reklama
blizniaki2000
Fanka BB :)
Agatkas, na pewno miałaś robione, ale moze masz wpisane jako VDRL, bo ja tak mam napisane, a to jest dokładnie to samo co WR
Jak już pisałam miałam to robione na początku ciąży i teraz lekarz nie mówił że mam powtarzać, poza tym nie miałabym sie jak zarazić, bo my w ciąży prawie nic...
Jak już pisałam miałam to robione na początku ciąży i teraz lekarz nie mówił że mam powtarzać, poza tym nie miałabym sie jak zarazić, bo my w ciąży prawie nic...
pytia
U mnie widzę jakieś inne obyczaje panują. Szpital nie wymaga badań, o których piszecie, a lekarze też ich nie przepisują. W pierwszej ciązy też nie miałam robionych. Nie wiem, co o tym myśleć. 
A Jasiek jednak dostał antybiotyk i jesteśmy do końca tygodni uziemieni w domu. Ma stan zapalny w gardle i uszka też jakieś trochę zapalone :-( Ciężki tydzień nas czeka, bo Jaś nauczony codziennie gdzies wychodzić - na spacerki, wycieczki, do babci, itp. A tu czeka nas domowy areszt :-(

A Jasiek jednak dostał antybiotyk i jesteśmy do końca tygodni uziemieni w domu. Ma stan zapalny w gardle i uszka też jakieś trochę zapalone :-( Ciężki tydzień nas czeka, bo Jaś nauczony codziennie gdzies wychodzić - na spacerki, wycieczki, do babci, itp. A tu czeka nas domowy areszt :-(
Agatkas
Mamusia Zuzolka
Ja podobnie jak Pytia, nie miałam tego robionego.
blizniaki2000
To ja już dziewczyny nic nie wiem.
W mojej karcie przebiegu ciąży są dwa rodzaje badań obowiązkowe i nieobowiązkowe. Do obowiązkowych należy
- cytologia (miałam robioną przed ciązą, ale ona obowiązuje przez rok, więc w ciązy nie robiłam),
- glikemia na czczo (I trymestr),
- test tolerancji gluzkozy 75 g lub 50 g,
- VDRL (czyli WR),
- Hbs Ag.
Nieobowiązkowe:
- test podwójny I trymestru,
- test podwójny II trymestru,
- badania cytogenetyczne,
- toxoplazmoza,
- HCV,
- posiew w kierunku paciorkowców.
Wiadomo, ze morfologia i mocz to podstawowe badania i mocz mam na każdą wizytę, a morfologię miałam 3 razy.
Tak jest u mnie w karcie i lekarz raczej sie tego trzyma
W mojej karcie przebiegu ciąży są dwa rodzaje badań obowiązkowe i nieobowiązkowe. Do obowiązkowych należy
- cytologia (miałam robioną przed ciązą, ale ona obowiązuje przez rok, więc w ciązy nie robiłam),
- glikemia na czczo (I trymestr),
- test tolerancji gluzkozy 75 g lub 50 g,
- VDRL (czyli WR),
- Hbs Ag.
Nieobowiązkowe:
- test podwójny I trymestru,
- test podwójny II trymestru,
- badania cytogenetyczne,
- toxoplazmoza,
- HCV,
- posiew w kierunku paciorkowców.
Wiadomo, ze morfologia i mocz to podstawowe badania i mocz mam na każdą wizytę, a morfologię miałam 3 razy.
Tak jest u mnie w karcie i lekarz raczej sie tego trzyma
Myszqa
Ja miałam właśnie teraz robione WR i HBs (drugi raz) i oprócz tego, że mam wpisane to do karty ciąży, to gin kazał mi wyniki badań zabrać ze sobą. Na paciorkowca będę miała robione w przyszłym tygodniu.
Więc pewnie co szpital, to inne wymagania :-)
Więc pewnie co szpital, to inne wymagania :-)
Agacia82
Mami :)
Ja teraz bede miała w czwartek robiony test na paciorkowca, moja ginka kazała mi kupic w aptece test ona go mi zrbi i potem powiedziała ze trzeba go zawiez do labolatorium. A ja czytam w internecie ze te testy maja wyniki po 10 min, jakos same. Aaaaaa i jeszcze najlepsze, w mojej aptece pani nie wiedziała co to jest za test, kazałam jejh go zamówic u swojego dostawcy, ale mam nadzieje ze ja kupie go dobrze, liczyłam na wiedze pani magister w aptece, ale niestety ... kurde mogłam jechac do innej apteki :-(
Ja WR miałam robione w czerwcu i mój gin nie kazał mi go powtarzać....HBS w sierpniu i też tylko raz....oprócz tego z koniecznych miałam robione:toxo,CMV,różyczka,TSH,cytologia,glukoza na czczo,GCT no i oczywiście częściej morfologie i badanie ogólne moczu...:-)i oczywiście wymaz...
reklama
mia_
w szpitalu w którym będę rodzic obowiązkowe jest badanie Hbs Ag i WRSawka dowiedz się w szpitalu w ktorym zamierzasz rodzić czy potrzebne będą Ci te badania, u mnie sa konieczne wiec juz zrobiłam zarówna HBS jak i WR
ale z tego co wiem nie każdy szpital wymaga tych badan....WR mialas na pewno robione na poczatku ciazy...;-)
WR miałam robione na początku ciąży ale z tego co wiem pod koniec ciąży też trzeba powtarzać to badanie, a na paciorkowca chyba jeszcze poczekam do wizyty, tylko tak jak wam pisałam wizytę mam dopiero 21.11 czyli prawie za dwa tygodnie i boję się czy zdążę bo do tego czasu mogę już urodzić (będzie to końcówka 38 tyg)