reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

Kąpiel niemowlaka to owszem codziennie bo to rytuał ale moja dwuletnia córka teraz kąpie się co dwa dni a codziennie ją myję.
I moja córka nie chodzi o innej godzinie spać niż zwykle.
Nooo ale właśnie o noworodka i niemowlaka mi chodzi. To wtedy się wyrabia te wszystkie nawyki. A mycie to tez jakiś rodzaj rytuału. A teściowa na myśli miała,żeby w ogóle nie myc. Bo po co [emoji23]

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
U nas od małego Klaudia tak uwielbiala kapiel ze nie mogłam jej tego odbierać, tak jest do tej pory :)

Lux nie przejmuj się co tesciowa mowi, niech sobie pogada a Ty jako matka i tak zrobisz jak uważasz :)

Czarownica lekarz Ci zalecil dicoflor czy sama z siebie zaczelas brac? w ciąży nie ma zadnych przeciwwskazan do brania? może sama zaczne przyjmować, korzystając często z basenu może mi się przydac ;)

Dziewczyny mam delikatne pytanie jeśli nie chcecie odpowiadać zrozumiem i przepraszam jeśli to zbyt delikatne Chodzi mi o te osoby które straciły ciążę, czy były jakieś objawy np krwawienie, bóle brzucha? po czym się zorientowałyście? czy to dopiero na wizycie u lekarza wyszło?
U mnie było tak, że miałam plamienia, które wzięłam za zbliżający się okres. One trwały kilka dni, a okres nie przychodził, więc zrobiłam test, zwłaszcza, że minęło już 16 dni od wzrostu temperatury. Test wyszedł pozytywnie. Moja pani doktor była na urlopie, więc poleciałam do pierwszego lepszego lekarza na nfz, który przepisał mi Duphaston. Nie zrobił usg, bo nie miał w gabinecie. Plamienia przeszły praktycznie dzień po wizycie u państwowego gina. Myślę, że to nie zasługa Duphastonu, tylko po prostu przeszły. No ale Duphaston zażywałam i na tym Duphastonie dotrwałam dwa tygodnie do wizyty u mojej pani doktor. Tam pierwsze usg i pusty pęcherzyk. To był już ponad 7 tydzień, więc już dzieciątko powinno być. Pani doktor kazała mi odstawić Duphaston i robić betę, a po tygodniu zgłosić się na kolejne usg, bo a nóż ciąża jest młodsza, ale sama powiedziała, żeby się raczej nie łudzić jak zapytałam o to. Beta przyrastała tylko nieco poniżej normy, ale przyrost był. Tydzień później pęcherzyk był większy, ale wciąż pusty i tu już raczej wątpliwości nie było żadnych. Tydzień później (to był 9 tydzień) miałam zabieg. Po tym pierwszym plamieniu, już mi się żadne plamienia nie powtórzyły i do samego końca miałam mdłości. W tej ciąży też na początku miałam plamienie, ale lekarz na ip miał angielskie podejście i stwierdził, że jak się utrzyma, to się utrzyma, a jak nie to widocznie tak ma być i nic mi nie przepisał. Plamienie przeszło samo, a na wizycie u mojej gin wszystko było ok. Więc do tej pory nie wiem, czy plamienie na początku tamtej ciąży miało coś wspólnego z tym, że ciąża obumarła.

Tak czytam o tych infekcjach,że to takie częste w ciazy i powiem Wam, że mnie to jak narazie omija ale od początku ciąży codziennie pije dicoflor complex tam są bakterie probiotyczne i witaminy B i nic się mnie nie ima. Planuje też po urodzeniu od 4 dnia dawać dziecku dicoflor w kroplach. Z tego co nas uczyli to probiotyki mają tak wielki wpływ na cały rozwój człowieka,że chyba będę go zarla juz zawsze :D

Ja w ciąży z synkiem też nie miałam żadnych infekcji, ale zastosowałam inne środki zapobiegawcze niż Ty. Po pierwsze po każdym prysznicu podcierałam się ręcznikiem papierowym, żeby nie używać dwa razy tego samego ręcznika w tych okolicach. Poza tym mój D dostał zakaz zbliżania się językiem w tamte rejony. No i bałam się na jakiś basen chodzić czy coś, żeby się tam nie zarazić. Podziałało, bo przez całą ciążę nic nie złapałam.

Moja teściowa to już przestala ze mną dyskutować i swoje mądrości mówić. Chociaż ostatnio coś powiedziała, że po co dziecko kapac codziennie,można co drugi dzień przecież. Heh.... na co ja,ze no można. Można też raz na tydzień :D ale ja chcę żeby moje dziecko miało harmonogram dnia i kąpiel żeby była znakiem, że jest wieczór i czas isc spać. Robi tak większość moich koleżanek i widzę,że to ma sens a te, które nie mają takich zasad co do godzin różnych czynności to maja dzieci, które zamiast o 19-20 spać to siedzą do 23-24! Na co ona powiedziała jak zwykle swoje pffff :D

No my akurat też zastosowaliśmy kąpiel jako element rytuału przed spaniem i to bardzo pomogło wyregulować plan dnia. Teraz młody ma 2,5 roku, ale wciąż wieczorem o tej samej porze jest prysznic. Raz w tygodniu dłuższa kąpiel.

U nas od małego Klaudia tak uwielbiala kapiel ze nie mogłam jej tego odbierać, tak jest do tej pory :)

Lux nie przejmuj się co tesciowa mowi, niech sobie pogada a Ty jako matka i tak zrobisz jak uważasz :)

Czarownica lekarz Ci zalecil dicoflor czy sama z siebie zaczelas brac? w ciąży nie ma zadnych przeciwwskazan do brania? może sama zaczne przyjmować, korzystając często z basenu może mi się przydac ;)
czarownica jest przedstawicielem m.in. Dicofloru z tego co pamiętam, to go sobie sama zaleciła :-p Ale tak, dicoflor to poprostu bakterie, które naturalnie występują w przewodzie pokarmowym. Podaje się go dzieciom już od urodzenia (mój mały go brał od 12 dnia życia, kiedy leżał w szpitalu z infekcją układu moczowego i dostawał antybiotyki.

Daarikaa lekarz nie kazał ale powiedziala,że skoro chce brać to okej. Ja jestem przedstawicielem m.in. dicofloru i mamy dużo szkoleń na temat probiotykow i to juz nie chodzi o markę, ale generalnie probiotyki mają naprawdę dużo pozytywnych działań. Np. Ludzie chorzy psychicznie to są w 100% ludzie z zaburzeniami flory! Dużo takich ciekawostek się dowiedziałam no i dlatego sama biore.
Na basen chodzę, nawet w jacuzzi byłam 2 razy podczas majówki i nic mnie nie łapie. Oby tak było do końca :)

Nooo ale właśnie o noworodka i niemowlaka mi chodzi. To wtedy się wyrabia te wszystkie nawyki. A mycie to tez jakiś rodzaj rytuału. A teściowa na myśli miała,żeby w ogóle nie myc. Bo po co [emoji23]

Dziecko ulewa czasem wymiotuje ślini się. Kupę robi milion razy dziennie. Jak tu nie wykąpać lub chociaż umyć nie rozumiem.

Boże jak z zegarkiem w ręku przychodzi 18-19 i kurde zaczyna mulic.

Chwilę dobrze jest i znowu fala mdłości i tak co chwile.

Tyle że nie rzygam.

Choć niewiem, czy nie lepiej było by pawia puścić i mieć spokój.

Napisane na D6503 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki dziewczyny za podzielenie się historiami, co do probiotykow też jestem ich oredownikiem ale z zażywaniem ciężko :p polecam u maluszkiem przy problemach brzuszkowych

reklama
U mnie było to poronienie zatrzymane. Dzidziuś nagle przestał się rozwijać, serduszko przestało bić. Objawów nie miałam żadnych, chociaż może to właśnie byli objawem - przestały mnie boleć piersi i brzuch. Myślałam jednak, że to normalne w 8-9 tygodniu. Niestety, na wizycie okazało się, że jednak nie i chodziłam z martwym dzieciątkiem od 2-3 tygodni (dowiedziałam się jakoś w 9-10)
mialam podobnie. dwa razy tak samo: usg w 8 tyg ok a potem juz sie dzidzius nie rozwijal i w 10 tyg poronienie. miedzy 8 a 10 tyg calkoqote zatrzymanie objawow ciazy typu mdlosci, zgaga, bol piersi (tzn. w zasadzie od poczatku mialam slabe objawy a potem juz wcale). tyle ze u mnie znakiem ostatecznym bylo brudzenie i zaraz plamienie (malutkie) i wtedy pogotowie, szpital itd.
ja sie jeszcze glupia cieszylam ze nie mam dolegliwosci ciazowych!
w tej ciazy tez mam niewielkie objawy ciazowe ale chociaz mam caly czas do dzis wiec to mnie pociesza. ogolnie zazdroszcze wszystkim ktore codziennie zygaja bo przynajmniej rosna im hormony i dzidzius tez.

Zeby do czegos dojsc trzeba wyruszyc w droge

Do góry