reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Witam się :) u mnie 3h w nocy nieprzespane, jak wstałam na siku, to już kaplica… a wieczorem od 20:50 – 21:40 skurcze co 5 min i trwające 1,5 minuty. Mąż zawału dostawał, a ja na lajcie, bo jak się ma dziać, to będzie się dziać, a najczęściej się wyciszają więc po co się stresować ? ;)

Furagina działa w obrębie dróg moczowych, nie wchłania się do krwi i nie krąży po całym organizmie jak inne leki, więc zasadniczo nie szkodzi „ogólnoustrojowo” i nie dochodzi do dziecka. A ma również rejestrację jako lek bez recepty (urofuraginum, neofuragina, urointima furagiactive etc), więc każdy może ją kupić, ale do konsultacji z lekarzem/farmaceutą…
Więc skoro lekarz kazał stosować, nie protestowałabym. Moja Baśka jak miała kilka dni od urodzenia i miała infekcję nerek to podawałam jej również furaginę na zalecenie neonatologa, 1/8 tabletki.. ale dostawała to rozgniecione z mlekiem, więc maluchom też nie szkodzi. Ale powtarzam – przez łożysko nie przechodzi.

Ola0303 ja mam paciorkowca ujemnego, ale moja gin powiedziała, że jak wyjdzie dodatni to dostanę receptę na globulki dopochwowe z antybiotykiem oraz doustny Duomox od raz do przeleczenia jeszcze przed porodem.

Majka23x generalnie objawy porodu mogą trwać nawet 4 tygodnie przed nim ;) schodzenie czopa, skurcze przepowiadające, zwiększenie wydzieliny z pochwy, wicie gniazda etc. I nawet jak już są te skurcze regularne, warto poczekać aż będą co 5 min i uwaga, powoli zaczną się zmniejszać między nimi odstępy i zaczną boleć. Nie przejdą po kąpieli, zmianie pozycji etc.
Jeden poród zaczął mi się odejściem wód w nocy… obudziło mnie napinanie brzucha (nic niezwykłego), ale na „szczycie” tego napięcia było „PYK” i siur ;) no więc wtedy wątpliwości nie ma, powoli trzeba się zbierać do szpitala i bobas w ciągu 24h musi być.

Ja dzisiaj wybywam na końcowe zakupy mikołajkowo-gwiazdkowe.. i marzy mi się długi spacer, ale pogoda beznadziejna.. cóż, zobaczymy. Miłej soboty!

reklama
Witam się :) u mnie 3h w nocy nieprzespane, jak wstałam na siku, to już kaplica… a wieczorem od 20:50 – 21:40 skurcze co 5 min i trwające 1,5 minuty. Mąż zawału dostawał, a ja na lajcie, bo jak się ma dziać, to będzie się dziać, a najczęściej się wyciszają więc po co się stresować ? ;)

Furagina działa w obrębie dróg moczowych, nie wchłania się do krwi i nie krąży po całym organizmie jak inne leki, więc zasadniczo nie szkodzi „ogólnoustrojowo” i nie dochodzi do dziecka. A ma również rejestrację jako lek bez recepty (urofuraginum, neofuragina, urointima furagiactive etc), więc każdy może ją kupić, ale do konsultacji z lekarzem/farmaceutą…
Więc skoro lekarz kazał stosować, nie protestowałabym. Moja Baśka jak miała kilka dni od urodzenia i miała infekcję nerek to podawałam jej również furaginę na zalecenie neonatologa, 1/8 tabletki.. ale dostawała to rozgniecione z mlekiem, więc maluchom też nie szkodzi. Ale powtarzam – przez łożysko nie przechodzi.

Ola0303 ja mam paciorkowca ujemnego, ale moja gin powiedziała, że jak wyjdzie dodatni to dostanę receptę na globulki dopochwowe z antybiotykiem oraz doustny Duomox od raz do przeleczenia jeszcze przed porodem.

Majka23x generalnie objawy porodu mogą trwać nawet 4 tygodnie przed nim ;) schodzenie czopa, skurcze przepowiadające, zwiększenie wydzieliny z pochwy, wicie gniazda etc. I nawet jak już są te skurcze regularne, warto poczekać aż będą co 5 min i uwaga, powoli zaczną się zmniejszać między nimi odstępy i zaczną boleć. Nie przejdą po kąpieli, zmianie pozycji etc.
Jeden poród zaczął mi się odejściem wód w nocy… obudziło mnie napinanie brzucha (nic niezwykłego), ale na „szczycie” tego napięcia było „PYK” i siur ;) no więc wtedy wątpliwości nie ma, powoli trzeba się zbierać do szpitala i bobas w ciągu 24h musi być.

Ja dzisiaj wybywam na końcowe zakupy mikołajkowo-gwiazdkowe.. i marzy mi się długi spacer, ale pogoda beznadziejna.. cóż, zobaczymy. Miłej soboty!
No to zaczyna sie cos dziac u Ciebie. a na kiedy termin?

To ja nie wiem...ja mialam wynik ze jeden wyszedl dodatni i wpisala w karte wrazliwy na penicyline..i zadnych antybiotykow nie dostalam.badanie tez nie bylo powtorzone. Nastepna wizyta za tydzien to sie dopytam o co chodzi.:)
Milego dnia i udanych zakupow:*;)

@Luxuorius żyć bez ciebie nie mogą, nudzą się!! Ja się nie dziwię. Tu też bez Ciebie byłoby nuuuudniej :)
moga czy nie moga, zla troszke jestem, bo nie licza sie z moimi planami, ale bratowa pisze teraz, ze da mi czesc zrobic w domu i o 12-tej przyjedzie po mnie :) co jak co, ale rodzine mam fajna, mimo spiec :D
ps z taka wariatka psychiczna jak ja nie mozna sie nudzic, jestem dziwna i walnieta wiec :D

my chcemy tak do roku dawac smoka a potem zabrac, ale wiem wiem, nie da sobie zabrac :D
No ja tez mysle ze do roczku i jakos sposobem zabrac ale czuje ze bedzie ciezko. Ja pamietam ze moja kuzynka pierwszej corce zabrala ok 2 lat chyba a drugiej corce znacznie szybciej bo drugie dziecko fajnie bierze przyklad z tego pierwszego i nie bylo duzego problemu :)

reklama
Łooo zajebista wizyta!
Ja czegoś tak wyjątkowego jak wizyta u mnie w domu mojej bratowej nie zobaczę, bo choć nocuja u moich rodziców w moim bloku to Ksiezna nie wejdzie w moje skromne progi od jakiegoś roku.....
Hmmm i dobrze mu z tym :)
wiesz mysmy sto razy dame zapraszali, tesciowa sie darla miesiacami, ze co z niej za siostra, ze nie odwiedzi brata :( to sie na BB wydac moze, ze jestem jakas wredna, bo tak zle o niej pisze, ale bez powodu bym nie pisala, zachowac sie nie umie to co ja na to poradze :D a jak urodzisz to tez nie odwiedzi Was? moja se nie podaruje wizji zobaczenia Natana :D

Do góry