reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Garkuchnia

reklama
Agutek przepis na kluski jest prosty jak budowa cepa:-)
Gotujesz ziemniaki ugniatasz tłuczkiem i uklepujesz na prosto. Wtedy wyjmujesz 1/4 częsc ziemniaków i w ten dołek wspypujesz do równa mąki ziemniacznej, (oczywiście dajesz też tą zabraną cześć ziemniaków) dodajesz trochę soli gałki muszkatołowej (najlepiej świeża) i jeżeli kluski mają być dodatkiem do mięsa zamiast ziemnaików to zagniatasz. Wszystko żależy od ziemniaków ale ciasto musi być takie żeby bez problemu dało się z nich robić kulki, takie małe wielkości powiedzmy jajka tylko okrągłe i z dziurką;-) Ja dziś robię kluski jako samodzielne danie z boczkiem i cebulką, więc dodałam 2 jajka i automatycznie ok pół szkl mąki więcej

U babci mojego M w niedziele zawsze są kluchy, kapusta kiszona i gulasz wołowy

aha jak ktoś lubi z masłem i cukrem to wtedy jest połowa ziemniaków 1/4 mąki ziemn. 1/4 twarogu, 2 jajka i dosłowinie 2 łyzki mąki zwykłej, z takiego ciasta robi się takie podłużne kluski jakby paluszki

soppana dzieki za przepis, sprobuje kiedys :tak:

A u nas dzis na obiad zamowiona bedzie pizza....za chwile siegam po telefon i dzwonie :-p A do tego pepsi, ktorej dawno nie pilam i mi sie zachcialo.
Nie ma to jak zdrowiutki obiadek ;-)

soppana dzieki za przepis, sprobuje kiedys :tak:

A u nas dzis na obiad zamowiona bedzie pizza....za chwile siegam po telefon i dzwonie :-p A do tego pepsi, ktorej dawno nie pilam i mi sie zachcialo.
Nie ma to jak zdrowiutki obiadek ;-)

Agutku, ja tez uwielbiam pizzę:-), smaku pepsi niestety nie pamiętam:baffled:, bo jeszcze karmię:tak:.

A pizzę jadamy dosyc często u mnie w domku, bo mój brat uwielbia ją robić i w ogóle wszystkie dania mączne:-), a muszę przyznać że wychodzi mu to duzo lepiej niz w w niejednej pizzerii:tak::tak::tak:

A jak to cudo się robi?:-) bo już mam ochotę
Dokładnie to ci nie powiem, bo nie wiem ;-). Ale ciasto sie robi jak na knedle, tylko mniej mąki (żeby było mięciutkie). A kapustę kiszoną się zasmaża ze skwarkami normalnie jak do obiadu, tylko powinna być dość pikantna. No i się robi kluchy z kapustą w środku :-).

Dziewczyny, macie jakiś przepis na placek biszkoptowy, prosty i zawsze wychodzący, nawet największym "kuchniowym" nieudacznikom?? :-p

reklama
biszkopt:
4 jajka
1,5 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, na koncu olej. Piec ok 30 min (180stopni)
2 puszki ananasa
2 budynie smietankowe
2 jajka
1/2 szkl cukru
15 dag wiórek kokosowych
Na 3/4 l soku z anansa ugotować budynie, dodać ananas pokrojony w kostkę i ciepłe wylać na biszkpot.Jajak ubić z wiórkami i wylać na budyń. to wszystko zapiec 10-15 min.
Proste i eleganckie:-)

Do góry