reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe II kreski - świąteczne serduszka

Ja mysle ze co drugi dzien to chodzi o wstrzelenie sie w owu ale takze dodatkowo o wytworzenie zdrowych plemnikow bo tyle trwa produkcja swierzych. Dlatego czesto nie ma ciaz z codziennych seksow. Ale wiadomo kazda z nas jest inna ma inny organizm i co innego na nia dziala.

Co do mojego zagniezdzenia tak mi wyliczylo i pokrywalo by sie to z [emoji178]. Nawet jak byla wczesniej to max 2 dni to wtedy byloby 6dpo a tak normalnie moze byc zagniezdzenie miedzy chyba 6-12 dpo napwet. Kobieta owulacji tez nie ma w 14 dc. A 14 dni przed nowym okresem. Dlatego sa takie rozbierznosci w naszych cyklach.
Tak to u mnie wygladalo. Okres dostalam 6.12 , tam gdzie serduszka to wiadomo, 20dc objawy jak wypisane. 26dc mialam pozytyw . Normalnie cykle byly 29 dniowe

Alez sie rozpisalam
IMG_1107.png

reklama
Ja mysle ze co drugi dzien to chodzi o wstrzelenie sie w owu ale takze dodatkowo o wytworzenie zdrowych plemnikow bo tyle trwa produkcja swierzych. Dlatego czesto nie ma ciaz z codziennych seksow. Ale wiadomo kazda z nas jest inna ma inny organizm i co innego na nia dziala.

Co do mojego zagniezdzenia tak mi wyliczylo i pokrywalo by sie to z [emoji178]. Nawet jak byla wczesniej to max 2 dni to wtedy byloby 6dpo a tak normalnie moze byc zagniezdzenie miedzy chyba 6-12 dpo napwet. Kobieta owulacji tez nie ma w 14 dc. A 14 dni przed nowym okresem. Dlatego sa takie rozbierznosci w naszych cyklach.
Tak to u mnie wygladalo. Okres dostalam 6.12 , tam gdzie serduszka to wiadomo, 20dc objawy jak wypisane. 26dc mialam pozytyw . Normalnie cykle byly 29 dniowe

Alez sie rozpisalamZobacz załącznik 1206652

Nieprawda ze owulacja jest 14 dni przed nowym okresem [emoji6] faza lutealna czyli ta od owulacji do miesiączki u różnych osób trwa różnie, w zależności od osoby i długości cyklu, zazwyczaj między 12-16 dni [emoji6]

Nieprawda ze owulacja jest 14 dni przed nowym okresem [emoji6] faza lutealna czyli ta od owulacji do miesiączki u różnych osób trwa różnie, w zależności od osoby i długości cyklu, zazwyczaj między 12-16 dni [emoji6]

Tak roznica moze byc us minus 2 dni . Ale nie zmienia to faktu ze liczy sie przed miesiacza nie po.

„Owulacja występuje zazwyczaj 14 dni, nie PO ostatniej miesiączce, ale PRZED kolejną miesiączką. U kobiety, która ma cykl 28-dniowy (podręcznikowa farciara!), rzeczywiście owulacja zazwyczaj będzie 14. dnia cyklu.
Druga faza cyklu (to ta faza od owulacji do miesiączki - medycznie nazywana fazą lutealną) trwa 14 plus minus 2 dni. Zatem kobieta, która ma cykl 21-dniowy będzie mieć owulację 7. dnia cyklu (czyli dosłownie dwa, trzy dni po miesiączce), a kobieta która ma cykl 35-dniowy będzie mieć owulację 21. dnia cyklu. Warto też pamiętać, że nawet u kobiet z najbardziej regularnymi cyklami nie możemy mieć pewności, kiedy nastąpi owulacja. Dzieje się tak, ponieważ TEN konkretnie cykl może akurat być o kilka dni inny.”

Ja tam ufam lekarzom

Tak roznica moze byc us minus 2 dni . Ale nie zmienia to faktu ze liczy sie przed miesiacza nie po.

„Owulacja występuje zazwyczaj 14 dni, nie PO ostatniej miesiączce, ale PRZED kolejną miesiączką. U kobiety, która ma cykl 28-dniowy (podręcznikowa farciara!), rzeczywiście owulacja zazwyczaj będzie 14. dnia cyklu.
Druga faza cyklu (to ta faza od owulacji do miesiączki - medycznie nazywana fazą lutealną) trwa 14 plus minus 2 dni. Zatem kobieta, która ma cykl 21-dniowy będzie mieć owulację 7. dnia cyklu (czyli dosłownie dwa, trzy dni po miesiączce), a kobieta która ma cykl 35-dniowy będzie mieć owulację 21. dnia cyklu. Warto też pamiętać, że nawet u kobiet z najbardziej regularnymi cyklami nie możemy mieć pewności, kiedy nastąpi owulacja. Dzieje się tak, ponieważ TEN konkretnie cykl może akurat być o kilka dni inny.”

Ja tam ufam lekarzom

Wiem czym jest faza lutealna i jak się ją liczy [emoji6]

Są tu dziewczyny z druga faza 10 dniową [emoji2368] bywają i takie co maja dłuższa niż 16 dni, zapewne wówczas podaje się coś na regulacje. Ta różnica 2 dni od książkowej 14 dniowej faktycznie zazwyczaj występuje, ale anomalie bywają różne. Ja miewam fazę lutealna 10-12 dni [emoji2368] czyli co, nie istnieję, bo bywa krótsza niż 12 dni i nie mieści się to w ww. definicji? [emoji16]

A długość całego cyklu nie jest zależna od długości fazy lutealnej, która jest względnie stała, a właśnie od tej pierwszej [emoji6] czyli długość cyklu zależy od momentu owu i tym samym długości pierwszej fazy cyklu, a nie na odwrót (czyli nie owulacja jest zależna od odlegości cyklu)

Ja tam spierac sie nie bede moja 14 dni tez zazwyczaj nie trwa , ale dluzej niz 16 dni to chyba juz nie jest „norma” tylko cos czemu trzeba sie przyjzec. Ja i lekarz piszacy artykul wypowiada sie o wzglednych standardach i chyba ktos kto jest ginekologiem i polznikiem ma wieksza wiedze niz my. Ja jej nie mam ale staram sie opierac na informackach medycznych. U mnie tez od piku wgl schematu i temu co mowiliscie powinnam miec owu dzisiaj a raczej byla juz wczoraj po 12 h .

Ja tam spierac sie nie bede moja 14 dni tez zazwyczaj nie trwa , ale dluzej niz 16 dni to chyba juz nie jest „norma” tylko cos czemu trzeba sie przyjzec. Ja i lekarz piszacy artykul wypowiada sie o wzglednych standardach i chyba ktos kto jest ginekologiem i polznikiem ma wieksza wiedze niz my. Ja jej nie mam ale staram sie opierac na informackach medycznych. U mnie tez od piku wgl schematu i temu co mowiliscie powinnam miec owu dzisiaj a raczej byla juz wczoraj po 12 h .

No to napisałam ze zwykle trwa 12-16, ale bywa różnie i zapewne są wówczas podejmowane działania [emoji2368] nigdzie się o to nie spieram. W pierwszym poście napisałaś, ze 14 dni przed następnym okresem i tylko to zanegowalam [emoji6]

Po peaku owu może wystąpić zwykle do 2 dni, a może nie wystąpić wcale, a może nawet wystąpić mimo braku peaku [emoji2368] jesteś człowiekiem, żywym organizmem a nie robotem. My tu sobie możemy liczyć różne rzeczy, korzystać z różnych narzędzi, ale nikt Ci nie zagwarantuje na 100% kiedy co do godziny będziesz mieć owulacje, nawet monitoring.

Alez sie rozpisalamZobacz załącznik 1206652

Dziękuję za zdjęcie i notkę :) jestem ciekawa jak u mnie będzie :)

Cześć dziewczyny![emoji112]
Witam się w 18dc, rozpoczęły mi się dziś bóle typowo owulacyjne jak pokazują mi aplikacje. Jak wrócę wieczorem z pracy zrobie test owu, może już dziś będą dwie kreski. Radzicie od dziś zajadać ananasa i suszone morele?[emoji111][emoji1][emoji1]
Jak u Was? Co słychać w cyklach? [emoji2]

Witam się w 18dc, rozpoczęły mi się dziś bóle typowo owulacyjne jak pokazują mi aplikacje. Jak wrócę wieczorem z pracy zrobie test owu, może już dziś będą dwie kreski. Radzicie od dziś zajadać ananasa i suszone morele?[emoji111][emoji1][emoji1]
Ja czekam na owu. Też powinna być koło 18dc. A obecnie 13dc [emoji6] trzymam kciuki za pozytyw [emoji1695]

reklama
Wow to wrzucaj zdjęcie tych dwóch owulacyjnych kreseczek jak będą 😁 U mnie jeszcze chwila do owu, dziś 13dc 🙃

Do góry