reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowa mama u lekarza:)

Ja 3 lata temu w Gdańsku płaciłam faktycznie 120zł, ale robiłam na własną rękę, bez zaleceń od lekarza, może dlatego?

reklama
No właśnie widzę, może wtedy te badania były droższe, a może to akurat laboratorium było jakieś "inne", hehehe, sama się zastanawiam...

dziewczyny wizytę u lekarza mam 21.11 będzie to wtedy u mnie końcówka 38 tyg. ciąży a ostatnio na wizycie nie dostałam skierowania na badania Hbs Ag i WR wiec nie wiem czy iść do laboratorium sama i zrobić sobie te badania (ja i tak za wszystkie badania płacę bo chodzę do lekarza prywatnie) czy poczekać do 21.11... boję się że do tego czasu mogę się już rozdwoić a z tego co wiem te badania są konieczne
a i wymaz na paciorkowca też ma mi lekarz pobrać dopiero 21.11
chyba panikuję...

sawka wiesz co, ja tez nie dostalam skierowania. Nic mi nie mowil lekarz a jak rozmawialam z polozna co zabrac to mowila ze z dokumentów to karte ciazy, dowod osobisty i orginal grupy krwi.
Chce sobie jescze w tygodniu zrobic na wlasna reke morfologie i mocz bo tez mi nic nie mowil ale wole zrobic i moze zrobie od razu te badania tez.

Sawka, ja Ag Hbs robiłam w tamtym tygodniu, posiew na paciorkowca lekarz pobierał mi w sobotę, a Wr miałam w kwietniu i nic mi nie wiadomo, żeby trzeba było powtarzać.
Jeśli i tak robisz prywatnie to może zrób sobie jeszcze przed wizytą i pójdziesz już z wynikiem.

Sawka dowiedz się w szpitalu w ktorym zamierzasz rodzić czy potrzebne będą Ci te badania, u mnie sa konieczne wiec juz zrobiłam zarówna HBS jak i WR:tak:

ale z tego co wiem nie każdy szpital wymaga tych badan....WR mialas na pewno robione na poczatku ciazy...;-)

Badanie na obecność kiły....:tak:
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,2095982.html

WR (odczyn Wassermanna)

Badanie służy wykrywaniu kiły, choroby zakaźnej przenoszonej drogą płciową. Wykonuje się je dwukrotnie - na początku i pod koniec ciąży - co pozwala zapobiec kile wrodzonej, która wywołuje u dziecka nieuleczalne zmiany (kiła nabyta matki jest chorobą uleczalną i można ją leczyć nawet w czasie ciąży).

reklama
Do góry