reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe II kreski - świąteczne serduszka

Nie, po prostu już od maja się staramy i nic z tego nie wychodzi :( więc chyba najwyższy czas sprawdzić, co może być przyczyną...

Wiesz, teoretycznie większość par zachodzi w ciągu roku [emoji6] ja mam już 32 lata i dopiero o pierwsze dziecko się staram i stwierdziłam, ze nie chce czekać roku, żeby się dowiedzieć ze może nie mam owulacji [emoji16] wiec u mnie priorytetem było sprawdzenie, czy owuluje regularnie [emoji6] tarczyca to i tak przy okazji, bo robię raz na 2-3 lata, choć ginekolog chciał widzieć wyniki [emoji6] mam gina endo bardzo zaangażowaną i zawsze chciała mieć pogląd na wyniki różnych badań żeby znać sytuacje już w czasach jak w ciąże zachodzić nie zamierzałam, tak żeby wiedzieć jak mój organizm sobie radzi. Wiec przy okazji zleciła te wszystkie LH, fsh, estradiole i inne, żeby wykluczyć PCO, bo na obrazie miała takie podejrzenie, wiec chciała zobaczyć czy zaburza to poziom hormonów u mnie. Tak się składa, ze wszystko jest ok wiec może i jajnik wcale nie jest policystyczny, a jeśli jest, to w niczym to u mnie nie przeszkadza.

Myśle ze nie musisz się rzucać na głęboka wodę i od razu badać wszystkiego [emoji6] a jeśli chciałabyś coś wybrać na początek to ja bym sprawdziła owulacje [emoji6] i badanie nasienia [emoji16] tańsze to niż wszystkie inne babskie badania [emoji16]

reklama
Może masz rację, ale myślę, że tarczycę i hormony takie jak progesteron i prolaktyna chciałabym zbadać. Jeśli chodzi o owulacje, to póki co robiłąm tylko testy owulacyjne 2 cykle pod rząd i zawsze miała tak, że wychodził jednego dnia taki mega wyraźny pozytywny. I 14 dni od tego dnia okres :D więc mam nadzieję, że owulację mam :) no oi o tych badaniach nasienia też słyszałam i rozmawiałam z mężęm... trochę go to przeraża :D no ale jak mus to mus!

Może masz rację, ale myślę, że tarczycę i hormony takie jak progesteron i prolaktyna chciałabym zbadać. Jeśli chodzi o owulacje, to póki co robiłąm tylko testy owulacyjne 2 cykle pod rząd i zawsze miała tak, że wychodził jednego dnia taki mega wyraźny pozytywny. I 14 dni od tego dnia okres :D więc mam nadzieję, że owulację mam :) no oi o tych badaniach nasienia też słyszałam i rozmawiałam z mężęm... trochę go to przeraża :D no ale jak mus to mus!

Możesz 7-8dpo zbadać proga. Wartość powyżej 10 zwykle świadczy o odbytej owulacji [emoji3526] ja tak robiłam [emoji16] bo jednak wzrost LH nie świadczy o odbytej owulacji, choć w większości przypadków i tak do niej dochodzi. Badanie proga to ok. 30 zł.
Możesz tez zdobić sobie monitoring u gina albo chociaż po domniemanej owulacji iść na usg zobaczyć, czy jest ślad po pękniętym pęcherzyku [emoji3526]

reklama
Do góry