reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Garkuchnia

ewelina u mnie to samo:)) Nie przepadam za gotowaniem, chociaż uwielbiam dobrze zjeść.
fredzik te przepisy rewelka.. może mnie to w końcu zmotywuje, żebym coś w kuchni zrobiła bardziej pomysłowego.
 
reklama
A ja lubiłam ale mi się od pewnego czasu nie chce..:zawstydzona/y:

Ale nigdy nie lubiłam piec ciast, za to jeść to i owszem :tak:. Praktykuje w zasadzie tylko szarlotkę, która nie wymaga wiele roboty, składników i zawsze wychodzi dobra :-).
 
no to dawaj Debutiantka :tak:

a ja dołączam do klubu gotujących mam inaczej czyli rzadko lub prawie wcale a jak już to byle szybko
 
Bułeczki drożdżowe z jagodami ( dzisiaj robiłam z brzoskwiniami)


3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
50 gram drożdży
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 słoik dżemu jagodowego (własnej roboty)
mak do posypki
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski. Wbić 2 jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy i przetopione, chłodne masło. Dodać wcześniej przygotowane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Można dodatkowo podsypać mąką, jeśli będzie taka konieczność.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta formować placuszki. Na każdy placuszek nałożyć po 1 łyżce dżemu jagodowego i formować bułeczki.
Piekarnik ustawić na temp. 60 st. Wstawić bułeczki, piec 10 minut. Bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Temperaturę zwiększyć na 190 st. i piec przez około 18/20 minut.

wychodzi ok 15 dużych:tak: można posypać cukrem pudrem ale mojej jeszcze były gorące
2i88aq1.jpg
 
SZARLOTKA

Składniki:
- 2 kg jabłek,
- kostka margaryny,
- ok 3 szkl. mąki,
- ok. 0,5 szkl. cukru (daję mniej)
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- cynamon (jak mam to uzywam "przyprawy do szarlotki")


Jak przyrządzić?
Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki. Dodać proszek, cukier i jajko. Zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wylepić blachę (taką dużą, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć połowę jabłek na ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek i przykryć rozwałkowaną resztą ciasta (ostatnio trę schłodzone ciasto na grubych oczkach, łetwiejsze to niż wałkowanie i naklejanie ciasta bo się rozrywa) . Zlepić brzegi, nakłuć widelcem na całej powierzchni.
Piec ok. godz w temp. 180 - 200 st. C.


(przepis znalazłam kiedyś na "czarnej oliwce" )
 
reklama
Do góry