reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym
  • Pomidory w puszce krojone
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Serek topiony
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pieprz
  • Sól
  • Pieprz kolorowy w kosteczce Knorra
  • Makaron (np. muszelki Lubelli
  • Pyszne i jakie proste :tak:.
Blueberry, zrobiłam taki makaron, bardzo mi smakuje:-), dodatkowo jest to tani obiad:tak:, dla męza mam asekuracyjnie kiełbaski:dry:, bo on oczywiście nie uznaje dania bezmięsnego:eek:, ale zobaczymy;-)

reklama
Obiecałam kiedyś przepis na muffinki i zapomniałam :sorry2:
Oto on (znalazłam go na innym wątku na bb):

MUFFINKI z czekoladą

Składniki:
mokre:-0,5 kostki masła-2 jajka-1 mały kefir (250 ml)
suche:-1,5 szklanki mąki-8 łyżek cukru-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(płaska)-1 łyżeczka sody(płaska)-cukier waniliowy-tabliczka czekolady (ja dałam mleczną)

Przygotowanie:
Wszystkie suche wymieszać w misce ze sobą (czekoladę pokroić najlepiej w małą kosteczkę). Masło rozpuścić, a następnie wymieszać z kefirem i jajkami. Wlać mokre do suchych i niedbale, byle jak wymieszać ciasto.Wlać (włożyć-zależy od konsystencji) do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Piec 25 min w temp. 175C najlepiej z termoobiegiem.

Dziewczyny, czy któraś ma przepis na biały sos?

Nie to chyba nie beszamel, chociaż nie znam się ...
Czasami właśnie można jakieś mięsko podać w białym sosie - czytałam w przepisach jakiś, ale właśnie nie wiem o jaki to chodzi...np. kurczaka chyba w nim można podać,.

Wiesz co, ja się też nie znam ;-). Ale ja nie przepadam za takimi zawiesistymi sosami z mąką, więc robię czasem tak, że dodaję do sosu spod mięsa śmietankę albo serek topiony żeby go zagęścić. A ten biały, to się chyba robi na zasmażce.

agutek ja znalazłam taki przepis:
Wykonanie:
1 łyżka masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka wody,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
sól

Masło rozpuścić, uważając aby się nie przyrumieniło, wsypać mąkę i wymieszać nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać zimną wodę, stale mieszając, dodać pieprz i gałkę muszkatołową, posolić, gotować mieszając ok. 5 min. na małym ogniu. Można dodać sok z cytryny do smaku.

From Z.Wodecki

Ja też nie....zawsze mi brakuje pomysłów, a potem do tego jeszcze chęci :evil:

Dziewczyny wrzucajcie co gotujecie, na pewno nie jedna skorzysta :tak:

ja mialam dzisiaj obiadek a'la leczo - cienkie parowki pokrojone na plasterki, podsmazone z cebulka, do tego na patelnie pieczarki, papryka w roznych kolorach i co kto lubi np. fasolka szparagowa:-)plus pomidory z puszki lub koncentrat, zalezy co komu pasuje i jak bardzo ma byc geste
podawac z czym sie chce:-) - moze byc makaron, ryz, ziemniaczki...ja lubie ze swieza buleczka:-)

reklama
ja mialam dzisiaj obiadek a'la leczo - cienkie parowki pokrojone na plasterki, podsmazone z cebulka, do tego na patelnie pieczarki, papryka w roznych kolorach i co kto lubi np. fasolka szparagowa:-)plus pomidory z puszki lub koncentrat, zalezy co komu pasuje i jak bardzo ma byc geste
podawac z czym sie chce:-) - moze byc makaron, ryz, ziemniaczki...ja lubie ze swieza buleczka:-)
mniam mniam :-)

Do góry