reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Garkuchnia

reklama
Tort biszkoptowy orzechowy

ciasto:
7 jaj
25 dkg cukru
20 dkg orzechów łuskanych
8 dkg tartej bułki
tłuszcz do wysmarowania formy

masa
25 dkg masła
2 jaja
15 dkg cukru
12 dkg orzechów łuskanych

Jaja ubić z cukrem na parze. Po ostudzeniu dodać drobno posiekane orzechy i bułkę, lekko wymieszać i upiec. Po upieczeniu przełożyć masą.

Masa:
Jaja ubić z cukrem na parze i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po łyżce ubite jaja nie przerywając ucierania aż masa będzie pulchna i jednolita, na końcu dodać posiekanie orzechy.
 
Tort Szwarcwaldzki

Składniki do masy I i II:
-1 litr śmietany gęstej 30%
-2-2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ja daję najtańszą z Biedronki, Plusa, Geanta,itp.), pół taczliczki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach-to będzie do dekoracji
-3 łyżeczki kakao deco moreno (bo ma intensywniejszy kolor i smak niż inne)
-4 łyżeczki żelatyny
-szklanka cukru pudru
-wydrylowane wiśnie w spirytusie (ok. 30 – 40 sztuk, może być więcej) (ja daje takie z kompotu, wcześniej zalewam je wódką)
-4 łyżki kakao deco moreno
Składniki do ciasta:
-4 jajka
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
-10 dag stopionego masła

Masa I: Pół litra śmietany ochłodzić, 2 , lub prawie dwie (bez 2 paseczków) czekolady rozpuścić w ''kąpieli wodnej''(ja daje dwie), 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej, nie wrzącej wody. Śmietanę ubić mikserem dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!!!), żelatynę, Cacao Deco Morreno. Dodać również wiśnie i już nie miksować.

MasaII: Pół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier. Dodać 2 łyżeczki chłodnej żelatyny rozpuszczonej wcześniej w wodzie, zmieszać .

Ciasto: W tortownicy o średnicy 25cm upiec ciasto(spód i boki tortownicy natrzeć cienko margaryną i posypać leciutko bułką tartą) Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, masło, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu lekko nasączyć spirytusem spod wiśni a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i lekko nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą na chwilę do lodówki!!! Mam nadzieję, że posmakuje. Aha nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie płaskie. Przekrój na pół nawet jeśli będzie Ci się wydawało zbyt płaskie. Takie ma byćJ
 
no to marchewka, już Wam mówię, że dla mnie jest przepyszna!

to są proporcje na kg marchwi

- główkę czosnku drobno pokroić i podsmażyć na oliwie
- marchew w paski krótkie pokroić i dodać, smażyć aż się lekko zrumieni, zalać 2 szkl wody, jak odparuje jest gotowe, ma być jędrna

czosnek nalezy pokroić a nie wycisnąć - niestety;-)

super dodatek do drugiego dania, robię czasem większą ilość i jest zamiast ziemniaków
 
Jeżeli brakuje Wam pomysłów na obiad to polecam gazetkę za 0,80 gr TWÓJ PRZEPIS, jesto to dodatek do DObrych RAd, ale kupuje się osobno, ma format zeszytowy, przpeisy sa bardzo proste i takie "udoskonalone zwyczajne" czyli nie cuda z afrykańskimi składnikami tylko dostępne rzeczy:tak:dużo stamtąd gotuję i pycha!


BABECZKI

25 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
Zagnieść, schłodzić, rozwałkować, wykroić kółeczka i wylepić foremki
Zadziwił mnie ten przepis bo jest bez proszku dopieczenia, ale tak ma być, dodaję 1 łyżkę śmietany bo lepiej się zagniata

KREM
najszybciej to budyń waniliowy

albo:

zagotować szkl mleka i wlewać do: 2 żółtka, cukier waniliwoy, 1 lyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, miesząc by nie powstały grudy aż powstanie gęsta masa, nadziewać babeczki, dekorować
 
reklama
Do góry