reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

ja mialam dzisiaj obiadek a'la leczo - cienkie parowki pokrojone na plasterki, podsmazone z cebulka, do tego na patelnie pieczarki, papryka w roznych kolorach i co kto lubi np. fasolka szparagowa:-)plus pomidory z puszki lub koncentrat, zalezy co komu pasuje i jak bardzo ma byc geste
podawac z czym sie chce:-) - moze byc makaron, ryz, ziemniaczki...ja lubie ze swieza buleczka:-)

O! Muszę spróbować, bo brzmi apetycznie :tak:

Ja dzisiaj jadłam obiad na stołówce w pracy :-p
Ziemniaki z gulaszem jarzynowo-mięsnym (groszek i marchewka były w gulaszu) i do tego surówka z kiszonej kapusty i surówka z marchewki.

Na jutro tradycyjnie nie mam pomysłu :sorry2:

reklama
Ja wczoraj, po tym jak się juz najęczałam, że muszę robic obiad:wściekła/y:, wzięłam się do roboty:tak:, zmieliłam mięso i zrobiłam klopsiki wg przepisu znalezionego w internecie
oto skład:
- mięso mielone ok 0,5 kg
- poszatkowana młoda kapusta ok 1kg
- jajka 6 szt.
- ryż 6 łyżek
- kasza manna 8 łyżek
- przyprawy wg uznania sól, pieprz,
- 4 kostki bulionowe
- koncentrat pomidorowy

należy wymieszać mięso, kapustę, ryż, kaszę mannę, jajka, przyprawy, uformować klopsy, obtoczyć bułka tartą i smazyc na patelni,
natępnie ułozyć klopsy w garnku, zalać przygotowanym bulionem i koncentratem i gotowac przez 30-40 min.

Trochę pracochłonne, ale bardzo wydajne ilościowo i smaczne:-). Wyszło mi chyba z 10 takich duzych klopsów, starczy na obiady na pół tygodnia, bo jescze dodatki, jak zimniaczki, ryż , surówki.

Co dzisiaj gotujecie?

U nas dziś żurek będzie z ziemniakami i jajem, gotuje wywar jakiś dobry na białej kiełbasie i podsmażonym boczku pieczonym ( ma być go dużo , bo robi smak - dieto precz) , dodaje czosnek, potem wlewam żur od pana z zieleniaka :-D ( nie sklepowy!!!!) , gotuje ziemniaczki i jaja i obiad gotowy.

Ja w końcu na szybko zrobiłam jakies risotto - sos był pomidorowy z kiełbasą i pieczarkami. Ale oczywiście na jutro znowu nie mam pomysłu :sorry:

hm
wciało mi poprzedni post więc klikam jeszcze raz
tym razem polecam pierogi z kaszą gryczaną oi serem białym, pychota
dopiero niedawno je robiłam,bo wczesniej Ignaś nie dał:no:
ale od jakichś 2 tyg odwiedza mnie czasem kolezanki siostra która dojeżdza ze szkoły i musi czekać na autobus więc przychodzi mi pomagać trochę:tak: ale mam fajnie:happy:
Ja żeby było szybko to robie tak : gotuje woreczek kaszy grayczanej, w tym czasie zagniatam ciasto, (dodaje do niego łyżkę oleju, jest wtedy bardziej elastyczne), podmażam cebulkę na maśle i dodaje do kugotowanej kaszy razem z kostką dobrego twarogu, dodaje czosnek sól i pieprz i robie pierogi:-)
Jak nie ma Elili pomocnicy to rozkładam kołdre na podłodze w kuchni i kombinuje żeby Ignaś miał się czym bawić. Najczęsciej zaczynam lepić kiedy młody jest najedzony i wyspany:cool:
cdn.....

reklama
Do góry