wcześniej. Występowanie objawów o niczym nie świadczy. Ja w mojej straconej ciąży miałam objawy do samego końca, jeszcze w dniu zabiegu chciało mi się wymiotować. Dzień później jak ręką odjął. Jak mi to wytłumaczyła moja pani doktor: to, że ciąża obumarła, to nie znaczy, że pani nie jest w ciąży. Na początkowym etapie hormony wytwarza ciałko żółte, które wciąż jest mimo obumarcia zarodka. Z drugiej strony brak objawów od samego początku też nie musi o niczym świadczyć, bo mnie w ciąży z synkiem nie zemdliło ani razu, a ciąża przebiegała wzorcowo i synek urodził się w terminie.

O dicoflorze powiedziała mi moja koleżanka - kosmetolog. Była na jakimś szkoleniu i mówili, że żeby zminimalizować ryzyko wystąpienia alergii u noworodka ciężarna powinna przyjmować dicoflor na minimum 4 tygodnie przed terminem porodu, ja jadłam już 8 tygodni przed. Młodsza nigdy alergii ani kolek nie miała ale nie wiem, czy to kwestia dicofloru czy po prostu i tak by nie miała. Acha i po porodzie też dostawała ten w kroplach. Jak tylko mdłości mi miną całkiem chyba tez zacznę brać - na pewno nie zaszkodzi ;) ale nie wiem na ile te kultury mają coś wspólnego z utrzymaniem prawidłowej flory w pochwie... tam raczej trzeba działać pałeczkami kwasu mlekowego (np lactovaginal ). Ja tym cudem wyleczyłam sobie w 10 dni infekcję grzybiczą kilka miesięcy temu. Teraz stosuję dowcipnie raz na tydzień. Poza tym to i globulki z propolisu pomagają ustrzec się przed gbs a jeśli już jest dodatni to tak można go przegonić bez antybiotyku.

Co do kąpieli to pierworodną kąpałam codziennie o tej samej porze. Przy młodszej zalecenia się zmieniły, ja też zgadzam się, że mazi się zmywać nie powinno, a potem też na taką skórkę bez wystarczającej bariery codziennie kosmetyki i zmywać sebum... moja nie ulewała, oczywiście strategiczne miejsca (czyli pupa, szyjka, paszki ) myłam myjką z ciepłą wodą z olejem koko codziennie ale kąpałam tak raz na 2-3 dni. Jak była starsza i się zakupała po pachy to wiadomo, tak samo jak juz stałe posiłki jadła - a od początku jadła samodzielnie - i brudziła się mocno to też tylko do wanny. Ale skóra nieporównywalnie lepszej jakości niż pierworodna. Chociaż myślę, że różne czynniki miały tu znaczenie ;) acha i młodsza przez ten "brak" rutyny wcale nie miała żadnych problemów z zasypianiem. Czy wykąpana, czy tylko umyta dostawała piżamkę, cycusia i błogo zasypiała :) Teraz też mam w planach myć codziennie a kąpać w miarę potrzeby i tylko dobrej jakości olej koko do wody.

a ile godzin teraz pracujesz? ja 8 od 9-tej do 17-tej i Ci powiem, ze dzis juz czuje ze slabne, ale dam rade do konca bo caly czas z ta inwentura walcze na polrocze a ogrom tego jest i robie ja z przerwami, a ludzie chodza i kupuja a potem system se to wyrowna
Ja pracuje od 9.30 do 17.30. Jak jestem w pracy caly dzien to juz o 20 spie jak niemowle tak jestem wywalona z butow. Meczy mnie sennosc strasznie. Chcialam pracowac conajmniej do wrzesnia, jesli mi przejdzie takie samopoczucie to bardzo chetnie popracuje bo mam wrazenie, ze dluzej niz 3 dni w domu nie wysiedze ;)

Przez ten brak objawów to faktycznie można się zamartwiac ale jak widać po doświadczeniu Antiope nie zawsze jedno wiąże się z drugim no i te objawy typu mdłości najczęściej ustępują w drugim trymestrze. Antiope stawiam na koksy w mięsie drobiowym, my jak kupujemy na wsi sztukę to odrazu trzeba mrozić bo po dniu zaczyna się psuć a ten z marketu można trzymać i trzymać.. Masakra

Bonusowa i zaś się zgadzamy co do mycia ;) ja teraz myje codziennie bo wiadomo piaskownica nauka jedzenia szaleństwo na podłodze mała jest cała brudna, ale jako noworodka kapalam co drugi dzień w emolientach nie wiem po co.. Dopiero potem wpadłam na olej koko Teraz ino babydream zwykły pod prysznic Latopic jest fajny do smarowania w przypadku alergii skórnych Ile ten dicloflor kosztuje kiedyś kupiłam Ninie chyba ok 20 zyla?

Boże jak z zegarkiem w ręku przychodzi 18-19 i kurde zaczyna mulic.

Chwilę dobrze jest i znowu fala mdłości i tak co chwile.

Tyle że nie rzygam.

Choć niewiem, czy nie lepiej było by pawia puścić i mieć spokój.

Napisane na D6503 w aplikacji Forum BabyBoom

Przybijam piątkę. Z tym ze u mnie się wcześniej zaczyna. I też sobie myślę że taki paw mógłby uratować sytuację, ale mój organizm mocno się przed tym broni.

reklama
Przejdzie wam niedługo. Mnie już przechodzi.

Ja cały czas biorę probiotyk. Zgadzam się że niemowlęciu koniecznie probiotyk.

komu pizzy? :D

O stara takich rzeczy to Ty nie proponuj bo zapluję się na samą myśl :D zjadłabym

Co do ciąży straconej - ja najpierw mocno krwawiłam, aż skrzepy ze mnie leciały. Ale ciąża była za młoda i w szpitalach nic nie robili. Potem poszłam do mojego gina, na usg dzieć i bijące serce, 6+3 tc. Dostałam dupka i następnego dnia krwawienie ustało. Po zdaje się 2 czy 3 tyg wizyta i okazało się, że serce nie bije a rozwój dziecka zatrzymał się na 6+4. Objawy miałam do końca, czyli aż do poronienia. Ale przeczucia złe juz wcześniej i diagnoza mnie nie zaskoczyła.

Teraz zaczęłam 11tc i objawy po mału słabną, wymiotów nie mam od weekendu. Tylko mdłości jeszcze ale mniejsze niż były, apetyt wraca. No i cycki lekko bolą ale też bez przesady. Nie filmuję się, że coś jest nie halo ;)

Do góry