reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

[emoji44] powaznie?

W UK czy to cc czy sn tata ma prawo byc przy porodzie, po sn po 5 minutach przecina pepowine, po cc mama lub tata dostaja malucha na skin2skin , pozniej wazenie i jesli wszystko ok brzdac wraca do rodzicow. Po porodzie naturalnym jesli wszystko ok mozna juz po 5h wyjsc do domu lub jesli mama ma obawy odnosnie pielegnacji i nie czuje sie pewnie to moze zostac w szpitalu nawet do 3 dni pod okiem poloznych. Dodatkowym plusem przy tej opcji jest to, ze tata rowniez moze byc obecny, ma gdzie spac, ma zapewnione jedzienie itd. Takze o ile na prowadzenie ciazy niektorzy narzekaja tak na opcje porodu i opieke porodowa rzadko kto.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
U nas sn podobnie, bo maz moze byc przy mnie itd, przecina pepowine, potem dostaje dziecko, potem razem 2 godziny spedzamy z maluszkiem, ale ja potem na sale a maz do domu, i 3 dni maz dziecka nie widzi (albo dluzej tak jak bylam z druga corka dwa tygodnie).

Na cc maz nie ma wstepu, ja maluszka dostaje na drugi dzien, a maz widzi dziecko jak wyjdziemy dopiero (6-7 dni).

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Z tego co słyszałam od koleżanek to tak jest. Tak samo nie ma zadnej 12h separacji od matki tylko jak najszybciej zapewniany jest kontakt matki z dzieckiem. Moze rzeczywiście po prostu placówki w większych miastach sa bardziej kontrolowane pod względem przestrzegania praw pacjenta, a nie działają jak mini państwa w państwie.

Jeżeli chodzi o krew pępowinowa to u mnie położna tylko o tym wspomniała i dała materiały do zapoznania sie, ale na nic nie namawiała. To duży koszt zwłaszcza, ze to tylko max na 18 lat z tego co czytałam w tych ulotkach i pakietach, a jeżeli chodzi o nowotwory (bo głownie do ich leczenia ta krew jest wykorzystywana) to raczej rzadko pojawiają sie u tak młodych ludzi, wiec nie do konca wydaje mi sie to opłacalne...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Rownie dobrze mozecie same przechowac mleczne zęby dziecka, byle by w suchym pudelku. Zęby mleczne zawierają komórki macierzyste które mozna wykorzystać do leczenia w razie czego. Poczytajcie sobie na internecie ;)

Rownie dobrze mozecie same przechowac mleczne zęby dziecka, byle by w suchym pudelku. Zęby mleczne zawierają komórki macierzyste które mozna wykorzystać do leczenia w razie czego. Poczytajcie sobie na internecie ;)

Tylko który lekarz zdecyduje się pozyskać te komórki macierzyste z zębów? Nie słyszałam żeby ktoś w Polsce się podjął...

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Tylko który lekarz zdecyduje się pozyskać te komórki macierzyste z zębów? Nie słyszałam żeby ktoś w Polsce się podjął...

Natrafilam na taki artykul to zostawilam zęby córki. W Polsce i tak zadnych powaznych operacji nie robią jesli o to chodzi :/

To będę zbierać też córki. Swoje mam :) ale podejrzewam za zanim w PL zaczną to wykorzystywać mnie już na świecie nie będzie...

czesc :) u nas piekna jesienna pogoda :) wiecie, ze zgubilam klucze domu :angry: dobrze ze mamy komplet Tomka, musze znalezc te klucze, przeryje caluski dom, na obiadek bede miec rosol :)

reklama
Do góry