reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowa mama u lekarza:)

Ja 3 lata temu w Gdańsku płaciłam faktycznie 120zł, ale robiłam na własną rękę, bez zaleceń od lekarza, może dlatego?

reklama
No właśnie widzę, może wtedy te badania były droższe, a może to akurat laboratorium było jakieś "inne", hehehe, sama się zastanawiam...

dziewczyny wizytę u lekarza mam 21.11 będzie to wtedy u mnie końcówka 38 tyg. ciąży a ostatnio na wizycie nie dostałam skierowania na badania Hbs Ag i WR wiec nie wiem czy iść do laboratorium sama i zrobić sobie te badania (ja i tak za wszystkie badania płacę bo chodzę do lekarza prywatnie) czy poczekać do 21.11... boję się że do tego czasu mogę się już rozdwoić a z tego co wiem te badania są konieczne
a i wymaz na paciorkowca też ma mi lekarz pobrać dopiero 21.11
chyba panikuję...

sawka wiesz co, ja tez nie dostalam skierowania. Nic mi nie mowil lekarz a jak rozmawialam z polozna co zabrac to mowila ze z dokumentów to karte ciazy, dowod osobisty i orginal grupy krwi.
Chce sobie jescze w tygodniu zrobic na wlasna reke morfologie i mocz bo tez mi nic nie mowil ale wole zrobic i moze zrobie od razu te badania tez.

Sawka, ja Ag Hbs robiłam w tamtym tygodniu, posiew na paciorkowca lekarz pobierał mi w sobotę, a Wr miałam w kwietniu i nic mi nie wiadomo, żeby trzeba było powtarzać.
Jeśli i tak robisz prywatnie to może zrób sobie jeszcze przed wizytą i pójdziesz już z wynikiem.

Sawka dowiedz się w szpitalu w ktorym zamierzasz rodzić czy potrzebne będą Ci te badania, u mnie sa konieczne wiec juz zrobiłam zarówna HBS jak i WR:tak:

ale z tego co wiem nie każdy szpital wymaga tych badan....WR mialas na pewno robione na poczatku ciazy...;-)

Badanie na obecność kiły....:tak:
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,2095982.html

WR (odczyn Wassermanna)

Badanie służy wykrywaniu kiły, choroby zakaźnej przenoszonej drogą płciową. Wykonuje się je dwukrotnie - na początku i pod koniec ciąży - co pozwala zapobiec kile wrodzonej, która wywołuje u dziecka nieuleczalne zmiany (kiła nabyta matki jest chorobą uleczalną i można ją leczyć nawet w czasie ciąży).

reklama
Do góry