Mademoiselle_Nika
Moderator
„W moim wieku to się po prostu zachodzi” - od razu zaznaczę, że komentuje postawę lekarza. Odnosząc się do tych słów, dlatego, że w okolicy 30 lat to „po prostu się zachodzi” kliniki niepłodności są przepełnione, a kolejne wyrastają jak grzyby po deszczu, do dobrego specjalisty ciężko się dostać, bo takie odległe terminy.Ja to w ogóle chciałam tak zrobić, bo poszłam na wizytę przygotowana z kartką pytań. Chciałam na konkretnie podejść do tych starań, porobić badania przed itp. Nawet test owulacyjne miałam kupione. Gin zrobił usg, powiedział że jest wszystko spoko tylko akurat w zeszłym miesiącu nie było owulacji, ale widać jakieś pozostałości po wcześniejszej. Na jego obronę to chodzę do niego od 6 lat raz albo dwa w roku i zawsze robi usg i zawsze pokazywał mi że było albo jest jajko. Potem kazał te owulacyjne testy wyrzucić do kosza i nie robić na wyrost badań, bo podobno w moim wieku to się po prostu zachodzi. A potem weszłam na neta i tu jest cała filozofia robienia dzieci co trochę mi podkopuje tamtą wizytę.
Żadna z dziewczyn tutaj nie ma na celu wpuszczania Cię w maliny czy złego doradzania. Bazujemy tutaj na doświadczeniu swoim oraz innych dziewczyn, których historie zakończyły się różnie - pozytywnie, ale i negatywnie. Jeżeli miałaś założenie zrobienia badań i kompleksowego oraz świadomego podejścia do przygotowań do ciąży to tego się trzymaj. Tylko do tego potrzebna będzie zmiana lekarza i otworzenie się na nowe. Podstawowe badania jak mocz, morfologia i cytologia nie wystarczą. Trzeba zrobić skan całego ciała. Na na etapie planowania na zlecenie mojego lekarza zrobiłam nawet toxoplasmosis, hiv, kiłę, różyczkę itp. Bo podeszłam do tego świadomie. I w moim przypadku dobrze, bo nie miałam sobie nic do zarzucenia gdy poroniłam.
Świadomie planujesz macierzyństwo więc świadomie trzeba sprawdzić cały organizm i jego funkcjonowanie, od hormonów, przez tarczycę, cukry, aż do chorób zakaźnych. W ten sposób inwestujesz w swój spokój w czasie ciąży i skrócenie czasu starań i ewentualnej diagnostyki. .