reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

to moja ginka mnie ciagle na jakies kieruje i kaska leci

Z własnego doświadczenia wiem, ze dla wszystkiego lepiej robic cześciej. U mnie nagle pojawiły sie problemy z tarczyca, a nigdy ich nie miałam, podobnie z bakteriami w moczu.

Zawsze byłam okazem zdrowia, zdrowa dieta, duzo sportu, a w ciąży zaczęły najdziwniejsze rzeczy wychodzić i najgorzej ze bezobjawowo - tylko badania wskazały - ale dzięki nim udaje sie wszystko opanować na bierząco [emoji846]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Z własnego doświadczenia wiem, ze dla wszystkiego lepiej robic cześciej. U mnie nagle pojawiły sie problemy z tarczyca, a nigdy ich nie miałam, podobnie z bakteriami w moczu.

Zawsze byłam okazem zdrowia, zdrowa dieta, duzo sportu, a w ciąży zaczęły najdziwniejsze rzeczy wychodzić i najgorzej ze bezobjawowo - tylko badania wskazały - ale dzięki nim udaje sie wszystko opanować na bierząco [emoji846]

Tarczycę sobie badam sama na bieżąco, ale na naszym ciążowym etapie to i tak nie jest aż tak pilna sprawa - dziecko ma już swoją tarczycę i bez naszej pomocy produkuje dla siebie niezbędne hormony ;)

Tarczycę sobie badam sama na bieżąco, ale na naszym ciążowym etapie to i tak nie jest aż tak pilna sprawa - dziecko ma już swoją tarczycę i bez naszej pomocy produkuje dla siebie niezbędne hormony ;)

Tak, tylko to był przykład, bo u mnie pojawił sie problem w 15tc i musiałam od razu leki na to zacząć brać, zeby nie było niebezpieczeństwa dla malucha [emoji846]

Na szczęście miałam tylko lekko przekroczony wskaźnik TSH a ft3, ft4 i wszystkie wskaźniki autoimmulogiczne w normie [emoji846] ale co sie stresu najadłam to moje, dlatego jestem raczej zwolenniczka zrobienia większej ilości badan niż zbyt małej [emoji6]

No to ja mialam tsh przed ciaza i koniec, zastanawialam sie czy sama nie zrobic jakis badan, ale nawet nie wiedzialam jakie sa najistotniejsze w sumie, a o tej tarczycy nie pomyslalam, mam nadzieje, ze na zle nam to nie wyjdzie, poki co Leoś duzy, silny (od 3 dni kopie jak sZalony prawie caly dzien) i nic na badaniach polówkowych nie wskazywało, ze cos jest nie tak

a8doqqmz725nh9h0.png

No to ja mialam tsh przed ciaza i koniec, zastanawialam sie czy sama nie zrobic jakis badan, ale nawet nie wiedzialam jakie sa najistotniejsze w sumie, a o tej tarczycy nie pomyslalam, mam nadzieje, ze na zle nam to nie wyjdzie, poki co Leoś duzy, silny (od 3 dni kopie jak sZalony prawie caly dzien) i nic na badaniach polówkowych nie wskazywało, ze cos jest nie tak

a8doqqmz725nh9h0.png

Na pewno jest wszystko w porządku [emoji846] ja po prostu troche panikara jestem, a jak wyszło kilka bezobjawowych rzeczy to teraz dmuchać na zimne. Możesz sobie dla świetego spokoju przy okazji innych badan sprawdzić to tsh bo koszt takiego badania to tylko kilka złotych [emoji846]

ja mialam problemy z tarczyca i przed usg ja robilam by miec kontrolny wynik a ona mnie kieruje co wizyte na mocz, tsh, morfo i inne rozyczki i inne cuda, w maju prawie 400 zl poszlo na pakiet badan, ktore trzeba miec w ciazy

No ten moj gin wlasnie mowi, ze to takie naciaganie, on nie bedzie zlecal co miesiac, bo szkoda kasy, ale jakos tak ten to chyba przesadza w druga strone[emoji57]... No ale juz kilka ciąż w rodzinie prowadzil, zawsze byl taki i kobitki ode mowia, ze na pewno wie co robi. Jedna kolezanka to zawdzięcza mu corke, bo juz ja w szpitalu na poronienie zostawili, a on ja odratowal i zdrowe dziecko ma teraz

a8doqqmz725nh9h0.png

No ten moj gin wlasnie mowi, ze to takie naciaganie, on nie bedzie zlecal co miesiac, bo szkoda kasy, ale jakos tak ten to chyba przesadza w druga strone[emoji57]... No ale juz kilka ciąż w rodzinie prowadzil, zawsze byl taki i kobitki ode mowia, ze na pewno wie co robi. Jedna kolezanka to zawdzięcza mu corke, bo juz ja w szpitalu na poronienie zostawili, a on ja odratowal i zdrowe dziecko ma teraz

a8doqqmz725nh9h0.png
no moja kocha kase i naciaga mnie ciagle na badania, bo trzeba, trzeba i trzeba

Jakoś wytrwałam, tu sami dali cytrynową, ale jak wypiłam to mnie poty zaczęły oblewać. W nagrodę kupiłam sobie wołowinę z warzywami u Tajlandki , chlebek u araba i kukurydzę od murzyna no i kilka warzyw i owoców. Mam też swoje ulubione buraczki, bo tu surowe ciężko kupić, zazwyczaj są już upieczone w całości.
Tu mają obsesję na punkcie moczu, gdzie bym nie poszła to dostaję kubeczek i po kilku minutach są wyniki. A krew to za bardzo nie badają, nawet nie wiem jaką mam hemoglobinę.

reklama
U mnie za pierwszy pakiet badań w ciazy tez wyszło coś ponad 400zl. Wiadomo,że co miesiąc nie ma potrzeby robić wszystkich badań, ale mocz co miesiąc to chyba podstawa ? W naszym przypadku bardzo łatwo o jakieś bakterie itd, a od tego do infekcji juz niedaleko :( ja co miesiąc robie krew + mocz, teraz w połowie zrobiłam tez toxo i pewnie raz jeszcze pod koniec ja zrobię.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Do góry