Tort Szwarcwaldzki
Składniki do masy I i II:
-1 litr śmietany gęstej 30%
-2-2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ja daję najtańszą z Biedronki, Plusa, Geanta,itp.), pół taczliczki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach-to będzie do dekoracji
-3 łyżeczki kakao deco moreno (bo ma intensywniejszy kolor i smak niż inne)
-4 łyżeczki żelatyny
-szklanka cukru pudru
-wydrylowane wiśnie w spirytusie (ok. 30 40 sztuk, może być więcej) (ja daje takie z kompotu, wcześniej zalewam je wódką)
-4 łyżki kakao deco moreno
Składniki do ciasta:
-4 jajka
-pół szklanki mąki tortowej
-pół szklanki cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
-10 dag stopionego masła
Masa I: Pół litra śmietany ochłodzić, 2 , lub prawie dwie (bez 2 paseczków) czekolady rozpuścić w ''kąpieli wodnej''(ja daje dwie), 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej, nie wrzącej wody. Śmietanę ubić mikserem dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!!!), żelatynę, Cacao Deco Morreno. Dodać również wiśnie i już nie miksować.
MasaII: Pół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier. Dodać 2 łyżeczki chłodnej żelatyny rozpuszczonej wcześniej w wodzie, zmieszać .
Ciasto: W tortownicy o średnicy 25cm upiec ciasto(spód i boki tortownicy natrzeć cienko margaryną i posypać leciutko bułką tartą) Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, masło, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu lekko nasączyć spirytusem spod wiśni a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i lekko nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą na chwilę do lodówki!!! Mam nadzieję, że posmakuje. Aha nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie płaskie. Przekrój na pół nawet jeśli będzie Ci się wydawało zbyt płaskie. Takie ma byćJ