reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

reklama
Agutek przepis na kluski jest prosty jak budowa cepa:-)
Gotujesz ziemniaki ugniatasz tłuczkiem i uklepujesz na prosto. Wtedy wyjmujesz 1/4 częsc ziemniaków i w ten dołek wspypujesz do równa mąki ziemniacznej, (oczywiście dajesz też tą zabraną cześć ziemniaków) dodajesz trochę soli gałki muszkatołowej (najlepiej świeża) i jeżeli kluski mają być dodatkiem do mięsa zamiast ziemnaików to zagniatasz. Wszystko żależy od ziemniaków ale ciasto musi być takie żeby bez problemu dało się z nich robić kulki, takie małe wielkości powiedzmy jajka tylko okrągłe i z dziurką;-) Ja dziś robię kluski jako samodzielne danie z boczkiem i cebulką, więc dodałam 2 jajka i automatycznie ok pół szkl mąki więcej

U babci mojego M w niedziele zawsze są kluchy, kapusta kiszona i gulasz wołowy

aha jak ktoś lubi z masłem i cukrem to wtedy jest połowa ziemniaków 1/4 mąki ziemn. 1/4 twarogu, 2 jajka i dosłowinie 2 łyzki mąki zwykłej, z takiego ciasta robi się takie podłużne kluski jakby paluszki

soppana dzieki za przepis, sprobuje kiedys :tak:

A u nas dzis na obiad zamowiona bedzie pizza....za chwile siegam po telefon i dzwonie :-p A do tego pepsi, ktorej dawno nie pilam i mi sie zachcialo.
Nie ma to jak zdrowiutki obiadek ;-)

soppana dzieki za przepis, sprobuje kiedys :tak:

A u nas dzis na obiad zamowiona bedzie pizza....za chwile siegam po telefon i dzwonie :-p A do tego pepsi, ktorej dawno nie pilam i mi sie zachcialo.
Nie ma to jak zdrowiutki obiadek ;-)

Agutku, ja tez uwielbiam pizzę:-), smaku pepsi niestety nie pamiętam:baffled:, bo jeszcze karmię:tak:.

A pizzę jadamy dosyc często u mnie w domku, bo mój brat uwielbia ją robić i w ogóle wszystkie dania mączne:-), a muszę przyznać że wychodzi mu to duzo lepiej niz w w niejednej pizzerii:tak::tak::tak:

A jak to cudo się robi?:-) bo już mam ochotę
Dokładnie to ci nie powiem, bo nie wiem ;-). Ale ciasto sie robi jak na knedle, tylko mniej mąki (żeby było mięciutkie). A kapustę kiszoną się zasmaża ze skwarkami normalnie jak do obiadu, tylko powinna być dość pikantna. No i się robi kluchy z kapustą w środku :-).

Dziewczyny, macie jakiś przepis na placek biszkoptowy, prosty i zawsze wychodzący, nawet największym "kuchniowym" nieudacznikom?? :-p

reklama
biszkopt:
4 jajka
1,5 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, na koncu olej. Piec ok 30 min (180stopni)
2 puszki ananasa
2 budynie smietankowe
2 jajka
1/2 szkl cukru
15 dag wiórek kokosowych
Na 3/4 l soku z anansa ugotować budynie, dodać ananas pokrojony w kostkę i ciepłe wylać na biszkpot.Jajak ubić z wiórkami i wylać na budyń. to wszystko zapiec 10-15 min.
Proste i eleganckie:-)

Do góry