reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

reklama
Tofilesia

naskrob, uwielbiam to ciasto, ale strasznie pracochłonne mi się wydaje i nigdy się za nie, nie zabrałam.

Kiedyś pisałaś że masz ochote na czereśnie. Można już na Hali Targowej kupić około 16 zł za kilo.
 
Jeśli mogę się wypowiedzieć to uważam że raczej szybko robi się to ciasto. Ja korzystam z tego przepisu
3Bit - Słodkości - Moja książka kucharska - bloog.pl
Ale wiem że jest dużo wersji : na biszkopcie, kokosie, krakersach, herbatnikach i krakersach. Mi smakowo odpowiada ta wersja co podałam...To ciasto jest pyszne :-)

na tych herbatnikach wygląda prosto w sumie, chyba zrobie dzisiaj :) tylko tych herbatników ile? bo 7 opakowanań to mi mało mówi?
 
No to przepis na 3BIT:
5 paczek herbatników Petitki
1 paczka krakersów słonych- mi została 1/3
2 puszki masy krówkowej w puszce
2 duże śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
9 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła
pół kostki mlecznej czekolady

I WARSTWA
Układamy herbatniki na blaszce.
Robimy budyń na mleku, na koniec póki jest ciepły wsypujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy z 4 łyżkami cukru i stopniowo dodajemy budyń.
Rozsmarowujemy na herbatnikach.

II WARSTWA
Układamy na masie budyniowej krakersy.
Masę krówkową podgrzewamy w puszce w rondelku ciepłej wody.
Jak stanie się płynna rozsmarowujemy na krakersach.

III WARSTWA
Układamy na masie krówkowej warstwę herbatników.
Miksujemy śmietanę kremówkę z 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie i 5 łyżkami cukru.
Jak masa będzie sztywna rozsmarowujemy na herbatnikach.
Posypujemy startą mleczną czekoladą.

Najbardziej smakuje na drugi dzień (herbatniki muszą lekko zmięknąć od masy), musi być w lodówce.
Smacznego.
 
reklama

Kipiłam te same ale 2 paczki :)
no zobaczymy najwyżej dam mniej. Czy może jak dam tylko z 2 paczek to za mało będzie?
niechce mi sie już iść do sklepu.
 
Do góry