reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

ewelina u mnie to samo:)) Nie przepadam za gotowaniem, chociaż uwielbiam dobrze zjeść.
fredzik te przepisy rewelka.. może mnie to w końcu zmotywuje, żebym coś w kuchni zrobiła bardziej pomysłowego.
 
reklama
A ja lubiłam ale mi się od pewnego czasu nie chce..:zawstydzona/y:

Ale nigdy nie lubiłam piec ciast, za to jeść to i owszem :tak:. Praktykuje w zasadzie tylko szarlotkę, która nie wymaga wiele roboty, składników i zawsze wychodzi dobra :-).
 
no to dawaj Debutiantka :tak:

a ja dołączam do klubu gotujących mam inaczej czyli rzadko lub prawie wcale a jak już to byle szybko
 
Bułeczki drożdżowe z jagodami ( dzisiaj robiłam z brzoskwiniami)


3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
50 gram drożdży
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 słoik dżemu jagodowego (własnej roboty)
mak do posypki
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski. Wbić 2 jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy i przetopione, chłodne masło. Dodać wcześniej przygotowane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Można dodatkowo podsypać mąką, jeśli będzie taka konieczność.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta formować placuszki. Na każdy placuszek nałożyć po 1 łyżce dżemu jagodowego i formować bułeczki.
Piekarnik ustawić na temp. 60 st. Wstawić bułeczki, piec 10 minut. Bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Temperaturę zwiększyć na 190 st. i piec przez około 18/20 minut.

wychodzi ok 15 dużych:tak: można posypać cukrem pudrem ale mojej jeszcze były gorące
2i88aq1.jpg
 
SZARLOTKA

Składniki:
- 2 kg jabłek,
- kostka margaryny,
- ok 3 szkl. mąki,
- ok. 0,5 szkl. cukru (daję mniej)
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- cynamon (jak mam to uzywam "przyprawy do szarlotki")


Jak przyrządzić?
Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki. Dodać proszek, cukier i jajko. Zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wylepić blachę (taką dużą, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć połowę jabłek na ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Wyłożyć drugą część jabłek i przykryć rozwałkowaną resztą ciasta (ostatnio trę schłodzone ciasto na grubych oczkach, łetwiejsze to niż wałkowanie i naklejanie ciasta bo się rozrywa) . Zlepić brzegi, nakłuć widelcem na całej powierzchni.
Piec ok. godz w temp. 180 - 200 st. C.


(przepis znalazłam kiedyś na "czarnej oliwce" )
 
reklama
Do góry